Τεστ αντοχής για τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Η επιδότηση φτάνει έως και το 40% για τα στεγαστικά δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα

Φωτ. shutterstock

Crash test για τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία θα αποτελέσει το α΄ εξάμηνο του έτους, καθώς από τον Φεβρουάριο θα αρχίσει να λήγει σταδιακά η κρατική επιδότηση που δίνεται για όσους δανειολήπτες έχουν μπει στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 και 2 του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για 169.136 δάνεια, το ύψος των οποίων σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος φθάνει τα 7 δισ. ευρώ περίπου και από την συμπεριφορά αυτών των δανείων θα εξαρτηθεί και η επίπτωση που θα έχει η πανδημία στην ικανότητα αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από το σύνολο των 169.136 δανείων που σήμερα επιδοτούνται από το κράτος, τα 151.625 είναι στεγαστικά δάνεια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα 1, ενώ άλλα 17.511 είναι τα επιδοτούμενα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα 2.

Η κρατική στήριξη για το πρόγραμμα Γέφυρα 1 που αφορά στην επιδότηση στεγαστικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία μετά και την τρίμηνη παράταση που χορηγήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, θα αρχίσει να λήγει από τον Φεβρουάριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έως και τον Μάιο θα έχει εκπνεύσει πλήρως η περίοδος της επιδότησης. Η επιδότηση φτάνει έως και το 40% για τα στεγαστικά δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να αναλάβουν το σύνολο της δόσης των δανείων τους. Στην περίπτωση των δανείων που εμφάνιζαν καθυστέρηση όταν ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα, η επιδότηση περιορίζεται στο 30%, ενώ για όσα δάνεια είχαν καταγγελθεί η επιδότηση μειώνεται στο 20%.

Από την πλευρά των τραπεζών οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το ποσοστό των δανείων που θα «κοκκινίσει» θα είναι μικρό και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν θα ξεπεράσει το 5%. Την άποψη αυτή ενισχύει ο σχεδιασμός του προγράμματος, που προβλέπει ότι όσοι δανειολήπτες έχουν επωφεληθεί της κρατικής στήριξης θα πρέπει να αποπληρώνουν τη δόση του δανείου για διάστημα από 6 έως 18 μήνες μετά τη λήξη της 12μηνης – μετά την παράταση – επιδότησης, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, δηλαδή εάν το δάνεια ήταν εξυπηρετούμενο, καθυστερημένο ή καταγγελμένο. Σε διαφορετική περίπτωση ο οφειλέτης θα χάνει την κρατική επιδότηση και σε όπως προβλέπει το πρόγραμμα «σε περίπτωση έκπτωσης του οφειλέτη από τη συνεισφορά του Δημοσίου τα καταβληθέντα ποσά της συνεισφοράς αναζητούνται, καταλογίζονται στον οφειλέτη και επιστρέφονται εντόκως με επιτόκιο 2% από τον χρόνο καταβολής τους».

Η υποχρέωση αυτή περιορίζει τις πιθανότητες για αθέτηση αυτών των δανείων, σημειώνουν οι τράπεζες, αλλά σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση αυτή μένει να επαληθευθεί με δεδομένες και τις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Οι θεσμοί

Η πορεία των κόκκινων δανείων με έμφαση στην εξέλιξη των προγραμμάτων αναστολής δόσεων (μορατόρια) απασχόλησε αυτή την εβδομάδα τις συζητήσεις των θεσμών με το υπουργείο Οικονομικών, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) και τις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority – ΕΒΑ) στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου τα δάνεια που ήταν ακόμη σε μορατόριουμ είχαν περιοριστεί σε 1 δισ. ευρώ έναντι 22 δισ. ευρώ που τέθηκαν σε αναστολή κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ενώ τα δάνεια που τελούσαν ακόμη υπό κρατική στήριξη ήταν ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία της ΕΒΑ αφορούν τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, καθώς ένα σημαντικό μέρος των δανείων που έχουν επιδοτηθεί από το κράτος βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια των funds.

Στις συζητήσεις με τους θεσμούς εξετάστηκε επίσης το ενδιάμεσο πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου με έμφαση στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πηγή: moneyreview.gr

2021 – Η ανασκόπηση της Ασφαλιστικής Αγοράς με τα μάτια του Nextdeal!

Πλούσιο σε εξελίξεις και γεγονότα το 2021, είναι μια χρονιά που σημάδεψε την ιστορική πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Τρεις μεγάλες εξαγορές κυριάρχησαν το 2021, ξεκινώντας με την Generali που «άνοιξε» και έκλεισε» το χρόνο με την εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, ενώ ακολούθησε η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το επενδυτικό fund CVC και στη συνέχεια η εξαγορά της MetLife από την ΝΝ.

Όμως το 2021 ήταν ένα έτος γεμάτο προκλήσεις για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης που ήλπιζε σε πολλά και όπως συνήθως τελικά δεν ευοδώθηκαν όλες οι ελπίδες. Ωστόσο το 2021 έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας μία μεταρρύθμιση όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση καθώς εισήχθησαν στοιχεία κεφαλαιoποιητικού χαρακτήρα στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης ενώ η αγορά περιμένει εξελίξεις στην ασφάλισης περιουσίας όπως επίσης καις τις αγροτικές ασφαλίσεις όπου πληροφορίες του nextdeal.gr αναφέρουν ότι κάτι
ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2022.

