Ασφαλιστικό: Πιέζουν για 1+1 Ταμείο

Κορυφώνονται οι διεργασίες σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα στη κυβέρνηση και τους Θεσμούς και το ακανθώδες θέμα του Ασφαλιστικού βρίσκεται επί τάπητος. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στα σκαριά βρίσκεται ένα σχέδιο δημιουργίας ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης και ενός που αφορά τις επικουρικές. Αυτό φέρεται να ζητούν οι δανειστές ενώ παράλληλα πιέσεις φαίνεται πως ασκούν οι δανειστές για περαιτέρω περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αυτό που διαρρέεται από τις συναντήσεις είναι ότι οι επικεφαλής των Θεσμών ζητούν την καταβολή του 60% της σύνταξης στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 65 ετών και την συνέχιση της καταβολής της πλήρης σύνταξης που θα τους αναλογεί, μετά το 65ο έτος. Ερωτηματικό βέβαια αποτελεί βέβαια για το τι θα ισχύσει, δηλαδή αν πρόκειται για τους ήδη συνταξιούχους ή τους νέους. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος είναι ασφυκτικός και το χρονοδιάγραμμα της ασφαλιστικής μεταρρυθμίσης τυπικά ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, αγώνας δρόμου λαμβάνει χώρα για να κλείσουν τα μέτωπα που αφορούν τα προαπαιτούμενα και σχετίζονται με την εκταμίευση των 2 δισ ευρώ και μετεέπειτα των 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Αγκάθια για να θεσμοθετηθεί στο σύνολό της η πρώτη δέσμη και να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, αποτελούν:

– τα κόκκινα δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη),

– τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

– η ρύθμιση των 100 δόσεων και

– οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επαναφέρει στη Βουλή τις διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα έχουμε καλά νέα σε μια εβδομάδα από τώρα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθούν στη συνέχεια η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κατά την παραμονή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, πρέπει να οριστικοποιηθεί και η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και να αρχίσει η διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της οικονομίας. Έως την 21η Νοεμβρίου πρέπει, βάσει συνταγματικής υποχρέωσης, να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2016 και στη συνέχεια το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016- 2019 (βασικό στοιχείο του οποίου θα είναι τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για να διασφαλισθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).

Όσον αφορά στη διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους, αυτή αναμένεται να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει χθες από το Λονδίνο, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος διάρκειας 15- 20 ετών. Έτσι, θα ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιοι επενδυτές, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να έχουμε μία σαφή οδό, έτσι ώστε ο κόσμος να καταλάβει πως οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οχτώ, εννέα χρόνια». Πρόσθεσε δε, πως «εάν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχει πληθώρα τρόπων για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

 

sofokleousin