Η Ασφάλεια οποιασδήποτε υπόστασης, χωρίζεται σε δύο κύριους κλάδους.
- Την ασφάλεια για την ζωή και…
- Την ασφάλεια της περιουσίας
Η Αγωνία του ανθρώπου να διατηρήσει και να προφυλάξει την ζωή του, είναι τόσο αρχαία ιστορία, όσο αρχαίος είναι και ο άνθρωπος.
Ο Πλάτωνας στην πολιτεία αναφέρει την σημασία των φυλάκων και τον δομικό ρόλο που έχουν στην ιδανική πολιτεία.
Οι φύλακες είναι οι προστάτες, αυτοί που εγγυώνται την ασφάλεια πρώτα της ζωής των συμπολιτών τους και ύστερα της περιουσίας αυτών.
Ο Πλάτωνας με αυτό αναγνωρίζει την μέγιστη σημασία που έχουν οι εγγυητές της ασφάλειας των πολιτών, για την ύπαρξη μιας ευνομούμενης και ανεπτυγμένης κοινωνίας.
Κάθε ανεπτυγμένη κοινωνία η οποία θέτει υψηλούς στόχους ως σύνολο αλλά και παράλληλα οι κοινωνοί της – πολίτες, θέτουν ανάλογα υψηλούς στόχους για τον εαυτό τους, πρέπει να έχει εξασφαλίσει, τουλάχιστον στο μέτρο του δυνατού, την βεβαιότητα της εύρυθμης και σωστής λειτουργίας του μηχανισμού που κινεί το κράτος, δηλαδή την εγγυητήρια για την ασφάλεια αλλά και την πρόοδο κραταιά αρχή.
Όταν έχεις εξασφαλίσει, στο μέτρο του δυνατού, την ασφαλή διαβίωση και την οικονομική σου ανεξαρτησία, τότε έχεις την δυνατότητα να βάλεις και πιο υψηλούς στόχους.
Όταν έχεις εξασφαλίσει την οικονομική επάρκεια των παιδιών σου και είσαι σίγουρος ότι ακόμα και απών από την ζωή, αυτά θα ζουν με αξιοπρέπεια, έχεις άλλη δύναμη να αντιμετωπίσεις το μέλλον, όσο δύσκολο και αν φαίνεται.
Όταν έχεις εξασφαλίσει και είσαι σίγουρος ότι ακόμα και αν ασθενήσεις για σύντομο η μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εσύ και η οικογένεια σου θα έχουν μια πηγή εισοδήματος που θα καλύπτει τις ανάγκες σας, τότε ξέρεις ότι έχεις περισσότερα εφόδια για να αντιμετωπίσεις την ζωή.
Όταν είσαι καλυμμένος και οικονομικά εξασφαλισμένος από οποιαδήποτε ατυχία φοβάσαι, πλέον παύεις να την φοβάσαι και τότε το πιθανότερο είναι να μην σου συμβεί ποτέ, γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι, ότι φοβόμαστε το έλκουμε
Γενικά ασφαλίζουμε τον εαυτό μας και την περιουσία μας,όχι γιατί θα πάθουμε αυτά για τα οποία ασφαλιστήκαμε, αλλά γιατί έτσι έχουμε ακόμα περισσότερες πιθανότητες, να μην τα πάθουμε ποτέ.
Έτσι εξαλείφουμε τον φόβο της αβεβαιότητας για το μέλλον και είμαστε απελευθερωμένη από αυτόν τον φόβο και προφυλασσόμαστε από τους πραγματικούς κινδύνους της ζωής, άρα αποκτούμε βεβαιότητα και σιγουριά, δηλαδή τα δύο κύρια όπλα της επιτυχίας.
Φόβος
- Αβεβαιότητα για το μέλλον
- Πραγματικοί κίνδυνοι
Η αβεβαιότητα για το μέλλον δημιουργεί φόβο και ο φόβος προκαλεί προβλήματα η φέρνει στην ζωή μας συνθήκες οι οποίες αν δεν υπήρχε ο φόβος στην μέση δεν θα ερχόταν ποτέ.