Πάει λοιπόν, ο παλιός ο χρόνος και το nextdeal.gr τον αποχαιρετά με την καθιερωμένη γρήγορη ματιά σε γεγονότα και ανθρώπους που σημάδεψαν το έτος που φεύγει.
Η κάμερα του nextdeal.gr και το 2021 επεδίωξε να είναι παντού όπου χτυπούσε η καρδιά της ασφαλιστικής αγοράς, σε Ελλάδα και Κύπρο, για να καταγράψει τις εξελίξεις, να ενημερώσει υπεύθυνα, έγκυρα και έγκαιρα, να συμβάλλει στην διάδοση του αγαθού της ασφάλισης. Ελπίζουμε να μας συγχωρήσετε για τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας και τα αβλεψίες αλλά μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι προσπαθήσαμε πάντα για το καλύτερο και το ίδιο θα συνεχίσουμε να πράττουμε και το 2022.

Με την ευχή να είμαστε όλοι πάνω από όλα υγιείς, δημιουργικοί και αποδοτικοί , οι άνθρωποι του nextdeal.gr και των Εκδόσεων Σπύρου, σας εύχονται καλό 2022 !

Απολαύστε το video

Οι πέντε πρώτες σε κέρδη ασφαλιστικές εταιρίες το 2020

Δημοσιεύθηκε σήμερα η μελέτη ICAP«Business Leaders in Greece 2021» σύμφωνα με την οποία στον ασφαλιστικό κλάδο στην κορυφή της κατάταξης µε βάση τα κέρδη EBITDA  ήταν οι εταιρείες:

 • EUROLIFE FFH ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.Α.Ζ.
 • ΕΘΝΙΚΗ, Η, Α.Ε.Ε.Γ.Α.
 • ERGO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.Ε.
 • ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
 • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.

  Οι εταιρείες αυτές µε κέρδη €338,0 εκατ. κάλυψαν από κοινού το 65,4%των συνολικών κερδών EBITDA του τοµέα

  Αναλυτικά η μελέτη της ICAPΗ ελληνική οικονομία κινήθηκε σε τροχιά βαθιάς ύφεσης το 2020, καθώς το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε σημαντική ετήσια μείωση κατά 9,0% μετά την ελαφρά άνοδο που εμφάνισε την προηγούμενη τριετία, 2017-2019. Οι επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας Covid – 19, η οποία εμφανίστηκε και στη χώρα μας το Μάρτιο του 2020, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και έχουν πλήξει το σύνολο του ελληνικού εταιρικού τομέα, ο οποίος λειτούργησε σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και ανησυχίας

  Ωστόσο, παρά την έντονη αρνητική επίδραση της υγειονομικής κρίσης στο σύνολο της οικονομίας, υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες επέδειξαν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα αυτή την πολύ δύσκολη και ομολογουμένως “πρωτόγνωρη” χρονιά, καταγράφοντας θετικές μεταβολές σε βασικά οικονομικά τους μεγέθη.

  Η ICAP αξιοποιώντας τα στοιχεία της ICAP Database αναδεικνύει, στα πλαίσια της έκδοσης αυτής, τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2020. Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων (και ομίλων αντίστοιχα) είναι τα κέρδη EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.

  Η συμμετοχή των 500 επιχειρήσεων της παρούσας κατάταξης στα συνολικά μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων το 2020 είναι εντυπωσιακή. Οι επιχειρήσεις αυτές εμφάνισαν βελτίωση σε βασικά οικονομικά μεγέθη το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  Δήλωση Νικήτα Κωνσταντέλλου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου εταιρειών ICAP

  «Η ελληνική οικονομία κινήθηκε σε τροχιά βαθιάς ύφεσης το 2020, λόγω της πανδημίας Covid-19, ανατρέποντας την ελαφρά ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ετών (2017-2019). Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στο σύνολο του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα, ο οποίος κλήθηκε να λειτουργήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε ένα περιβάλλον έντονης ανησυχίας και αβεβαιότητας.

  Σε μια αδιαμφησβήτητα πολύ δύσκολη χρονιά και πέρα από τις κοινωνικές επιπτώσεις, υπήρξαν εταιρείες που επέδειξαν ανθεκτικότητα και κατάφεραν να βελτιώσουν βασικά οικονομικά τους μεγέθη. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του έτους 2020, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες βελτίωσαν την κερδοφορία τους πετυχαίνοντας αξιόλογες επιδόσεις.

  Συγκεκριμένα, τα συνολικά κέρδη EBITDA των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,3% το 2020 και ανήλθαν σε €12,8 δισ. Η αύξηση αυτή κατεγράφη παρά τη μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών των εταιρειών κατά 4,5% το ίδιο έτος, υποδηλώνοντας συγκράτηση του κόστους και περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.

  Όλοι οι τομείς δραστηριότητας παρουσίασαν αύξηση στα κέρδη EBITDA το τελευταίο έτος, ωστόσο ιδιαίτερα υψηλή ήταν η αύξηση στους τομείς των Τραπεζών-Factoring και των Ασφαλειών. Επίσης, τα συνολικά προ φόρου κέρδη διευρύνθηκαν σημαντικά κατά 37,4%, επηρεαζόμενα όμως από τα αποτελέσματα της ΔΕΗ Α.Ε., η οποία εμφάνισε κέρδη το 2020 από σημαντικές ζημιές το 2019. Τα συνολικά προ φόρου κέρδη των 500 εταιρειών ανήλθαν σε €7,1 δισ., μέγεθος που υπερκαλύπτει το αντίστοιχο αποτέλεσμα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς για το 2020. Άνοδο κατά 9,7% εμφάνισαν και τα ίδια κεφάλαια των 500 επιχειρήσεων.

  Αξίζει να σημειωθεί πως το κριτήριο (κέρδη EBITDA) για να συμπεριληφθεί μια εταιρεία στην ομάδα των top 500 διαμορφώθηκε φέτος σε επίπεδα υψηλότερα κατά 1,8% σε σχέση με το περσινό, γεγονός που υποδεικνύει μικρή βελτίωση των επιδόσεων της συγκεκριμένης ομάδας εταιρειών. Επιπλέον, χαρακτηριστικό είναι ότι 109 από τις εταιρείες της φετινής κατάταξης διακρίνονται ανελλιπώς ως “Business Leaders in Greece” την τελευταία δεκαετία (2011-2020), επομένως μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι “πρωταθλητές” των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας.

