Από τα μπλόκα των αγροτών στα μπλόκα των… Θεσμών

Όλα για… όλα τα παίζει η κυβέρνηση για να κλείσει το μέτωπο των αγροτών, των επιστημόνων και των επαγγελματιών πριν έλθουν τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα για την «αποφασιστική» φάση της διαπραγμάτευσης.

Γι’ αυτό Μαξίμου και Υπ. Εργασίας εξετάζουν κάθε πρόταση που θα μπορούσε να κάνει τους αγρότες να φύγουν από τα μπλόκα και τους επιστήμονες να μην προχωρήσουν στα δικά τους …μπλόκα έξω από τα Υπουργεία, όπως αποφάσισαν στο τελευταίο συντονιστικό τους.

Έτσι το Υπ. Εργασίας εξετάζει να μείνει εκτός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης όχι μόνο ο ΟΓΑ αλλά και το ΕΤΑΑ. Παράλληλα, συζητείται το ενδεχόμενο να πέσει ο χαμηλότερος συντελεστής της εισφοράς επί του εισοδήματος των αγροτών και των νέων επιστημόνων στο 12% για το 2017.

Εξάλλου σε ισχύ είναι η πρόταση του Υπουργείο Εργασίας για εκπτώσεις έως 50% στο διπλό χαράτσι του 26,9% στους επαγγελματίες που έχουν εισόδημα έως 55.000 ευρώ.

Αν δεν δεχτούν οι αγρότες και οι επαγγελματίες την αύξηση της ασφαλιστικής επιβάρυνσής τους, τότε θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να δεχθούν οι θεσμοί να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Και αυτό γιατί απλά οι «τρύπες» του Ασφαλιστικού δεν μπορούν να κλείσουν παρά με δύο τρόπους: Είτε με αυξήσεις εισφορών είτε με μειώσεις συντάξεων.

Το ΔΝΤ, όπως φάνηκε με το άρθρου του επικεφαλής του γραφείου της Ευρώπης, Πολ Τόμσεν, τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της δεύτερης «λύσης», ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τα …χαλάσουν με το ΔΝΤ μιας και κάτι τέτοιο θα έγειρε απαιτήσεις για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο οι ίδιοι έχουν στα χέρια τους.

Insurancedaily