Αυξάνονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια με βάση την τηλεματική!

Τα 65,2 εκατομμύρια αναμένεται να φτάσουν το 2021 τα ασφαλιστήρια συμβόλαια με βάση την τηλεματική στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Berg Insight.
Ειδικότερα, ο αριθμός των ασφαλιστηρίων συμβολαίων με βάση την τηλεματική που ισχύουν στην ευρωπαϊκή αγορά ανήλθε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 στα 6,8 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τα 30 εκατομμύρια μέχρι το 2021. Στη Βόρεια Αμερική ο αριθμός των ασφαλιστηρίων συμβολαίων με βάση την τηλεματική που είναι σε ισχύ αναμένεται να αυξηθεί από 6,9 εκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο του 2016 στα 35,2 εκατομμύρια το 2021.

 

Η ευρωπαϊκή αγορά τηλεματικής στον ασφαλιστικό τομέα κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από τα μαύρα κουτιά μετά την αγορά, ενώ στη Βόρεια Αμερική κυριαρχούν οι αυτόνομες συσκευές OBD. Ωστόσο, αρκετές μεγάλες ασφαλιστικές στις ΗΠΑ έχουν στραφεί πρόσφατα σε λύσεις που βασίζονται σε smartphones. Η Berg Insight αναμένει μια ταχεία αύξηση στη χρήση λύσεων που βασίζονται σε smartphones σε όλες τις αγορές τα επόμενα χρόνια. “Οι ΗΠΑ, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτερες αγορές όσον αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια με βάση την τηλεματική”, δήλωσε ο Martin Svegander, αναλυτής M2M / IoT στο Berg Insight.

 

Στη Βόρεια Αμερική, η αγορά κυριαρχείται από τις αμερικανικές Progressive, Allstate, Liberty Mutual και State Farm, καθώς και από την Intact Financial Corporation και την Desjardins στον Καναδά. Οι ιταλικές ασφαλιστικές εταιρίες UnipolSai και Generali αντιπροσώπευαν από κοινού το 50% περίπου των ασφαλιστηρίων που βασίζονται στην τηλεματική στην Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εταιρίες Admiral Group, Insure The Box και Direct Line κυριαρχούν στην πώληση συμβολαίων που βασίζονται στην τηλεματική. Πολλές ασφαλιστικές στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν επίσης υιοθετήσει την τηλεματική μέσα στις χρονιές 2016-2017.
“Οι ασφαλιστικές αναμένεται να εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο κάθε δυνατότητα που προσφέρει η τηλεματική για να μειώσουν το κόστος των απαιτήσεων, να βελτιώσουν τη διαδικασία του underwriting και να προσθέσουν υπηρεσίες για την αύξηση της αξίας των πελατών μέσω διαφοροποιημένων προσφορών τηλεματικής”, συμπλήρωσε ο κ. Svegander. Πρόσθεσε επίσης, ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να μειωθούν τα φαινόμενα έλλειψης προσοχής κατά την οδήγηση και να αυξηθεί ο αριθμός των καταναλωτών που χρησιμοποιούν στην ασφάλισή τους συστήματα τηλεματικής μέσω smartphones. “Η προσέλκυση καταναλωτών αποτελεί πλέον το επίκεντρο των περισσότερων ασφαλιστικών προγραμμάτων με βάση την τηλεματική και θα συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό θέμα στο εγγύς μέλλον”, κατέληξε ο κ. Svegander.

 

Η αλυσίδα αξίας της τηλεματικής στον ασφαλιστικό κλάδο καλύπτει πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου οικοσυστήματος εταιριών που εκτείνεται πολύ πέρα από τους φορείς της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Οι κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού για την αυτοκινητοβιομηχανία παρουσιάζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την τηλεματική στον κλάδο ασφάλισης. Παράδειγμα αποτελούν οι εταιρίες General Motors, Ford, BMW, Daimler, PSA Group και Fiat. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναμένεται να οδηγήσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της τηλεματικής στον κλάδο ασφάλισης, προσφέροντας τη δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων που συλλέγονται από τα συστήματα των αυτοκινήτων για τη δημιουργία προσφορών με βάση τον τρόπο οδήγησης.

 

Μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθευτών υπηρεσιών τηλεματικής με επίκεντρο τον ασφαλιστικό κλάδο περιλαμβάνεται η εταιρία Octo Telematics και άλλοι πάροχοι ολοκληρωμένων λύσεων όπως η Vodafone Automotive και ο όμιλος Viasat. Οι εταιρίες LexisNexis Risk Solutions, Intelligent Mechatronic Systems, Cambridge Mobile Telematics, Modus, The Floow, Scope Technologies και TrueMotion είναι επίσης σημαντικοί παίκτες στην συγκεκριμένη αγορά.

Γιώργος Μούζος

Nextdeal