  Για το 2021 η ελληνική οικονομία επιστρέφει δυναμικά. Σύμφωνα με πολλούς ελληνικούς και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5% – 7% το 2021 σε σχέση με το 2020, δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές για την εξέλιξη της πορείας των ελληνικών επιχειρήσεων. Άλλωστε, οι αντίστοιχες προβλέψεις για το 2022 είναι για ανάπτυξη 4,5%- 5%. Ωστόσο, οι συνθήκες της αγοράς λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων εξακολουθούν να είναι δύσκολες και να ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο. Επομένως, θεωρώ ότι με την οριστική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που μετατίθεται για τα μέσα του 2022, οι επιχειρήσεις αυτές οι οποίες αποτελούν έναν βασικό πυλώνα του ελληνικού εταιρικού τομέα, θα μπορέσουν απρόσκοπτα να στοχεύσουν σε υψηλότερες επιδόσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ταχύτερη ανάπτυξη της χώρας».

  Πηγή:asfalisinet.gr

 

Κρήτη- Σεισμοί: 212 ζημιές δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές- Πρόβλεψη για αποζημιώσεις 4,9 εκατ. ευρώ.

Δηλώθηκαν συνολικά 212 ζημιές στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, από τη σεισμική ακολουθία στην Κρήτη, με αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων συνολικά 4,9 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών – μελών της, για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τη σεισμική ακολουθία στην Κρήτη την περίοδο 27 – 30 Σεπτεμβρίου 2021 (ιδιαίτερα στις περιοχές του Αρκαλοχωρίου και του Ηρακλείου).

Με αφορμή την έρευνα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ Ερρίκος Μοάτσος, σχολίασε :

«Τους τελευταίους 12 μήνες (Σεπτέμβριος 2020 – Σεπτέμβριος 2021) η ασφαλιστική αγορά κλήθηκε να στηρίξει τους ασφαλισμένους πολίτες και επιχειρήσεις σε 8 συμβάντα φυσικών καταστροφών : βροχοπτώσεις από τον Ιανό, πλημμύρες στην Κρήτη, χιονοπτώσεις στην Αττική (Μήδεια), σεισμός Σάμου, σεισμός στη Θεσσαλία (Τύρναβος), πυρκαγιές στην Κορινθία και τα Γεράνεια όρη, δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Εύβοια, την Αττική κ.ά., σεισμός στην Κρήτη (Αρκαλοχώρι). Από αυτά τα περιστατικά δηλώθηκαν περίπου 6.200 ζημιές που αντιστοιχούν σε αποζημιώσεις συνολικού ύψους 106 εκατ. ευρώ. Στα παραπάνω θα προστεθούν και οι ζημιές της κακοκαιρίας Μπάλλος του Οκτωβρίου, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Οι αποζημιώσεις αυτές θα μπορούσαν να ήταν σημαντικά υψηλότερες αν περισσότερα κτίρια ήταν ασφαλισμένα. Η αυξανόμενη συχνότητα και σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα καλούν για άμεσες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τους πολίτες να προστατέψουν την περιουσία τους». .

Η έρευνα είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΑΕΕ.

Τα ευρήματα της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 23 ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 96,4% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας.

Η συνολική αποτύπωση των απαντήσεων των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις έως σήμερα αναγγελίες για το συγκεκριμένο περιστατικό, αναφέρεται σε 212 ζημιές, των οποίων η αρχική πρόβλεψη ανέρχεται συνολικά σε 4,9 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημιά φθάνει τα 23.216 ευρώ για το σύνολο των ασφαλισμένων εγκαταστάσεων.

Για τις εν λόγω ζημιές από την σεισμική ακολουθία, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) είναι 3,4 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι η απαλλαγή είναι μία διεθνής πρακτική που μειώνει κατά ένα ποσό τον ασφαλισμένο κίνδυνο (συνεπώς και την αποζημίωση), μείωση η οποία αντισταθμίζεται σε βάθος χρόνου με αντίστοιχη ελάφρυνση των ασφαλίστρων, αναλόγως των όρων της ασφαλιστικής σύμβασης.

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία) με συνολική ασφαλισμένη αξία 217,3 εκατ. ευρώ.

Για τις ασφαλίσεις περιουσίας, η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 23.216 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό (‰) της ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 22,65 ‰.

Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 117.632 ευρώ για τους βιομηχανικούς, 32.844 ευρώ για τους εμπορικούς, 10.323 ευρώ για τις κατοικίες και 57.505 ευρώ για τα ξενοδοχεία.

Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 23,62 ‰ για τους βιομηχανικούς, 48,74 ‰ για τους εμπορικούς, 70,46 ‰ για τις κατοικίες και 5,27 ‰ για τα ξενοδοχεία.

Mε 200€ έσωσε το σπίτι του…

Στις 4 Αυγούστου, τουλάχιστον 80 κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες ολοκληρωτικά, εκ των οποίων, μία από αυτές ήταν του δικού μας ανθρώπου – του πελάτη μας- που την είχε ασφαλίσει… και έρχεται σήμερα, δύο μήνες μετά να μας πεις πόσο περήφανος αισθάνεται για αυτήν του την απόφαση.