Η αβεβαιότητα αλλά και η έλλειψη μέτρων αυτοπροστασίας δημιουργεί εκτός των άλλων και ανικανότητα να ανταπεξέλθουμε σε πραγματικούς κινδύνους της ζωής. Πόσες φορές πολλοί από εμάς, ερχόμενοι σε απόγνωση δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν έναν πραγματικό κίνδυνο από έναν φόβο με αποτέλεσμα οι κινήσεις αλλά και η κρίση μας να είναι τελείως λανθασμένη.
Όταν έχεις δημιουργήσει μέσα σου μια κουλτούρα ασφάλειας, έχεις δημιουργήσει ταυτόχρονα γύρο σου ένα θωρακισμένο περιβάλλον στο οποίο μπορείς να έχεις έναν καλύτερο έλεγχο της ζωής σου, ορθή κρίση και μεγαλύτερη δυνατότητα΄άμεσης λειτουργικής και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις δυσκολίες της ζωής.
Η κουλτούρα ασφάλειας είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία η οποία σε θωρακίζει και σε κάνει πιο αποτελεσματικό στην πράξη και στην θεωρία.
Σε απελευθερώνει από τα δεσμά των φόβων σου και σε κάνει πιο αποτελεσματικό, στην αντιμετώπιση των πραγματικών κινδύνων της ζωής.
Όσο πιο δυνατός γίνεσαι, τόσο λιγότερο κινδυνεύεις γιατί παύεις να φοβάσαι. Αυτό έχει ως συνέπεια την καλύτερη διαχείριση της ζωής σου, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πραγματικών κινδύνων, αλλά και την δημιουργία ευκαιριών για μια καλύτερη ζωή, που ο φόβος σου απαγορεύει να δεις.
Η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας, είναι ένα από τα κύρια και βασικά μέτρα πρόληψης που ο κάθε άνθρωπος με ανεπτυγμένη κουλτούρα ασφάλειας έχει ως βάση για την επιτυχημένη συνέχεια της ζωής και της προόδου του.
Δεν είναι τυχαίο το ότι σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες της δύσης, το να ασφαλίσεις τον εαυτό σου και την περιουσία σου, δεν θεωρείτε υπερβολή, αλλά κάτι αυτονόητο το οποίο σε προφυλάσσει από υπαρκτούς κινδύνους αλλά και από φοβικές σκέψεις που μπορούν να φέρουν στην ζωή τους υπαρκτούς κινδύνους.
Μέτρα ασφάλειας
- Προληπτικά
- Κατασταλτικά { στατιστικά }
Η ασφάλεια σαν όρος κινείτε γύρω από δύο άξονες, την πρόληψη και την καταστολή.
Η διαφορά τους είναι τεράστια.
Ενώ στην πρόληψη, προλαμβάνεις την ύπαρξη ενός κινδύνου πριν ακόμα αυτός εμφανιστεί. Δηλαδή δημιουργείς ένα περιβάλλον και μια κουλτούρα ασφάλειας γύρο από εσένα και το περιβάλλον σου αυξάνοντας τις πιθανότητες, αυτός ο κίνδυνος να μην εμφανιστεί ποτέ. Στην καταστολή ο κίνδυνος είτε είναι από φυσικά αίτια, είτε από ανθρωπογενείς λόγους, ήδη έχει προκαλέσει προβλήματα και εσύ προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τις εκδηλώσεις και τις συνέπειες τους.
Ο κλάδος των ασφαλειών ασχολείται με την οικονομική πρόληψη της εμφάνισης ενός κινδύνου που αφορά την ζωή, την περιουσία, την ασθένεια αλλά και με την καταστολή των οικονομικών συνεπειών από τους παραπάνω λόγους.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη ασφάλεια διότι από την στιγμή που θα πρέπει να καταστείλεις τις συνέπειες ενός γεγονότος, το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό και θα υποστείς σίγουρα κάποιες απώλειες. Συνεπώς ο κλάδος των ασφαλειών πρωτίστως έχει να κάνει με την πρόληψη μιας οικονομικής ζημιάς και δευτερευόντως με την καταστολή αυτής.
Παραδείγματα
Αν πχ ένας μισθωτός, δουλεύει 35 χρόνια μέχρι να πάρει σύνταξη, από τα 30 έως τα 65 και έχει ετήσιο εισόδημα 10.000¤ τον χρόνο, σε 35 χρόνια αναμένεται από την εργασία του να αποκομίσει ένα εισόδημα της τάξεως των 35 χ 10.000 = 350.000¤.
