Ασφαλιστικό: Περικοπές αλλά με… διπλή ρήτρα

Εντός της εβδομάδας, πιθανότατα σήμερα ή την Παρασκευή, προκειμένου να παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό θέμα το ασφαλιστικό.

Μέρα με τη μέρα άλλωστε, οριστικοποιούνται βασικές παράμετροι του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οποίο θα «περάσει» από το υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη 24 Νοεμβρίου.

Θα προηγηθεί η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό θέμα το ασφαλιστικό, ώστε να συζητηθούν τα ανοικτά θέματα, τα αγκάθια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και οι ενστάσεις που έχουν ήδη εκφραστεί σε τεχνικό επίπεδο από τους δανειστές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αιφνιδιασμοί και οι δυσάρεστες εκπλήξεις.

Εκεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα παρουσιαστούν προκειμένου να προσαρτηθούν στο τελικό σχέδιο εναλλακτικές προτάσεις από ομάδα επιστημόνων, που θα λαμβάνουν υπόψη στις όποιες παρεμβάσεις, δύο ρήτρες, τη ρήτρα απασχόλησης και τη ρήτρα ανάπτυξης. Στην πράξη, θα επιδιωχθεί η διασύνδεση βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού, όπως είναι το ύψος των συντάξεων και των εισφορών, με την πορεία του ΑΕΠ και την απασχόληση και όχι μόνο με τα ελλείμματα των ταμείων.

Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας έχουν αρχίσει να συντάσσουν τις πρώτες διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ φαίνεται πως έχει επιλεχθεί ο αλγόριθμος βάσει του οποίου θα καθοριστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια το ύψος της τελικής παροχής, τόσο για τους μελλοντικούς όσο και για τους ήδη συνταξιούχους.

Στις ομάδες… υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα μητέρες ανηλίκων σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες που αποχώρησαν στο 50ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και τρίτεκνες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, οι οποίες είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 20 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς στο πλαίσιο του επανϋπολογισμού, οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα έτη ασφάλισης, σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών.

Στον δημόσιο τομέα, μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους θα δουν μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν στα 50 έτη με 25 χρόνια ασφάλισης, πατέρες ανηλίκων, έγγαμες μητέρες ασφαλισμένες πριν το 1983, αλλά και τρίτεκνοι και τρίτεκνες με 20 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, που βγήκαν στη σύνταξη πριν το 2011. Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους θα δουν και οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), καθώς δεν υπάρχει πραγματική διασύνδεση εισφορών – παροχών, αφού πάνω στο ποσό σύνταξης που λαμβάνουν βάσει των εισφορών που έχουν πληρώσει, παίρνουν επιπλέον 220 ευρώ κρατική χρηματοδότηση.

Στην κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, με αβέβαιο όμως αποτέλεσμα, προκειμένου να περιορίσουν το εύρος των περικοπών.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν αύξηση των εισφορών, ενώ υποστηρίζουν ότι «πάση θυσία» οι χαμηλές συντάξεις δεν θα μειωθούν, ακόμη κι αν ο επανυπολογισμός δείξει το αντίθετο. Το κράτος, εφόσον ο συνταξιούχος είναι άνω των 60 ετών και έχει καταβάλει εισφορές στο σύστημα αρκετά έτη, θα καλύψει τη διαφορά. Κάτι που πιθανότατα δεν θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, έχοντας λίγα έτη ασφάλισης, ακόμη κι αν οι συντάξεις τους δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί, βάσει του σχεδιασμού που μένει να εγκριθεί και από τους εκπροσώπους των δανειστών, και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μεταξύ των οποίων όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης είναι προνοιακού χαρακτήρα, δηλαδή, δεν αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Από τις αλλαγές αναμένεται να θιγούν 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, με τις απώλειες σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν και το 40%. Αυτό επιδιώκει να περιορίσει το υπουργείο Εργασίας, μέσω της προσπάθειας αύξησης των εργοδοτικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Ο στόχος άλλωστε παραμένει ο ίδιος, ανεξάρτητα από το μείγμα των πολιτικών που θα επιλεγούν. Εντός του 2016 πρέπει να εξοικονομηθούν 700-900 εκατ. ευρώ.

“Κλεισμένο” θεωρείται και το οργανωτικό σχήμα καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπάρξει ένας Εθνικός Φορέας Κύριας Ασφάλισης υπό την ομπρέλα του οποίου θα τεθούν όλοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση, ούτε για παράδειγμα του ΟΓΑ, παρότι οι αγρότες αποτελούν ειδική κατηγορία ασφαλισμένων, προκειμένου να μην ξεκινήσει να… “ξηλώνεται το πουλόβερ” όπως χαρακτηριστικά λένε. Αυτόνομο ως ενιαίο επικουρικό εκτιμάται πως θα μείνει και το ΕΤΕΑ.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν έως την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι τελικές διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, προκειμένου το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Ρούλα Σαλούστρου

euro2day