Χτισμένο το 1984 και με συνολικό εμβαδόν που δεν ξεπερνούσε τα 80 τ.μ. στέγασε τα όνειρα μιας ολόκληρης οικογένειας, σχεδιάζοντας το μέλλον. Επειδή όμως το αύριο δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει και πολλές φορές είναι αβέβαιο, αποφάσισε να το ασφαλίσει για €90.000 (€80.000 κτίριο και €10.000 περιεχόμενο), με μόλις €200 ασφάλιστρα τον χρόνο. Πράγματι, η απόφαση αυτή αποδείχτηκε σοφή και λειτούργησε σαν το «μαξιλάρι» που χρειάζεται ο καθένας μας, για να προστατεύσει όσα αγαπά.

Έτσι, η διαδικασία της αποζημίωσης ξεκίνησε στις 9/8/2021 και όλοι οι άνθρωποι της Interamerican ήταν εκεί για να του προσφέρουν περισσότερη ηρεμία και αισιοδοξία στην καθημερινότητά του, αποζημιώνοντάς τον δέκα μέρες μετά, και  δίνοντάς του την ευκαιρία να συνεχίζει τη ζωή του εκεί που την άφησε και να χαίρεται την κάθε μέρα που περνά.

 

* H ιστορία δημοσιεύεται με στοιχεία από το αρχείο των αποζημιώσεων της Interamerican

Ειδική ομάδα στήριξης επιχειρηματικών ασφαλίσεων.

Interamerican Corporate and Special Risks Solutions

 

Η υγειονομική και κατ’ επέκταση, η χρηματοοικονομική κρίση επηρέασε σημαντικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας. Η ιδιαίτερη σημασία τους για τις τοπικές οικονομίες και την κοινωνική ευημερία, σε όλο τον κόσμο, είναι αδιαμφισβήτητη, γι’ αυτό και η οικονομική υποστήριξη και προστασία τους αναγκαία. Ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί βασικό παράγοντα στη εύρυθμη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η INTERAMERICAN θέλει να συμβάλλει στη συνέχεια και ανάπτυξή τους.

Για παράδειγμα, αναγνωρίζεται η ανάγκη μιας γρήγορης διαδικασίας αποζημίωσης που μπορεί να αποτελέσει ένεση ρευστότητας ή ακόμη και προαπαιτούμενο για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης η οποία έρχεται αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες και απρόβλεπτα γεγονότα. Επίσης, νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ήδη για την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων για τις ΜΜΕ και η προσφορά των ασφαλιστικών προϊοντικών λύσεων πρέπει να γίνεται πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά.

H ομάδα του Corporate and Special Risks Solutions αποτελεί μια ακόμη, δοκιμασμένη με επιτυχία, καινοτομία της INTERAMERICAN, που συμπλέει με τις σύγχρονες τάσεις της διαρκώς εξελισσόμενης αγοράς. Οι κλάδοι που εξυπηρετούνται από την ομάδα και αφορούν στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σήμερα οι εξής: Πυρός για επιχειρήσεις με συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο μεγαλύτερο των 1.500.000 ευρώ, Αστικής Ευθύνης, Τεχνικών Ασφαλίσεων, Γενικών Ατυχημάτων με τα προγράμματα «Απώλεια Χρημάτων» και «ResΑrtis», Σκαφών, Μεταφορών, Πληρωμάτων, Εγγυήσεων, Περιβαλλοντικής Αστικής Ευθύνης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), Αγροτικών Προϊόντων και τέλος, Στόλων με περισσότερα από 200 οχήματα.

Στην πράξη, η INTERAMERICAN για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σήμερα, έχει να παρουσιάσει δυναμικά και σταθερά αυξανόμενο μερίδιο αγοράς σε εργασίες, με ρυθμό ανάπτυξης 10% κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2021 παρά τη συνεχιζόμενες δύσκολες συνθήκες και ειδικότερα, μια δυναμική στην ασφάλιση των ΑΠΕ και των Εγγυητικών Επιστολών (Surety Bonds). Επισημαίνεται ότι, τις ανάγκες της INTERAMERICAN σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων για τους πελάτες της, καλύπτουν αντασφαλιστικές συμβάσεις καθώς και προαιρετικές συμφωνίες με αντασφαλιστικές εταιρείες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας.

31/10 – Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Η παγκόσμια γιορτή της αποταμίευσης

Η 31η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31.10.1924. Ο στόχος της αποταμίευσης είναι η πρόνοια για την αντιμετώπιση αναπάντεχων γεγονότων ή για την επίτευξη μελλοντικών στόχων. Είναι όμως η αποταμίευση εφικτή σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες; Δείτε παρακάτω έξυπνες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε ρεαλιστικούς στόχους και να τους κατακτήσετε.

Αποταμιεύω & κατακτώ τους στόχους μου

Υπάρχουν απλές, έξυπνες κινήσεις που κάνουν την αποταμίευση εύκολη σε κάθε στάδιο της ζωής και μας βοηθούν να επιτύχουμε μακροπρόθεσμα τους στόχους μας. Αρκεί να παραμείνουμε συνεπείς, με τακτικές μηνιαίες καταβολές.
Ακόμα και ένα μικρό ποσό, μπορεί να γίνει μεγάλο σε βάθος χρόνου!

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤIPS:

 

 

Αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης μετά την πανδημία

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ποσοστό του εισοδήματος που αποταμιεύεται στις χώρες της ζώνης του ευρώ, παρουσίασε σημαντική αύξηση μετά την έλευση της πανδημίας COVID-19. Η αύξηση αυτή είναι κυρίως απόρροια των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, καθώς οι πολίτες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες τους για αγορές αγαθών και υπηρεσιών, δημιουργώντας έτσι ένα πλεόνασμα αποταμίευσης. Πρόκειται δηλαδή για «ακούσια αποταμίευση» η οποία υποβοηθήθηκε σημαντικά από τα μέτρα στήριξης του κράτους που επέδρασαν σταθεροποιητικά στο διαθέσιμο εισόδημα.

