Δεύτερη έφοδος στα ανασφάλιστα

Για δεύτερο «ηλεκτρονικό τσεκάρισμα» που θα αποκαλύψει τα 457 χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα ετοιμάζεται η πολιτεία με όλους τους ενδιαφερόμενους και συναρμόδιους φορείς να συμμετέχουν και να στηρίζουν την επιχείρηση. Ωστόσο τα λάθη της μηχανοργάνωσης ανησυχούν ακόμα.

Για την 2η δοκιμή εντοπισμού τα ανασφάλιστων, η οποία θα έχει λιγότερα λάθη από την πρώτη φορά ετοιμάζεται η πολιτεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμαζεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό οι εκκρεμότητες –ατέλειες των συστημάτων μηχανοργάνωσης των φορέων του κράτους που τηρούν αρχεία και τώρα μπορεί να επιχειρηθεί εκ νέου η ηλεκτρονική διασταύρωση.

Οι προσπάθειες εστιάζουν στο να γίνει εντός του μήνα και σε αυτό δεσμεύονται μερικώς και οι αρμόδιοι του κράτους. Η ΑΑΔΕ η ΕΑΕΕ το ΕΕΑ περιμένουν την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά του αυτοκινήτου και συνδράμουν με κάθε δυνατότητα.

Περίπου 457 χιλιάδες οχήματα υπολογίζεται ότι είναι τα ανασφάλιστα που θα πρέπει να εντοπιστούν και να προσκληθούν οι ιδιοκτήτες τους να τα ασφαλίσουν.

Το «λάθος» που ανησυχεί την πολιτεία είναι τα κλεμμένα και όσα έχουν καταθέσει πινακίδες για τα οποία δε θα πρέπει να καταλογιστεί πρόστιμο και να μείνουν εκτός. Αυτό εξάλλου ήταν και η αστοχία της 1ης διασταύρωση η οποία έθεσε σε περιπέτεια πολλούς, κάτι αναγκαίο όμως για να δοθεί ένα τέλος στο φαινόμενο των ανασφάλιστων.

Κατά τους αρμοδίους η προσπάθεια δε θα σταματήσει και θα συνεχιστεί προκειμένου να εφαρμοστεί η νομοθεσία στο ακέραιο. Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει σχετικά ότι δε μπορεί οι νομοταγείς και οι συνεπείς να υπόκεινται το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό βάρος των ανασφάλιστων.

Τα παράβολα-πρόστιμα για τους ανασφάλιστους έχουν ως εξής:

-100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά,
-150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών,
-200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και
-250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.