Οι επιπτώσεις από τις χαμηλές αποζημιώσεις ψυχικής οδύνης σε τροχαία
Σημαντικές επιπτώσεις στις οικογένειες των θυμάτων τροχαίων έχουν σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Πολέντα, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων, οι μικρές αποζημιώσεις που επιδικάζονται σε συγγενείς και η παντελής έλλειψη μέριμνας από την πλευρά της πολιτείας σχετικά με την θεραπεία και την αποκατάσταση βαριά τραυματισμένων.
της Βίκυς Γερασίμου
Όπως αναφέρει στο insurancedaily.gr ο κ. Πολέντας “όταν οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν τα ασφάλιστρα τους όπως οφείλουν από το νόμο περιμένουν σε περίπτωση ατυχήματος με τραυματισμούς ή με θανάτους να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που μένουν πίσω ή οι άνθρωποι που πρέπει να φροντίσουν ασθενείς σε κωματώδη κατάσταση. Αυτό που δυστυχώς συμβαίνει σήμερα είναι το δικαστήριο να βγάζει αποζημιώσεις μετά από 6 χρόνια σε χήρα και τέκνα θανόντος ύψους 20.000 ευρώ”.
Όπως εξήγησε “θα πρέπει να δούμε τα τροχαία σε δύο επίπεδα: α)στις αποζημιώσεις και ειδικά σε περιπτώσεις όπου έχουμε 100% ευθύνη του υπαίτιου του ατυχήματος και β)στο κομμάτι που αφορά τη μέριμνα από το κράτος.
“Στο νοσοκομείο των Χανίων μία οικογένεια έμεινε επί 2,5 χρόνια σε ένα μικρό δωμάτιο δίπλα στο παιδί τους που ήταν σε κωματώδη κατάσταση από τροχαίο. Με την πολιτεία να είναι παντελώς απούσα. Και είναι πολλές οι περιπτώσεις”.
Το ζήτημα των χαμηλών αποζημιώσεων σε συγγενείς που έχουν χάσει ανθρώπους ή αντιμετωπίζουν τραυματισμούς ο κ. Πολέντας επισημαίνει και σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειο Πέππα. Ταυτόχρονα ζητά η αρωγή και η αλληλεγγύη προς τα θύματα να αποτελέσουν επίσημες δράσεις του ΟΗΕ και αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που χαρακτήρισε “υποχρέωση της Πολιτείας να αγκαλιάσει τους ανθρώπους που υπέστησαν εν τω μεταξύ σοβαρότατο πλήγμα από τη μάστιγα των τροχαίων, επισημαίνοντας παράλληλα το μεγάλο κόστος των τροχαίων που στερούν πολύτιμους πόρους από τους χειμαζόμενους Έλληνες πολίτες, δίνοντας έμφαση στο βάρος που πρέπει να ρίξει η Πολιτεία ως προς την πρόληψη”.
Στη χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε 317 θανάτους από ατυχήματα και 306 βαριά τραυματίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας από τα θανατηφόρα ατυχήματα τα 112 οφείλονται σε εκτροπή του οχήματος, τα 104 σε σύγκρουση, τα 50 σε παράσυρση πεζού, τα 25 σε πρόσκρουση και τα 5 σε ανατροπή. Από τους 317 νεκρούς οι 224 είναι οι οδηγοί, 49 πεζοί και 44 επιβάτες.