Στο παρακάτω διάγραμμα, οι δύο καμπύλες περιγράφουν την προβλεπόμενη απόκλιση του ποσοστού αποταμίευσης σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών προ της πανδημίας και υπολογίζονται βάσει στατιστικών προβολών για τους εκτιμώμενους μέσους ρυθμούς αύξησης του ονομαστικού διαθέσιμου εισοδήματος και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Απόκλιση του ποσοστού αποταμίευσης των νοικοκυριών από την προ της πανδημίας αναμενόμενη πορεία του

Πηγές: Προσομοιώσεις ΕΚΤ-BASIR, προβολές εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος και υπολογισμοί της ΕΚΤ.

Αν και οδεύουμε προς το τέλος της υγειονομικής κρίσης, το ποσοστό αποταμίευσης εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερα του ιστορικού μέσου όρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, το ποσοστό της αποταμίευσης σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται έως ότου επανέλθει στα μέσα του 2022 στο προγενέστερο της πανδημίας επίπεδο.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις προσομοιώσεις της ΕΚΤ είναι ότι το επίπεδο του ποσοστού αποταμίευσης αναμένεται να παραμείνει υπερβάλλον για όλο το 2022 και το μεγαλύτερο μέρος του 2023, ενώ θα συγκλίνει προς την πρόβλεψη προ της πανδημίας, μόνο προς το τέλος του 2023. Με τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, μέρος αυτής της πλεονάζουσας αποταμίευσης υπολογίζεται ότι θα επενδυθεί σε άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως χρηματοοικονομικές επενδύσεις και ακίνητα.

Δημήτρης Ζιακόπουλος: Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με καιρικά φαινόμενα πέρα από τη φαντασία μας…

Ζούμε την ταχύτατη απορρύθμιση του κλιματικού συστήματος. Απορρύθμιση των τεσσάρων εποχών, καύσωνες που ξεκινούν από το Μάιο, καλοκαίρια που επεκτείνονται προς το φθινόπωρο, συρρίκνωση του χειμώνα. Αλλαγές που μας φέρνουν όλο και πιο κοντά σε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «σημείο καμπής» μετά το οποίο η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, τονίζει στο Liberal o μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος με αφορμή έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες διαρκείας των τελευταίων ετών, όπως αυτός που ζει η Ελλάδα.

Μιλά για το «νέο» κλίμα που δεν θα έχει σχέση με αυτό που βιώσαμε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, για τις αλλαγές στα γνωστά μας ατμοσφαιρικά συστήματα και για τα νέα καιρικά φαινόμενα που θα ζήσουμε, όπως συχνούς καύσωνες, πλημμύρες και όχι μόνο. Καταστάσεις που περιγράφει ως ένα «μαύρο κουτί». Ως ένα νέο και άγνωστο κλιματικό μοτίβο, για το οποίο αυξάνονται οι πιθανότητες να συναντήσουμε νωρίτερα του αναμενόμενου.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

 

-Συμφωνείτε με τις εκτιμήσεις ότι θα ζήσουμε έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών; Και σε τι βαθμό συνδέεται το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή;

Κατά τη γνώμη μου το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο θα μπορούσε να μην είχε έρθει αν δεν ζούσαμε με τέτοια επιταχυνόμενη ταχύτητα τη κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με μελέτες, κατά τις δεκαετίες 1980- 1990, οι πιθανότητες να ζήσουμε καύσωνες και ακραία υψηλές θερμοκρασίες ήταν μόλις 2,2%. Στις δεκαετίες 2000-2010, η πιθανότητα αυτή ανέβηκε στο 9,6%. Τι μας δείχνει αυτό; Ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια τετραπλασιάστηκε η πιθανότητα να συμβεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως να μην μιλούσαμε τώρα για ένα καύσωνα, διάρκειας μιας εβδομάδας με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς, αν δεν είχε ανέβει κατά 1 περίπου βαθμό η μέση θερμοκρασία του πλανήτη από τις αρχές του 20ου αιώνα.

-Ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο δεν θα συμβεί το 2050. Αλλά με τους σημερινούς ρυθμούς, ενδέχεται να συμβεί ως το 2030. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, θα ζούμε όλο και συχνότερα τέτοιους καύσωνες διαρκείας; 

Είναι λογικός συλλογισμός. Διάβαζα πρόσφατα μια μελέτη ότι είναι πιθανό να δούμε μια αύξηση θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό – το όριο που είχε θέσει η Συμφωνία του Παρισιού – να συμβαίνει περιστασιακά, μέχρι το 2025. Δηλαδή κάποια χρονιά μέσα στις επόμενες τέσσερις να πιάσουμε αυτό το όριο της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό. Το σενάριο δίνει πιθανότητες να συμβεί αυτό για μια χρονιά, δεν σημαίνει ότι και τα τέσσερα επόμενα έτη θα έχουμε τέτοιες τιμές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν νωρίτερα απ’ ότι υπολογίζουμε. Κυρίως όμως δεν είμαστε σίγουροι ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν γραμμικά. Υπάρχει η φυσική μεταβλητότητα αλλά και τα άγνωστα «κουτάκια» που μας επιφυλάσσει το κλιματικό σύστημα της Γης και τίποτα δεν αποκλείει να έχουμε εκπλήξεις.

