Ακούστε τον Ασφαλιστή, πριν σας χρειαστεί…

Τα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται, δεν συμβαδίζουν με την εποχή. Το καλοκαίρι, πλημμυρίζουμε, τον χειμώνα έχουμε ζέστη. Υπάρχουν ημέρες που ξαφνικά όλα αλλάζουν. Για λίγες μόνον στιγμές. Αυτό το λίγο, όμως, είναι αρκετό για να δούμε την περιουσία μας να καταστρέφεται. ΔΕΝ καταστροφολογούμε σε καμία περίπτωση. Δεν είναι όμως καλύτερο το “προλαμβάνειν” από το “θεραπεύειν”;

Για σκεφτείτε το λίγο και…Aκούστε τον Ασφαλιστή, πριν σας χρειαστεί

Το περασμένο Σ/Κ μια χιονοκαταιγίδα χτύπησε τις Ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, τις ίδιες ημέρες που και η Β. Ελλάδα βυθίστηκε στο χιόνι. Τα προβλήματα και οι ζημιές πολλές.

Ιδού πως αναλύει την κακοκαιρία του περασμένου Σαββατοκύριακου, (23-24/1) ο Ζαν Σαλβατόρε, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Επικοινωνιών στο Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι ασφαλισμένες απώλειες από τον “Jonas” όπως ονόμασαν την χιονοκαταιγίδα που χτύπησε τις ΗΠΑ, λέει ο Σαλβατόρε, κατά πάσα πιθανότητα θα υπερβούν τα $ 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα μπορούσαν όμως να φτάσουν και να υπερβούν τα 2,3 δισ $ σε ασφαλισμένες απώλειες, όπως είδαμε να συμβαίνει και το 2014, στις χιονοκαταιγίδες που ήταν ρεκόρ για τις απώλειες από το χιόνι, τον πάγο, και την χαμηλή θερμοκρασία.

Οι δαπανηρές ζημιές από την κακοκαιρία, επιβαρύνουν το πορτοφόλι των πολιτών, γιαυτό και καλό είναι να ασφαλιζόμαστε. Ένα πρότυπο πολιτικής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να καλύπτουν τις ζημιές που συμβαίνουν στο μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα, ζημιές από καιρικές συνθήκες που μπορεί να φτάσουν μέχρι του σημείου της ολικής καταστροφής, φέρνοντας σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες, λέει ο John Kinney, επικεφαλής αξιώσεων της Χάρτφορντ.

“Ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης, θα μπορούσε να σας πάρει χρόνο για να σταθείτε ξανά στα πόδια σας, χρόνος που θα σας αποσπάσει από δραστηριότητες και θα αλλάξει την ζωή σας προς το χειρότερο και οικονομικά ακόμη και για μήνες”.

Η καλύτερη άμυνα, είναι, να περιοριστούν οι οικονομικές ζημιές.

Παρακάτω, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο κοινές ζημιές όπως διαμορφώνονται στα ασφαλιστήρια μέσα από απαιτήσεις ιδιοκτητών σπιτιών, σύμφωνα με την ανάλυση από το “The Hartford”, καθώς και κάποια βασικά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε.

Οι παγωμένοι σωλήνες – Μέσος όρος ασφάλισης: $ 18,000

Τα περισσότερα θέματα με το κρύο καιρό αφορούν τα υδραυλικά μιας κατοικίας και ένα από τα πιο κοινά, είναι, οι παγωμένοι σωλήνες.”Όταν η θερμοκρασία πέσει χαμηλά, κοντά ή και χαμηλότερα από το “0” ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες είναι να παγώσουν οι σωλήνες, τόσο έξω, όσο και μέσα “, λέει ο Scott Humphrey, 2ος αντιπρόεδρος του ελέγχου κινδύνων του κορυφαίου παρόχου ασφάλισης για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

“Βεβαιωθείτε ότι ότι το σύστημα θέρμανσης σας λειτουργεί σωστά. “Παρατεταμένες περίοδοι με κρύο μπορεί να αυξήσουν την πίεση στο σύστημα. Η επιθεώρηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να μείνετε κυριολεκτικά “στα κρύα του λουτρού”, λέει ο Kinney.

Επίσης, δείτε την μόνωση – ιδιαίτερα στη βόρεια και δυτική πλευρά του σπιτιού σας, καθώς τον χειμώνα, δεν δέχονται πολύ φως από τον ήλιο.

