Ασφαλιστικό: «Πρόοδος» στη διαπραγμάτευση, οπισθοχώρηση στις… συντάξεις

«Καλό» την πλευρά του να κλειστεί η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά όχι «καλό» για το ύψος των συντάξεων. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί έως τώρα φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση:

Στην παροχή εθνικής σύνταξης έως 300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 340-384 ευρώ με 16-20 χρόνια ασφάλισης. Η σύνταξη αυτή θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου. Έτσι προκύπτει μία μείωση έως 40% περίπου σε σχέση με το σημερινό επίπεδο των βασικών συντάξεων.

Στη μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ και στην ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1%. Το σενάριο αυτό προβλέπει μείωση έως 23% στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Στη μη περικοπή των συντάξεων (άθροισμα κύριας και επικουρικής) έως 1400 ευρώ.

Εξάλλου δεν πρέπει να αποκλείεται να κάνουν δεχτές οι δανειστές τις εκπτώσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση στην ασφαλιστική εισφορά επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, των αγροτών και των επιστημόνων.

Ορθάνοιχτη είναι η διαπραγμάτευση στο μέτωπο του επαναϋπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων. Η κυβέρνηση προτείνει κάτι τέτοιο να γίνει έως το 2018, ενώ οι δανειστές πιέζουν να γίνει ακόμα και φέτος…

Insurancedaily