-Τι «εκπλήξεις» μπορεί να προκαλέσουν αυτά στην καθημερινότητά μας; Εκτός από καύσωνες διαρκείας, θα ζήσουμε για παράδειγμα καταστροφικές πλημμύρες, όπως αυτές στη Γερμανία; 

Ακριβώς. Είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, δεν θα μείνουμε μόνο στους καύσωνες. Σύμφωνα με μελέτες θα ζήσουμε κι άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και όχι μόνο. Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχει συνέργεια μεταξύ των διαφόρων μετεωρολογικών και γεωλογικών φαινομένων. Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο μπορεί να πυροδοτήσει καταστάσεις σε άλλα επίπεδα, μια γενικότερη απορρύθμιση του κλιματικού συστήματος…

-Τι εννοείτε στην πράξη με τον όρο απορρύθμιση; 

Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας το κανονικό κλίμα που βιώσαμε στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Πάνω σε αυτό οργανώσαμε τη ζωή μας με μια απόκλιση συν – πλην για κάθε ενδεχόμενο. Η κανονικότητα αυτή έχει αλλάξει. Ζούμε σε ένα κλιματικό σύστημα με άλλη κανονικότητα, με μεγαλύτερες διακυμάνσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω. Την απορρύθμιση τη ζούμε ήδη. Οι επιπτώσεις της είναι εδώ. Τα μπλάκ άουτ διαρκείας σε πολλές περιοχές της Αττικής τον Φεβρουάριο λόγω της «Μήδειας» είναι μια τέτοια.

Το ρεύμα δεν θα έπεφτε αν δεν ήταν τέτοια η ένταση της χιονοθύελλας. Αυτά όλα εντάσσονται στην απορρύθμιση. Οι συνέπειες στην οικονομία, στην καθημερινότητα μας είναι προφανής. Η κλιματική αλλαγή έρχεται πιο γρήγορα απ’ ότι υπολογίζαμε, οι αλλαγές είναι τρομακτικές στην βιόσφαιρα, στις θάλασσες, πολλά από τα είδη των ζώων και των φυτών στρεσάρονται και θα στρεσαριστούν ακόμη περισσότερο τα χρόνια που έρχονται να προσαρμοσθούν στις νέες τιμές της θερμοκρασίας και στα ακραία φαινόμενα.

-Απορρύθμιση σημαίνει και ότι μπορεί οι τέσσερις εποχές κάποια στιγμή στο κοντινότερο ή απώτερο μέλλον να πάψουν να είναι έτσι όπως τις ξέρουμε;

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο και ήδη έχουμε τις πρώτες ενδείξεις. Τα φθινόπωρα έρχονται όλο και πιο αργά οι ψυχρές εισβολές και κατ’ επέκταση τα χιόνια που φέρνουν αυτές. Χρειάζεται να φτάσουμε στο Δεκέμβριο για να δούμε τις πρώτες σοβαρές χιονοπτώσεις στην Ελλάδα. Κατ ανάλογο τρόπο, έρχονται νωρίτερα μέσα στην Άνοιξη τα θερμά κύματα από τη Β.Αφρική. Μην ξεχνάτε ότι τα τελευταία χρόνια ζούμε αξιόλογους καύσωνες το Μάιο και τον Ιούνιο. Επεκτείνεται το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο, συρρικνώνεται η χειμερινή περίοδος και μια επέκταση επίσης του καλοκαιριού προς την Άνοιξη. Είναι μια απορρύθμιση των εποχών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χλωρίδα, πανίδα, ανθρώπους και τις κοινωνίες μας γενικότερα.

-Τα σημαντικά μέτρα που λαμβάνει για την κλιματική αλλαγή η ΕΕ, υπ’ αυτές τις συνθήκες ραγδαίας επιδείνωσης που περιγράφεται, επαρκούν; 

Είναι κρίσιμο το ερώτημα. Δεν αισθάνομαι αισιόδοξος. Είναι μονόδρομος για την ΕΕ και την ανθρωπότητα να λάβει αυτά τα μέτρα, διαφορετικά το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο από το κόστος προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα. Το ακριβές τίμημα δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ο Βρετανός φυσιοδίφης Τζέιμς Λάβλοκ είχε εκφράσει την άποψη, με την οποία συμφωνώ, ότι θα πρέπει η ανθρωπότητα να παρουσιάσει μια συντεταγμένη υποχώρηση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Αν όλη η ανθρωπότητα δεν αρχίσει συντεταγμένα να σπαταλά μικρότερες ποσότητες ενέργειας και λιγότερους πόρους, ώστε κάποια στιγμή να μην πληρώσουμε ένα τεράστιο κόστος, τόσο οικονομικό, όσο και από την γενικότερη κλιματική αλλαγή.

-Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τα λεγόμενα «σημεία καμπής». Εξηγήστε μας ποια είναι αυτά;

Συνδέονται με τη γραμμικότητα για την οποία σας έλεγα νωρίτερα. Τα σημεία καμπής είναι εκείνα μετά τα οποία η κατάσταση δεν έχει επιστροφή. Για παράδειγμα, αν συμβεί κάτι και εξασθενήσει το ρεύμα του Κόλπου στον Ατλαντικό το οποίο επηρεάζει το κλίμα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και αυτό της Ευρώπης, τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε το μαλακό χειμώνα στη Δυτική και ΒΔ Ευρώπη. Θα πάμε σε έναν άλλου τύπου χειμώνα. Ερευνητές τοποθετούν μια τέτοια εξέλιξη κοντά στο 2100. Αλλά με όσα συμβαίνουν στη φύση, και τις λεγόμενες θετικές αναδράσεις, δηλαδή την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, όλα έρχονται πιο κοντά. Αν απελευθερωθεί το μεθάνιο από τα εδάφη που είναι τελείως παγωμένα, τότε θα μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό όσον αφορά τη συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου.