Και για να ξέρετε την ακριβή θέση, της εξωτερικής βάνας νερού που σταματά την παροχή σε περίπτωση ζημιάς, σημειώστε με ένα φωτεινό αυτοκόλλητο. “Στις περισσότερες βλάβες, μόνον ο ένας σύζυγος ξέρει τι να κάνει, αλλά τι θα γίνει αν στο σπίτι στην άτυχη στιγμή βρίσκεται εκείνος που δεν ξέρει” λέει ο Kinney.

“Όσο πιο γρήγορα κλείσει το νερό, τόσο λιγότερη ζημιά στο σπίτι σας.”

Ζημιές από χαλάζι – Μέσος όρος ασφάλισης: $ 10,000

Η μέση χαλαζόπτωση μπορεί να διαρκέσει μόλις πέντε λεπτά, αλλά η ζημιές από το χαλάζι ανέρχεται σε περίπου $ 1 δις το χρόνο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών στην Αμερική. Και αυτή η βλάβη, η οποία είναι τρεις φορές πιο συχνή στο Νότο σε σχέση με άλλες περιοχές, μπορεί να περάσει, απαρατήρητη.

Ως εκ τούτου, αν νομίζετε ότι έχετε βαρεθεί να σας προκαλούν βλάβες που θα σας ταλαιπωρούν για μήνες, μια χαλαζόπτωση πέντε λεπτών, ζητείστε κάποιον επαγγελματία ασφαλιστή, να έρθει και να ασφαλίσει την στέγη σας και να εγγυηθεί πως σε περίπτωση ζημιάς, θα αποζημιωθείτε”, λέει ο Kinney.

Κατάρρευση στέγης – Μέσος όρος ασφάλισης: $ 10,000

Είτε ζείτε στη Μασαχουσέτη, είτε σε κάποια από τις περιοχές της πατρίδος μας, όπως στην Καλαμάτα, ή όπου αλλού χτύπησε φέτος ανεμοστρόβιλος, ή στα βόρεια της χώρας, που αυτές τις μέρες χιόνισε αρκετά, θα έχετε πιθανόν δει την ιδιοκτησία σας να παθαίνει ζημιές στην στέγη. Γιατί να υποστείτε τέτοια συμφορά; Ποιος θα σας πληρώσει για να την επισκευάσετε; Πάρτε προφυλάξεις – τώρα. Μην αφήνετε το βαρύ χιόνι να συσσωρεύεται εκεί – αφήνοντας την στέγη σας σε ενδεχόμενη κατάρρευση. Καλέστε τον Ασφαλιστή σας άμεσα!

Γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό; Χωρίς την απομάκρυνση χιονιού, ή του παγοφράγματος στο γείσο της σκεπής, που σχηματίζεται από το λιώσιμο του πάγου στην κορυφή της στέγης, υπάρχει κίνδυνος για την στέγη σας, ενώ το νερό μπορεί να βρει εύκολα τον δρόμο του ανάμεσα από ραγισμένα κεραμίδια προς το εσωτερικό του σπιτιού σας.

Κατάρρευση δένδρων – Μέσος όρος αποζημίωσης: $ 6000

Κάποια δέντρα δεν αντέχουν στον πάγο, τον αέρα και το χιόνι.

Πολλές φορές, κλαδιά δέντρων, πέφτουν επάνω σε αυτοκίνητα ή δέντρα ξεριζώνονται από την μανία του αέρα και κλείνουν δρόμους, δημιουργούν ατυχήματα ή πέφτουν επάνω σε σπίτια. Ένας γεωπόνος στην αρχή του χειμώνα, θα σας πει αν το δέντρο σας είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στην κακοκαιρία του χειμώνα, ή αν θέλει κλάδεμα ή και κόψιμο. Φυσικά, όταν γνωρίζεται πως έρχεται κακοκαιρία, καλό είναι να μην αφήνετε το αυτοκίνητο σας κάτω από δέντρα, αλλά και εσείς ακόμη να τα αποφεύγετε.

Είπαμε, ο καιρός είναι απρόβλεπτος. Γι’ αυτό, παίρνουμε τα μέτρα μας, αλλά και σε κάθε περίπτωση, ασφαλιζόμαστε. Καλέστε σήμερα κιόλας τον Ασφαλιστή σας… Καλού – κακού.

insurancedaily

ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΑΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ*