«Άρχισαν» οι μειώσεις συντάξεων πριν το νέο Ασφαλιστικό

Ανοίγει ο δρόμος για τις επερχόμενες μειώσεις στις συντάξεις και, μάλιστα, πριν καν αυτές συμπεριληφθούν στο νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν τρία σημάδια που δείχνουν την κατάρρευση τριών τομέων της δημόσιου συστήματος ασφάλισης: Των Μετοχικών Ταμείων, των Επικουρικών Ταμείων και των Ταμείων Πρόνοιας.

Πιο αναλυτικά:

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) αποφάσισε μεσοσταθμική μείωση 32,5% στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου για φέτος. Δύο σενάρια εξετάζονται. Η μείωση 40-45% στα μερίσματα όσων βγήκαν στη σύνταξη μέχρι και την 31/12/2010 και η μείωση 30 % στα μερίσματα όσων βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1/1/2011. Έτσι το μέσο μηνιαίο μέρισμα θα πέσει από τα 138 ευρώ στα 93 ευρώ.

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) «έσπασε» ομόλογο 90 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις του Μαρτίου. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο …45% των μηνιαίων δαπανών για τις συντάξεις που δίδει το ΕΤΕΑ. Την ίδια στιγμή, εξετάζεται από το Υπ. Εργασίας σενάριο μεσοσταθμικής μείωσης 6,6% στις επικουρικές συντάξεις από φέτος. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει επιβληθεί εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης. Έτσι η μέση επικουρική σύνταξη (μετά την εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ) θα πέσει από τα 171 ευρώ στα 159 ευρώ.

Το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) δεν θα κάνει αναλογιστική μελέτη προκειμένου να καταλήξει στον νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι νέες αναλογιστικές μελέτες θα χρειαστούν 4-5 μήνες να εκδοθούν. Άλλους τόσους μήνες θα χρειαστεί ο επαναϋπολογισμός των 63.000 εφάπαξ που εκκρεμούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013. Έτσι δεν αναμένεται να εκδοθεί εφάπαξ πριν τα τέλη του 2016. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το ύψος των εφάπαξ το οποίο θα προκύψει μετά τον επαναϋπολογισμό του θα πέσει κατά 20%. Έτσι το μέσο εφάπαξ θα πέσει από τα 30.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ.

Insurancedaily