Αντίστροφη μέτρηση για το Ασφαλιστικό – Ερχεται αύξηση εισφορών σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι δαπάνες του συστήματος και να αυξηθούν τα έσοδα σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, φορείς προς τους οποίους ο κρατικός προϋπολογισμός συνεισφέρει το 82% και το 42% των ετήσιων δαπανών τους αντίστοιχα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του Ασφαλιστικού που θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο, πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού, άρχισε και προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες που θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες εισφορές.

Η αλλαγή του Ασφαλιστικού είναι κεντρικός άξονας του Μνημονίου και της υλοποίησης των προαπαιτουμένων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Μετά την παράδοση του πορίσματος της επιτροπής τεχνοκρατών στην κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, αύριο Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο ή το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής – ακόμη δεν έχει αποφασιστεί – προκειμένου να καθορίσει τους άξονες των αλλαγών στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ευρύς κοινωνικός διάλογος για τις αλλαγές που αναμένεται να ισχύσουν από 1.1.2016.

Πέραν των προτάσεων των τεχνοκρατών, η κυβέρνηση θέτει συγκεκριμένους στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να περιοριστούν οι δαπάνες του συστήματος και να αυξηθούν τα έσοδα σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, φορείς προς τους οποίους ο κρατικός προϋπολογισμός συνεισφέρει το 82% και το 42% των ετήσιων δαπανών τους αντίστοιχα.

Μετά από αυτές τις παρεμβάσεις θα εξεταστεί το ύψος των περικοπών που θα απαιτηθεί στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ προκειμένου η ετήσια συνολική εξοικονόμηση πόρων για τον προϋπολογισμό να ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ.

Οι προτάσεις στο τραπέζι

Ανάμεσα στις προτάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες είναι να καταργηθεί η «flat εισφορά» που είναι ίδια για όλους και το ύψος της να υπολογίζεται επί του τζίρου, η δε παρακράτηση εισφορών να γίνεται από την Εφορία.

Ετσι, το τελικό ύψος των εισφορών θα συνδεθεί με το εισόδημα, θα ελαφρυνθούν όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι» (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) και θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

Για τις εισφορές του ΟΓΑ προτείνεται αντίστοιχη λύση. Να καταβάλλουν εισφορές ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνουν (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων) και να γίνεται αυτόματη παρακράτηση.

Εν όψει του διαλόγου που αναμένεται να ξεκινήσει μετά την ανακοίνωση του πλαισίου των αλλαγών που θα καθορίσει η κυβέρνηση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:

«Στον ΟΑΕΕ είναι σκόπιμο οι εισφορές να συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα, δηλαδή τον τζίρο της επιχείρησης. Η σκέψη είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του TAXISNET, εφόσον θα πραγματοποιείται μέσω μιας ενοποιημένης και σαφώς προσδιορισμένης διαδικασίας, δεν μας προβληματίζει. Το ποσοστό χρέωσης σε κάθε απόδειξη υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης είναι κάτι που έχουμε ήδη προτείνει για δημιουργία αποθεματικού, με την προϋπόθεση ότι θα συγκεντρώνεται, θα εκκαθαρίζεται, θα αποδίδεται, αλλά και θα εκπίπτει ως δαπάνη της επιχείρησης».

Επιπρόσθετα ζήτησε ορισμένες παρεμβάσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία:

«Εχουμε εδώ και πολύ καιρό εκφράσει τη γενικευμένη άποψη ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ και όχι σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί μια χαμηλή κατηγορία εισόδου και εξόδου στον ΟΑΕΕ, στην οποία θα ενταχθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα δραστηριοποιούνται στις περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και στα νησιά, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι επιχειρηματίες, ενώ στην κατηγορία εξόδου όσοι έχουν συμπληρώσει τον ασφαλιστικό τους βίο. Πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα για τις εποχικά λειτουργούσες επιχειρήσεις, αφού δεν είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας που στην ουσία λειτουργεί την επιχείρησή του ορισμένους μήνες τον χρόνο και τον υπόλοιπο βρίσκεται σε αδράνεια να κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία καθ’ όλο το έτος».

Υπέρ του «όλοι στο ΙΚΑ»

Ο ίδιος προέβη σε δηλώσεις που υποστηρίζουν τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Οπως είπε:

«Είμαστε στη διάθεση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να συνεργαστούμε από κοινού ώστε να τεθούν ασφαλή κριτήρια καθορισμού των εισφορών, αν ποτέ επιλεγεί το σενάριο της πλήρους ενοποίησης όλων των Ταμείων στα δύο αυτά, του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ.

Επίσης, θεωρούμε απαραίτητη τη μετεξέλιξη του ΙΚΑ σε έναν και μόνο εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ο οποίος θα συμπεριλάβει όλους τους φορείς κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών, με ενιαίους κανόνες και χωρίς εξαιρέσεις. Επιπλέον, όλες οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ, όπου υπολογίζονται επί των αποδοχών που καταβάλλονται από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, ανεξάρτητα από το αν αυτή η εξέλιξη σηματοδοτήσει την αύξηση σε κάποια Ταμεία και τη μείωση σε κάποια άλλα».

«Νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στα μέσα Νοεμβρίου»

Οπως δήλωσε τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Ολγα Γεροβασίλη «τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν στη συμφωνία του καλοκαιριού έχουν σειρά μέτρων, κάποια εξ αυτών απαιτούσαν νομοθέτηση, κάποια είναι υπουργικές αποφάσεις ή εγκύκλιοι. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, υπάρχουν ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται και με άλλους τρόπους, εκτός από το να νομοθετηθούν. Υπάρχει και μια άλλη σειρά μέτρων, τα οποία θα ψηφιστούν περίπου στις 15 Νοεμβρίου, ολοκληρώνοντας το κομμάτι των προαπαιτουμένων για τη δεύτερη εκταμίευση. Σας θυμίζω ότι η πρώτη είναι των 2 δισ. ευρώ και στη συνέχεια το 1 δισ. ευρώ».

 

tovima