7+1 παγίδες στην ασφάλιση εξοχικής κατοικίας έναντι φωτιάς 

Οι τελευταίες πυρκαγιές που ξέσπασαν στη ΒΑ Αττική, όπως και στη Ζάκυνθο, αλλά και  στην Κεφαλονιά, ανέδειξαν τη σημασία που έχει για τον κάτοχο μιας εξοχικής κατοικίας η ασφάλισή της έναντι του κινδύνου της φωτιάς.
Σε κάθε περίπτωση, μια ανάλογη απόφαση από την πλευρά του ιδιοκτήτη κρίνεται σοφή, όμως από την απόφασή του αυτή έως και την υπογραφή του συμβολαίου μεσολαβεί… δρόμος, όπως και παγίδες τις οποίες θα πρέπει να αποφύγει, εφόσον θέλει να είναι απόλυτα βέβαιος ότι σε περίπτωση… ατυχήματος θα καλυφθεί πλήρως ασφαλιστικά και δεν θα πέσει σε τυχόν κρυφές εξαιρέσεις που μπορούν να προβλέπουν τα συμβόλαια ασφάλισης.
Ακολουθούν, λοιπόν, ορισμένα από τα βασικότερα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να προσέξει όποιος σχεδιάζει να ασφαλίσει την εξοχική του κατοικία:
Όπως ήδη έγραψε το ID, της ασφάλισης της εξοχικής κατοικίας θα πρέπει προηγηθεί η ασφάλιση της κύριας κατοικίας.
Στο βαθμό που η εξοχική κατοικία βρίσκεται εντός δασικής έκτασης ή γειτνιάζει με δάσος, καλό είναι να δηλωθεί ώστε να αποφευχθούν πιθανές “ενστάσεις” της ασφαλιστικής εταιρείας σε περίπτωση αποζημίωσης.
Ανάλογα θα πρέπει να δηλωθεί το ακίνητο ως αυθαίρετο εφόσον κατασκευάσθηκε χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά σε περίπτωση αποζημίωσης μετά από ζημιά ή καταστροφή.
Ανάλογα θα πρέπει να δηλωθούν και τμήματα μιας νόμιμης εξοχικής κατοικίας που κατασκευάσθηκαν παράνομα, όπως επεκτάσεις, ημι-υπαίθριοι κ.ά.
Στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα πρέπει να δηλωθεί ότι ασφαλίζονται και οι μάντρες του ακινήτου, όπως και παρακείμενα της εξοχικής κατοικίας κτίρια ή κτίσματα, ώστε στην ασφαλιστική κάλυψη να περάσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται επί του οικοπέδου. Βέβαια για τις παροχές αυτές ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καταβάλλει έξτρα ασφάλιστρο.
Στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο μπορούν επίσης να περιληφθούν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις εφόσον υπάρχουν, για την ασφάλιση των οποίων καταβάλλεται έξτρα ασφάλιστρο.
Στο βαθμό που στις εγκαταστάσεις της εξοχικής κατοικίας υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης ή ακόμη και πισίνα, θα πρέπει να δηλωθούν στο ασφαλιστήριο, δεδομένου ότι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες αναγνωρίζουν στον ασφαλισμένο εκπτώσεις επί του ασφαλίστρου.
Ανεξάρτητα από τα όσα προαναφέρθηκαν, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά στο σύνολό του το συμβόλαιο πριν το υπογράψει, διότι κάθε ασφαλιστική εταιρεία προβλέπει τις δικές της εξαιρέσεις.