Μπρα-ντε-φερ Κατρούγκαλου – Μοσχοβισί με “φόντο” το ασφαλιστικό

Αντιμέτωπος με τον Κοινοτικό Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Ζαν – Πιερ Μοσχοβισί θα βρεθεί ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρουγκαλος αυτή την εβδομάδα και, συγκεκριμένα, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου.

Αν και ο κ. Μοσχοβισί δεν είναι ο καθίλην αρμόδιος Επίτροπος για τα συνταξιοδοτικά θέματα στην Ε.Ε. (σ.σ. αυτή είναι η Επίτροπος Απασχόλησης, κ. Μαρίεν Τισέν), έχει βαρύνοντα ρόλο όχι μόνο γιατί είναι ένας εκ των πολιτικών προϊσταμένων των εκπροσώπων της Κομισιόν στο «κουαρτέτο» αλλά και γιατί υπό τη δική του επίβλεψη εκδίδεται η Έκθεση Γήρανσης (Ageing Report).

Στην τελευταία Έκθεση Γήρανσης που εκδόθηκε τον Μάιο του 2015 σημειώθηκε επιδείνωση των βασικών παραμέτρων του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα.

Το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών σαν ποσοστό του εργατικού δυναμικού θα αυξηθεί το 2020, η απασχόληση θα αυξηθεί με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας θα μειωθεί. Παράλληλα η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά συνταξιοδοτικών δαπανών επί του ΑΕΠ στην ΕΕ.

Η επίσκεψη του κ. Μοσχοβισί έρχεται σε μία στιγμή που οι διαπραγματεύσεις των δανειστών με την κυβέρνηση φαίνεται να έχουν «βαλτώσει» σε σχέση με το ασφαλιστικό.

Η πρώτη εκδοχή της ποσοστικοποιημένης πρότασης των γενικών αρχών του νέου Ασφαλιστικού που έχει παρουσιάσει ο κ. Κατρούγκαλος στους θεσμούς δεν φαίνεται να τους πείθει ότι αποτελεί ένα «γενικό ισοδύναμο» του νέου Μνημονίου, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από κύκλους του Υπ. Εργασίας.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα αντιμετωπίζει, όμως, ο κ. Κατρούγκαλος στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ όπου του καταλογίζεται καθυστέρηση στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης του, μιας και ήδη έχει λάβει δύο παρατάσεις για να κάνει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα έντονοι είναι οι φόβοι στην κυβέρνηση πως επίκειται διάψευση των προσδοκιών που είχε ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος είχε ιδιαίτερα καλλιεργήσει ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Αυτή η κατάσταση κάνει πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύουν πως νέο Ασφαλιστικό και Κατρούγκαλος δεν πάνε… μαζί.

insurancedaily