-Το σημείο καμπής επομένως είναι η επιστροφή των κλιματικών συνθηκών του πλανήτη στο σημείο όπου αυτές βρίσκονταν πάρα πολλούς αιώνες πριν; 

Μακάρι και να ήταν έτσι. Πολύ φοβάμαι ότι μιλάμε για κάτι εντελώς καινούργιο, καθώς έχουμε μπροστά μας ένα «μαύρο κουτί», για αυτό και δεν είμαστε βέβαιοι τι μορφή θα έχει. Μιλώ κυρίως για αλλαγές στα μόνιμα ή ημιμόνιμα ατμοσφαιρικά συστήματα που επηρεάζουν το κλίμα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Σιβηρικό αντικυκλώνα, ένα πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που εμφανίζεται κατά κανόνα μεταξύ των μηνών Σεπτέμβρη – Απρίλιο. Ήδη παρατηρείται μια συρρίκνωσή του το χειμώνα. Αν αυτός πάψει να υπάρχει κάποια στιγμή, τότε θα μιλάμε για μια εντελώς άλλη κατάσταση. Το ίδιο ισχύει για το Ισλανδικό χαμηλό ή ο αντικυκλώνας των Αζορών. Είναι υπαρκτός αυτός ο κίνδυνος να περάσουμε κάποια στιγμή σε ένα άλλο μοτίβο, άγνωστο εντελώς για εμάς.

Μπορεί επομένως η άνοδος της θερμοκρασίας να οδηγήσει σε ένα τέτοιο σημείο καμπής και το επόμενο βήμα να μην έχει καμία σχέση με τη προηγούμενη κατάσταση. Ένα απλό βήμα θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα για πάντα, προκαλώντας ντόμινο επιπτώσεων. Στην επιστήμη λέμε ότι αυτά τα φαινόμενα έχουν μικρές πιθανότητες να συμβούν, ωστόσο αν συμβούν, το κόστος θα είναι τεράστιο.

Το πόσο κοντά σε αυτό το σημείο καμπής είναι δύσκολο να το πει κάποιος. Ωστόσο οι πιθανότητες αυξάνονται να συναντήσουμε νωρίτερα του αναμενόμενου κάποιο τέτοιο σημείο καμπής.

Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος είναι μετεωρολόγος και μαθηματικός
[πηγή: Liberal]

Η κρίση του Covid-19 προκαλεί μεγάλη αναταραχή στις κεφαλαιαγορές επηρεάζοντας τους ισολογισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα πάντα σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Ξαφνικά χρειάστηκε όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Αλλάζοντας τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και πολλά άλλα. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και της οικονομίας επηρεάστηκε από την κρίση του κορωνοϊού, κυρίως σε 3 επίπεδα:

1. Λειτουργικό

Η αγορά ανταποκρίθηκε με υπευθυνότητα στην υγειονομική κρίση θέτοντας σε προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και την συνέχιση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των εταιρειών υιοθέτησε την εργασία από το σπίτι. Τα λειτουργικά stress test του κανονιστικού πλαισίου Solvency II  είχαν προετοιμάσει τις εταιρείες να μεταβούν από το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας στην τηλεργασία γρήγορα και με επιτυχία. Και βέβαια είναι δεδομένο ότι αν η πανδημία του κορωνοϊού είχε συμβεί 5-10 χρόνια πριν, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό και αυτό ισχύει για όλους τους κλάδους, όχι μόνο για την ασφαλιστική αγορά. Η πρόοδος της τεχνολογίας και η ψηφιοποίηση μάς επέτρεψαν να ανταποκριθούμε τόσο άμεσα στις νέες συνθήκες.

2. Παραγωγής & εξαγορών

Σε επίπεδο εξαγορών δεν υπήρξε πίεση στην αγορά μέχρι αυτήν τη στιγμή. Επίσης δεν υπήρξε και δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας στην αγορά. Η νέα παραγωγή όπως ήταν φυσικό υπέστη πολύ μεγάλη μείωση η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε το 50%. Εδώ φάνηκε και η ανθεκτικότητα των παραδοσιακών δικτύων διαμεσολάβησης, του επαγγελματία συμβούλου δηλαδή, ο οποίος ανταποκρίθηκε πολύ καλύτερα και είχε μικρότερη μείωση παραγωγής από άλλα δίκτυα. Παράλληλα είναι προφανές ότι αναδείχτηκε η χρησιμότητα και των ψηφιακών τρόπων διανομής και αποδείχτηκε στην πράξη η χρησιμότητα των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών στην ψηφιακή και paperless επαφή με τον πελάτη.

3. Προϊόντων

Σε επίπεδο προϊόντων αρχικά επικράτησε σύγχυση για το αν η ασφαλιστική αγορά καλύπτει τον Covid-19. Πρέπει να πούμε και να αναδείξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι καλύψεις υπάρχουν. Μέσω της ΕΑΕΕ ξεκαθαρίσαμε πως η πλειονότητα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ζωής και Υγείας καλύπτει τους ασφαλισμένους για τον κίνδυνο του ιού Covid-19. Ούτως ή άλλως τα περισσότερα συμβόλαια Ζωής και Υγείας δεν εξαιρούσαν την κάλυψη του κινδύνου της πανδημίας, ενώ σε αρκετά από τα συμβόλαια που δεν την προέβλεπαν, στην κρίσιμη αυτή περίοδο, η εξαίρεση της πανδημίας έχει αρθεί ή ανασταλεί.

Οι διαμεσολαβητές πρέπει να εξηγήσουν στους καταναλωτές ποιες καλύψεις υπάρχουν και τι προσφέρουν.

Διότι για να καλυφθείς από τον όποιο κίνδυνο υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: να είσαι ασφαλισμένος. Η κρίση ανέδειξε για ακόμη μια φορά ότι ως άτομα και ως επιχειρήσεις πρέπει να είμαστε σωστά καλυμμένοι. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε εν πολλοίς επικίνδυνα ανασφάλιστοι. Δεν πρέπει, επίσης να ξεχνάμε ότι η κρίση του Covid-19 προκαλεί μεγάλη αναταραχή στις κεφαλαιαγορές. Επηρεάζοντας τους ισολογισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών, τόσο σε επίπεδο αξίας των στοιχείων του ενεργητικού όσο και στο επίπεδο των υποχρεώσεων λόγω της μεταβλητότητας στα discount rates.

