Αλλαγές στην σκακιέρα της ασφαλιστικής αγοράς

Κινήσεις στρατηγικής σημασίας δρομολογούνται στην σκακιέρα της ασφαλιστικής αγοράς με τις μεγάλες και μικρές ασφαλιστικές να σχεδιάζουν το επαγγελματικό προφίλ της επόμενης ημέρας. Το 2016 είναι χρονιά ανακατατάξεων και συγκέντρωσης. Το νέο έτος κρύβει ευκαιρίες για ανάπτυξη αλλά και παγίδες για όσους δεν συνυπολογίσουν σωστά τις απαιτήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Δύο σημαντικοί παράγοντες στην εξίσωση της ασφαλιστικής αγοράς είναι το Solvency II και τα χαμηλά επιτόκια. Και οι δύο αυτοί παράγοντες επιδρούν αρνητικά στο κλάδο των συντάξεων και οδηγούν τις ασφαλιστικές σε εκδόσεις νέων χαμηλότερου ρίσκου προϊόντων αλλά και σε νέες συνεργασίες για την μεταφορά των κινδύνων με αντασφαλιστές.

Καλύτερη εικόνα στην αγορά θα υπάρξει με το που θα κλείσουν τα πολυσυζητημένα deal ΑΤΕ Ασφαλιστική – Ergo και Εθνική Ασφαλιστική – International Life. Ωστόσο, την τελική εικόνα στην αγορά θα την διαμορφώσει αυτός που θα αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική η οποία κατέχει περίπου το 25% του συνολικού μεριδίου της αγοράς.

Επί της παρούσης οι ασφαλιστικές μετακινούν τα «πιόνια» στην σκακιέρα και τα εξοπλίζουν με νέα προϊόντα γενικές ασφαλίσεις, στην υγεία, την σύνταξη και αποταμίευση με την χρήση όλων των ενδεδειγμένων καναλιών διανομής.

Ηδη η Interamerican ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της το 2016 με την έκδοση νέων προγραμμάτων στο κλάδο γενικών ασφαλίσεων.

Νέα προϊόντα στις Γενικές Ασφαλίσεις

Από τις νέες εκδόσεις στην αγορά που θα κυκλοφορήσουν σύντομα, το ασφαλιστικό πρόγραμμα της Interamerican Buy the Mile. Πρόκειται για πρόγραμμα προαγοράς ασφάλισης ανά διανυθέντα χιλιόμετρα το οποίο στόχο έχει να προσελκύσει ανασφάλιστους πελάτες και όσους κάνουν περιορισμένη χρήση του οχήματος τους.

Προϊόν καινοτομίας και το Πολυασφαλιστήριο της ιδίας ασφαλιστικής το οποίο περιέχει όλων των ειδών τα ασφαλιστήρια που μπορεί να έχει ο ασφαλισμένος. Το πολυασφαλιστήριο θα παρέχει καλύτερες τιμές από ότι τα μεμονωμένα συμβόλαια.

«Μπρος» παίρνουν και τα προγράμματα αγροτικών ασφαλίσεων τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο της συμβολαιακής καλλιέργειας. Τα νέα αυτά προγράμματα έρχονται να καλύψουν το κενό που υπάρχει στην αγορά και να συμπληρώνουν τις καλύψεις του ΕΛΓΑ.

Νέα προγράμματα σχεδιάζονται και στο κομμάτι της αστικής ευθύνης. Μοχλός ανάπτυξης των προγραμμάτων αυτών θα είναι οι κίνδυνοι που προέρχονται από τα αυτοκινούμενα οχήματα και το cyber. Και οι δύο αυτοί τομείς αλλάζουν το πλαίσιο των ευθυνών.

Σύνταξη – Αποταμίευση – λύση τα Unit Linked προϊόντα

Η κατάρρευση της δημόσιας ασφάλισης και το δημογραφικό αποτελούν κίνητρο στροφής του πληθυσμού προς τα προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις –Unit Linked. H πορεία των Unit Linked όπως και γενικότερα η πορεία των αποταμιευτικών επενδυτικών συνταξιοδοτικών προϊόντων είναι μονοσήμαντα συνδεδεμένη με την εξέλιξη που θα υπάρξει στους ελέγχους εκροών κεφαλαίων. Η διαρκώς μειούμενη δημόσια σύνταξη έχει θέσει στο επίκεντρο μεγάλου ποσοστού πολιτών τα αποταμιευτικά – επενδυτικά προϊόντων, η αύξηση της ζήτησης των οποίων είναι νομοτελειακή. Σήμερα περιορίζεται μόνο από την επιβολή των capital controls.

Στις συντάξεις μεγάλο πρόβλημα έχουν δημιουργήσει στις ασφαλιστικές το περιβάλλον των χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων και το νέο καθεστώς φερεγγυότητας που επιβάλλει υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα για τα συνταξιοδοτικά προϊόντα. Οι ασφαλιστικές έχουν προτείνει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά της κοινωνικής ασφάλισης ωστόσο όπως σημειώνεται η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι σχεδόν εκτός ελέγχου. Παράλληλα τείνουν να εκδίδουν πλέον ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια καταργώντας τα ισόβια τα οποία απαιτούν υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα.

Υγεία – Προσιτά συμβόλαια για τον ευρύτερο πληθυσμό

Καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας εμφανίζει εμφανή σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, εντείνεται η ζήτηση για ασφαλιστήρια συμβόλαια υγειάς, τόσο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Τα προγράμματα ασφάλισης υγείας βελτιώνονται διαρκώς προσφέροντας πολλές εναλλακτικές παροχών και κόστους το οποίο είναι προσιτό για το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

Οι ασφαλίσεις υγείας παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, Γ. Κώτσαλος υπογραμμίζοντας ότι η Interamerican δεν πουλά προϊόντα ασφάλισης υγείας αλλά «σύστημα υγείας».

Τα αναμενόμενα deals στο δρόμο ακόμα

Καθυστέρηση έχει ήδη παρατηρηθεί στο deal ΕRGO – ΑΤΕ Ασφαλιστική, αλλά και στην απόφαση για την ολοκλήρωση μεταφοράς χαρτοφυλακίου ζωής της International Life στην Εθνική Ασφαλιστική . Το ξεκαθάρισμα αυτό θα δώσει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα του χάρτη της ασφαλιστικής αγοράς ωστόσο το τελικό ξεκαθάρισμα θα γίνει με την πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία κατέχει το 25% του μεριδίου της αγοράς.

Χαρακτηριστικές είναι και οι μετατάξεις στελεχών στην ασφαλιστική αγορά όπως στην Εθνική Ασφαλιστική, στην ΝΝ, στην Groupama.

sofokleousin