Δικαστική απόφαση σταθμός για την πώληση επενδυτικών τραπεζοασφαλιστικών προιόντων
Δικαστική απόφαση, που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών, δικαιώνει τρεις πολίτες που είχαν επενδύσει σε επενδυτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, που είχαν συνάψει με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, η οποία ως γνωστό τέθηκε σε εκκαθάριση πριν τρία χρόνια.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα Έθνος η σχετική απόφαση δικαιώνει τρεις γυναίκες συνταξιούχους ηλικίας 68 και άνω οι οποίες προσέφυγαν δικαστικά διεκδικώντας πίσω όλα τα χρήματα που είχαν επενδύσει (συνολικά 240.000 ευρώ) μέσω ασφαλιστικής εταιρείας σε ομόλογα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.
Μάλιστα η σχετική απόφαση υποχρέωσε κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία, που μέσω τράπεζας προωθούσε τέτοιες επενδυτικές ασφαλίσεις, όχι μόνο να καλύψει τη ζημιά τους, ύψους 240.000 ευρώ, αλλά και τους τόκους που θα έπαιρναν εάν συνέχιζαν να έχουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις, όπως έκαναν μέχρι τότε.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, στα τέλη του 2009 οι τρεις γυναίκες (άγνωστες μεταξύ τους) ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά για την επικείμενη λήξη των προθεσμιακών τους καταθέσεων, τις οποίες ανανέωναν σταθερά έως τότε.
Οι υπάλληλοι τις έπεισαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε μια πολύ αποδοτικότερη ασφάλιση επενδυτικού χαρακτήρα, διαβεβαιώνοντας ότι επί μία πενταετία θα έχουν σταθερή επιτοκιακή απόδοση 4,35%, ενώ από τα επιτόκια των προθεσμιακών ήταν 2,50% και επρόκειτο να μειωθούν. Οι συνταξιούχοι δέσμευσαν τα χρήματά τους για 10 χρόνια (έως το 2019), επενδύοντας μέσω ασφαλιστικής εταιρείας αποκλειστικά σε ομόλογα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.
Η πληροφόρηση και η ενημέρωση που είχαν από τους αρμοδίους για τα χαρακτηριστικά και τους κινδύνους μιας τέτοιας επένδυσης ήταν ελλιπείς έως ανύπαρκτες, καθώς κανείς δεν περίμενε «το κανόνι» που θα ακολουθούσε.
Μάλιστα στην αίτηση ασφάλισης δεν υπήρχε καμία αναφορά ότι τα χρήματα επενδύονται σε ομόλογα αλλοδαπής εταιρείας εισηγμένα στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Οι συνταξιούχοι έδειξαν εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να υπογράψουν, παρά τις αμφιταλαντεύσεις που υπήρξαν στην περίπτωση της πιο ηλικιωμένης χήρας (πέθανε λίγο πριν από τη δικαστική της δικαίωση), λόγω κάποιων επιφυλάξεων της επίσης συνταξιούχου κόρης της που τη συνόδευε κατά τη συναλλαγή και συνεχίζει τώρα τη δικαστική διαμάχη ως κληρονόμος.
Η δικαστική απόφαση δέχεται, μεταξύ άλλων, ότι:
• Ασφαλιστική εταιρεία και τράπεζα αθέτησαν το καθήκον να διαφωτίσουν και να προειδοποιήσουν τις συνταξιούχους για την ασφάλεια του κεφαλαίου τους, αφού η πληροφόρηση εστίασε μόνο στο δέλεαρ της υψηλής απόδοσης.
• Οι συνταξιούχοι υπέγραψαν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο χωρίς να διαβάσουν και να κατανοήσουν τους όρους, που ήταν δυσνόητοι για έναν μέσο άνθρωπο.
• Οι εταιρείες υποστήριζαν στο δικαστήριο ότι οι γυναίκες έχουν αποκλειστική υπαιτιότητα (ή έστω κατά 99%) για την απώλεια των χρημάτων τους, γιατί έσπευσαν να υπογράψουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο χωρίς να κατανοήσουν τους όρους.
Το Πρωτοδικείο έκρινε, όμως, ότι τα στελέχη της εταιρείας, με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία τους, οφείλουν όχι μόνο να ψάξουν και να εκτιμήσουν το προφίλ του εκάστοτε επενδυτή, αλλά και να αποτρέψουν τις τρεις γυναίκες από αυτή την επένδυση.
• Οι συνταξιούχοι αδυνατούσαν να αντιληφθούν τα χαρακτηριστικά του επενδυτικού προϊόντος, την ιδιότητα του ομολόγου και τους κινδύνους, λόγω της ηλικίας τους (62, 64 και 87 ετών κατά την υπογραφή), του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου κ.λπ.
Πηγή: ethnos.gr
asfalisinet