Εάν διατηρήσει και μια καλή υγεία μέχρι τότε, μπορεί να υπολογίσει και μια ανάλογη σύνταξη την οποία θα εισπράττει ενδεχομένως για τα επόμενα 20 η 30 χρόνια.
Όμως όπως λέει και ο λαός, όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος, εάν λοιπόν κατά την διάρκεια των παραγωγικών 35 χρόνων ο ήρωας μας έχει μια κακή τροπή η ζωή του, η απόλυση του λόγο πτώχευσης της εταιρίας στην οποία δουλεύει, μία ασθένεια, ένα ατύχημα, η ακόμα και θάνατο τότε αυτό το σχέδιο παύει να ισχύει γιατί η θα τερματιστεί η δραστηριότητα του “στην περίπτωση του θανάτου” η θα ανασταλεί προσωρινά με αποτέλεσμα η να χάσει την δουλειά του η να χάσει στην αδράνεια πολύτιμο χρόνο που οικονομικά θα τον φέρει πίσω στις υποχρεώσεις του και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον εύρυθμο κύκλο της ζωής του.
Ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα το οποίο είναι σχεδιασμένο ειδικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου ανθρώπου, μπορεί να τον εξασφαλίσει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και να του παρέχει για τον χαμένο χρόνο την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει αξιοπρεπώς σε όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις χωρίς να διαταραχτεί η ομαλή συνέχιση της πορείας του, η ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση, αυτή του θανάτου, να γνωρίζει εκ’ των προτέρων ότι τα παιδιά η, η οικογένεια του, θα έχουν εξασφαλιστεί οικονομικά και δεν θα μείνουν απροστάτευτοι από τον οικονομικό μαρασμό.
Στατιστικές έρευνες έχουν δείξει ότι από τους ενεργούς πολίτες μιας χώρας κατά την διάρκεια αυτών των κρίσιμων για την οικονομική τους ανάπτυξη 35 χρόνων το 66% έχει φτάσει ασφαλώς και με καλή υγεία χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στο όριο της σύνταξης και έχει συνταξιοδοτηθεί, ενώ ένα 10% έχει υποστεί κάποιας μορφής αναπηρία και ένα 24% έχει χάσει την ζωή του από διάφορες αιτίες.
Οι αριθμοί πολλές φορές γίνονται σκληροί γιατί σου δείχνουν μια απόλυτη εικόνα η οποία δεν επιδέχεται ερμηνείες ούτε δικαιολογίες, όμως αυτή η εικόνα, δείχνει την πραγματικότητα.
Ο κλάδος των ασφαλειών μπορεί να προστατεύσει χρηματικά τον ασφαλισμένο η τους δικαιούχους του και να εξασφαλίσει την πιθανή οικονομική ζημιά η οποία προέρχεται από
- Απώλεια ζωής “εξασφάλιση δικαιούχων”
- Ανικανότητα λόγο αναπηρίας “εξασφάλιση σύνταξης, νοσηλείας και πιθανής θεραπείας
- Απώλεια σύνταξης λόγο απόλυσης η πτώχευσης
- Απώλεια μισθού λόγο ασθένειας και εξασφάλιση θεραπείας – νοσηλείας
- Απώλεια η φθορά περιουσίας ” Εδώ περιλαμβάνονται όλες οι μορφές περιουσίας κινητής η ακίνητης όπως οικία, αυτοκίνητο, μηχανή Σκάφος, επιχείρηση, αξίες, έργα τέχνης και οτιδήποτε άλλο χρίζει προστασίας λόγο της αξίας αλλά και της χρίσης του”
Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις ασθένειες, όλοι οι άλλοι λόγοι που ενέχουν μέσα τους κινδύνους οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ζωής, τραυματισμούς, αναπηρίες, η φθορά και καταστροφή περιουσίας,προέρχονται από μη ανθρωπογενής αιτίες όπως σεισμούς, φυσικές καταστροφές αλλά και από ανθρωπογενής αιτίες οι οποίες προκαλούνται εκούσια η ακούσια λόγο κακής χρήσης η έλλειψης κουλτούρας ασφάλειας.