Είναι σημαντικό ότι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος η αγορά διατήρησε και διατηρεί τους απαραίτητους δείκτες φερεγγυότητας σύμφωνα με το αυστηρό πλαίσιο Solvency II, παρά την κρίση.

Σύνοψη

Πρώτον, η ασφαλιστική αγορά πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις της τάχιστης μεταβολής από το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας στην εργασία από το σπίτι. Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να προωθήσουμε τις καλές πτυχές των νέων τρόπων εργασίας, με τρόπο που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, την παραγωγικότητα αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ανθρώπων της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Δεύτερον, η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ και αναπτύσσει προϊόντα για καλύψεις στη νέα εποχή που ζούμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Covid-19 δεν καλύπτεται εκ των υστέρων. Αναδεικνύεται άρα έντονα και ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή για τη σωστή ασφάλιση του Έλληνα πολίτη και επιχειρηματία.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος έχει προτάσεις που αφορούν τόσο την ασφάλιση επιχειρήσεων για διακοπή εργασιών όσο και τις αστικές ευθύνες λόγω πανδημίας, για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, αναζητώντας λύσεις μέσω συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Μετά την ελληνική κρίση η ασφαλιστική αγορά ανέδειξε για ακόμη μία φορά την ανθεκτικότητά της τόσο λειτουργικά όσο και κεφαλαιακά σε ένα ακόμα stress test της πραγματικότητας που μάλιστα ήρθε πολύ γρήγορα.

Πηγή:asfalisinet.gr

Προτεραιότητα η οικογένεια με το πρόγραμμα My Family First της Eurolife ERB!

Για εσένα, η οικογένειά σου είναι ό,τι πολυτιμότερο. Δες πώς μπορείς να την προστατέψεις με το πρόγραμμα My Family First. Δεν χρειάζεται κόπο, απλά καλό προγραμματισμό.

Η ημέρα αυτή έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινότητα και να αναδείξει θέματα που επηρεάζουν την οικόγενεια. Η πανδημία του COVID-19 φέρνει στο προσκήνιο και τονίζει έντονα τη σημασία να επενδύουν τα κράτη σε κοινωνικές πολιτικές για την προστασία των ευάλωτων ατόμων και οικογενειών. Είναι η οικογένεια που φέρει το βάρος μίας κρίσης καθώς παλεύει να προστατεύσει τα μέλη της, τα παιδιά, του αυριανούς πολίτες της κοινωνίας.

Ο θεσμός της οικογένειας δεν είναι σημαντικός μόνο για την κοινωνία και την εξέλιξή της, αλλά και για τα ίδια τα μέλη της. Καθημερινά, ο γονέας κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην τους λείψει τίποτα. Μπορεί να μην νιώθει ότι έχει τις ικανότητες ενός σούπερ ήρωα, παρότι κάνει τόσα πολλά πράγματα παράλληλα. Για την οικογένειά του είναι ήρωας, γιατί μπορεί να βασιστεί σε αυτόν και να νιώσει ασφάλεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται σούπερ δυνάμεις, το μόνο που χρειάζεται είναι καλός προγραμματισμός και αποφασιστικότητα.

Το πρόγραμμα ασφάλειας ζωής My Family First, είναι ένα πρόγραμμα οικονομικής προστασίας για τα αγαπημένα σου πρόσωπα σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο σε εσένα.

5 συχνές ερωτήσεις για το πρόγραμμα My Family First.

 1.«Τι μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμα My Family First στην οικογένειά μου;»

Το πρόγραμμα My Family First είναι μια ομπρέλα προστασίας που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της οικογένειας σε περίπτωση  που «χαθεί» το εισόδημα που την συντηρεί. Για να μπορεί η οικογένεια            να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα χρειάζεται να διασφαλιστούν τα κάτωθι:

 • Οι άμεσες απαιτητές ανάγκες.
 • Τα έξοδα διαβίωσης.
 • Οι μελλοντικές της ανάγκες.

 2. «Ποιες οι πιθανότητες να μου χρειαστεί;»

Η απώλεια ζωής είναι μια βεβαιότητα. Tο πρόβλημα δημιουργείται όταν παρουσιαστεί αιφνιδίως και τα μέλη της οικογένειας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν εκτός από την συναισθηματική απώλεια και το οικονομικό κενό που θα προκύψει. Με το My Family First εξασφαλίζετε ότι τα μέλη της οικογένειάς σας θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, χωρίς άγχος για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης, αλλά και των άμεσων και μελλοντικών αναγκών τους.

 3. «Σε ποιες περιπτώσεις με καλύπτει;»

H ασφάλεια ζωής My Family First σας καλύπτει σε περίπτωση απώλειας ζωής από ασθένεια ή ατύχημα.

4. «Τι πρέπει να προσέξω;»

Πρέπει να γίνει μια αναλυτική μελέτη που θα προσδιορίσει το ύψος του κεφαλαίου που χρειάζεται και το χρονικό διάστημα που θα υπάρχει αυτή η κάλυψη.

5. «Ποιο είναι το κόστος εκκίνησης και πόσο κοστίζει;»

Το κόστος του προγράμματος σχετίζεται με την ηλικία του ασφαλισμένου, το ύψος του κεφαλαίου που χρειάζεται και το χρονικό διάστημα που θα είναι ενεργή η κάλυψη.

 

Θέλετε να ενημερωθείτε πιο αναλυτικά για το πρόγραμμα My Family First από τη Eurolife ERB; Επικοινωνήστε άμεσα με το γραφείο Σαριδάκης Ασφάλειες στο τηλέφωνο 2831030900 ή στη σελίδα μας στο  Facebook.