ΕΟΠΥΥ: Άσκηση ισορροπίας ο νέος ΕΚΠΥ 

Μετά από προσπάθεια ενάμιση χρόνου, με το κείμενο να πηγαίνει «πέρα-δώθε», όπως περιγράφουν στο Virus στελέχη του Οργανισμού, ετοιμάστηκε το τελικό κείμενο του ΕΚΠΥ, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των μελών του ΔΣ (εδώ).

Το βασικότερο εμπόδιο συνεχίζει να αποτελεί η έλλειψη χρημάτων, ειδικά για τον ψαλιδισμένο κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στέλεχος του Οργανισμού στο Virus, έγινε προσπάθεια ο νέος ΕΚΠΥ να καλύπτει κάθε πτυχή των παρεχόμενων υπηρεσιών και να διορθώνει προβλήματα που διαπιστώθηκαν στον προηγούμενο Κανονισμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν και οι προτάσεις των συλλόγων ασθενών και ιδιαίτερα της ΕΣΑμεΑ, οι οποίες, σύμφωνα με το στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, έχουν υιοθετηθεί, σε μεγάλο βαθμό. Τουλάχιστον αυτές που αφορούσαν βελτιώσεις σε διαδικασίες και όχι, φυσικά, οικονομικά αιτήματα.

«Προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, αλλά εκ των πραγμάτων οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες», ανέφερε στο Virus το υψηλόβαθμο στέλεχος.

Επί της ουσίας ο νέος ΕΚΠΥ φέρεται να κλείνει πολλά ανοικτά θέματα, χωρίς επιπλέον δαπάνες, αλλά με εξορθολογισμό και μεταφορά κονδυλίων. «Όλες οι αλλαγές βασίστηκαν σε οικονομοτεχνικές μελέτες», τονίζει.

Ένα εκ των σημαντικών θεμάτων που τακτοποιεί ο νέος Κανονισμός αφορά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που κατοικούν σε χώρες του εξωτερικού, όπως υπάλληλοι πρεσβειών, στρατιωτικοί κοκ. Έως τώρα, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εν λόγω πολιτών βρισκόταν στον αέρα. Στο νέο ΕΚΠΥ προστέθηκε η πρόβλεψη για την κάλυψη τους.

Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι θα έχουν δυνατότητα, ακόμη και για παροχές που δεν θα πληρούν τα τυπικά κριτήρια, να υποβάλουν αίτημα στο ΑΥΣ και να αποζημιώνονται με απόφαση ΔΣ.

Όπως αναφέρει στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, σε γενικές γραμμές ο ΕΚΠΥ δεν έχει περικοπές σε εξετάσεις και φάρμακα που προβλέπονται βάσει των ιατρικών οδηγιών.

Παρόλα αυτά, σε ορισμένους τομείς (όπως υπηρεσίες και παροχές) έχει υπάρξει μια προσπάθεια εξορθολογισμού.

Το τελικό κείμενο του προσχεδίου, μετά τις όποιες παρατηρήσεις των μελών του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ υιοθετηθούν, θα περάσει από την έγκριση της ολομέλειας του συμβουλίου.

Με την έγκριση και του Υπουργείου Υγείας και του αρμόδιου, αναπληρωτή Υπουργού, Π. Πολάκη, και αφού πιθανόν περάσει και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και να τεθεί σε ισχύ.

insuranceworld