Ένωση Τραπεζών: Δεν αποσύρονται τα 500άρικα

Του Νώντα Χαλδούπη

Δεν έχει ληφθεί απόφαση απόσυρσης των τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ, διευκρινίζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, διαψεύδοντας σχετική φιλολογία που έχει προκαλέσει αναστάτωση το τελευταίο διάστημα.

«Καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την έκδοση τραπεζογραμματίων ευρώ», τονίζει η ΕΕΤ.

Για να ληφθεί απόφαση απόσυρσης του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ, απαιτείται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση, το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα παύσει να έχει, από συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, ισχύ νόμιμου χρήματος, δηλαδή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καθημερινές μας συναλλαγές, αναφέρει η ΕΕΤ.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν οι κάτοχοι χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, αφού, όπως εξηγεί η ΕΕΤ, θα προβλεφθεί η δυνατότητα ανταλλαγής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της ανταλλαγής των τραπεζογραμματίων σε δραχμές η χρονική περίοδος ανταλλαγής τους διήρκεσε περισσότερα από 10 έτη (από την 1/1/2002 έως και την 1/3/2012). Μάλιστα, ορισμένα παλαιά εθνικά νομίσματα (γερμανικό μάρκο, βελγικό φράγκο, αυστριακό σελίνι, ιρλανδική λίρα, κ.λπ.) ανταλλάσσονται με ευρώ από τις αντίστοιχες εθνικές Κεντρικές Τράπεζες επ’ αόριστον, όπως εξηγεί η ΕΕΤ.

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από όσους ζουν στη ζώνη του ευρώ. Το ευρώ είναι διεθνές νόμισμα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια τραπεζογραμμάτια ευρώ καταλήγουν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ. Εκτιμάται ότι 20% έως 25% της αξίας των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία βρίσκεται στην κατοχή ανθρώπων εκτός ζώνης ευρώ.

Εφόσον κάποιος επιθυμεί, ως φυσικό πρόσωπο, να ανταλλάξει τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης αξίας, θα πρέπει να απευθυνθεί στην τράπεζα ή στις τράπεζες όπου διαθέτει καταθετικό λογαριασμό.

insuranceworld