120 εκατ. έσοδα αναμένουν οι ασφαλιστικές από τα ανασφάλιστα οχήματα

Τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο το υπουργείο Οικονομικών θα διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, «τρέχοντας» τις βάσεις δεδομένων με τα κυκλοφορούντα και τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Στόχος του θα είναι να εντοπίζει όσους επιμένουν να «ξεχνούν» να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, και προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα, οι έλεγχοι θα εκτελούνται σε ημερομηνίες τις οποίες ουδείς θα γνωρίζει, ενώ θα είναι τόσοι σε αριθμό ετησίως ώστε τα οχήματα να μην μένουν ανασφάλιστα ούτε ένα τρίμηνο.

Στο μεταξύ, ο λογαριασμός που κάνουν οι ασφαλιστές για τα ασφάλιστρα που θα εισπράξουν από την έκδοση εκατοντάδων χιλιάδων σημάτων ασφάλισης «κουρεύεται» και μάλιστα αρκετά, καθότι από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος όγκος αυτοκινήτων είναι μικρού κυβισμού, χαμηλού κόστους και γερασμένα ηλικιακά ,με αποτέλεσμα το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο να περιορίζεται στα 180 με 200 ευρώ αντί των 300 ευρώ που εκτιμούσαν αρχικά.

Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός οχημάτων χωρίς σήμα είναι δίκυκλα. Η ασφάλισή τους κοστίζει σαφώς λιγότερα από αυτά των αυτοκινήτων και άρα τα προσδοκώμενα ασφάλιστρα συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο.

Κατά συνέπεια αντί των 210 εκατ. ευρώ που υπολόγιζαν να εισπράξουν ετησίως οι ασφαλιστικές, τα έσοδά από τα ανασφάλιστα περιορίζονται στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως κάθε νέο έσοδο σε περίοδο ύφεσης παραμένει ευπρόσδεκτο από την αγορά.

Insuranceworld