Ασφαλιστικές και τράπεζες στο ίδιο «καλάθι» ελέγχων

Παγκόσμιες συστημικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί (G-SIIs) και παγκόσμιοι συστημικοί τραπεζικοί οργανισμοί (G-SIBs) θα υποβληθούν στους ίδιους ακριβώς ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε περιόδους μεταβλητότητας και κρίσεων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή, (ΕΒΑ).

Οι μεγάλες συστημικές ασφαλιστικές, όπως Allianz SE, AXA, MetLife κ.α. προσπαθούσαν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια να λάβουν διαφορετική μεταχείριση, υποστηρίζοντας ότι τα μοντέλα λειτουργίας τους διαφέρουν από εκείνα των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και απόψεις με ορισμένους οίκους αξιολόγησης όπως η S&P να κάνει το δικηγόρο του διαβόλου και να τονίζει ότι το κανονιστικό πλαίσιο για τις συστημικές ασφαλιστικές διακρίνεται από ασάφεια.

Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι το πλαίσιο για τις συστημικές ασφαλιστικές υψηλού κινδύνου είναι ασαφές και κάποια θέματα άνευ ουσίας, βάζοντας βέτο στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογών το οποίο το χαρακτήριζε «επιθετικό».

Η Διεθνής Ενωση Ασφαλιστικής Εποπτείας (IAIS) ήταν σχεδόν ευθυγραμμισμένη με την επιβολή του μέτρου, ωστόσο είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για κάποιες ασάφειες.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που θα κληθούν να λάβουν G-SII συνηγορούν για αυξημένη εποπτεία, υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, προσθέτως των διαδικασιών του Solvency II.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ενωση Ασφαλιστικής Εποπτείας (IAIS) χωρίζονται σε τρεις τομείς εποπτείας:

α) ενισχυμένη εποπτεία

β) αποτελεσματική ανάλυση

γ) μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης ζημιών

sofokleousin