Αποχώρηση των εργαζόμενων της Alpha Bank από το επικουρικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤΑΤ

Άνω κάτω είναι η κατάσταση στο ασφαλιστικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤΑΤ καθώς ασφαλιζόμενοι σε αυτό το ταμείο είναι και οι υπάλληλοι της Alpha bank που αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να ζητήσουν πίσω τις ασφαλιστικές τους εισφορές .

Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Αlpha Bank αναφέρονται μεταξύ άλλων :

«Ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank στις 16/9/2015 με μια ιστορική απόφαση ευθύνης υπέβαλλε αίτηση ομαδικής αποχώρησης των μελών μας (εργαζομένων και νέων συνταξιούχων) από την «πυραμίδα» του ΤΑΠΙΛΤΑΤ με μόνο στόχο την προστασία των ασφαλιστικών τους εισφορών (3%+4%) και την απόδοση του συνολικού ποσού στους ίδιους.

Η απόφασή μας αυτή ήταν μονόδρομος για να σταματήσει η λεηλασία των εισφορών μας από μια ομάδα παλαιών συνταξιούχων και συνδικαλιστών που στο παρελθόν (τροποποίηση καταστατικού 1990/1991) υποθήκευσαν προκαταβολικά το μέλλον της νεότερης γενιάς ασφαλισμένων και απολάμβαναν συντάξεις με ελάχιστο χρόνο πραγματικής ασφάλισης και χωρίς εισφορές!!

Όποια μέτρα κι αν πήραν οι Διοικήσεις του Ταμείου διαχρονικά ναυάγησαν κάτω από το βάρος δικαστικών παρεμβάσεων των παλαιών συνταξιούχων με αποτέλεσμα το αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου να ξεπερνά τα 800.000.000 € και εντός της προσεχούς πενταετίας να μηδενιστεί η περιουσία του.

Επειδή όμως κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι λόγω της αλληλεγγύης των γενεών πρέπει να συνεχίζεται αυτή η λεηλασία και να εξακολουθούν να απολαμβάνουν κάποιοι χαριστικά βοηθήματα, παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία για να καταλάβει και ο τελευταίος εργαζόμενος ότι η απόφαση του Συλλόγου μας είναι η μόνη τίμια, δίκαιη και υπεύθυνη στάση.

Σημερινός εργαζόμενος ασφαλισμένος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ με 35 χρόνια ασφάλισης, έχει καταβάλλει συνολικές εισφορές (3%+4%) το ποσό των 77.400 €! Αν συνταξιοδοτηθεί το 2016 θα κάνει απόσβεση των εισφορών του μετά από 43 χρόνια που σημαίνει ότι σε ηλικία 105 ετών! θα απολαμβάνει σύνταξη μεγαλύτερη της εισφοράς που έχει δώσει.

Πόσο πιο απλά θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει αυτή την ασφαλιστική πυραμίδα, που κάποιοι πληρώνουν αδρά για να εισπράττουν αυτοί που δεν πλήρωσαν ποτές και στο τέλος να κλείσουν την πόρτα αφήνοντας χωρίς ένα ευρώ όλους τους σημερινούς εργαζόμενους και νέους συνταξιούχους.

Τέλος στο επιχείρημα κάποιων που επισκέπτονται Υπουργεία και ζητούν από τους ασφαλισμένους να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΕΤΕΑ με το πρόσχημα ότι το ΤΑΠΙΛΤΑΤ είναι φορέας υποχρεωτικής ασφάλισης αντί άλλου σχολίου παραθέτουμε τα βασικά στοιχεία γνωμοδότησης Φεβρουαρίου 2014 που δόθηκε στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ και λέει:

… Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ δεν αποτελεί φορέα υποχρεωτικής κρατικής ασφάλισης, αλλά ιδιωτικό φορέα παροχής.

… Ταμεία όπως το ΤΑΠΙΛΤΑΤ προσιδιάζουν με τα ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα.

… Συνεπώς το ΤΑΠΙΛΤΑΤ διέπεται μόνο από το καταστατικό του, δεν νοείται καμία νομοθετική παρέμβαση αφού το κράτος δεν μπορεί να επέμβει στα εσωτερικά του (εκ του συντάγματος, άρθρο 22 παρ.5)

… Η ιδιωτική ασφάλιση χρηματοδοτείται με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και η εποπτεία του ΤΑΠΙΛΤΑΤ υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου.

 

asfalisinet