Έρχεται ο «λογαριασμός» των ελέγχων της ΤτΕ THINK & BE POSITIVE

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς περιμένει πριν το τέλος του έτους τους συνήθεις… υπόπτους της ασφαλιστικής αγοράς. Η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται ήδη τα οικονομικά στοιχεία χρήσης 2016 που κατέθεσαν στο σύνολό τους οι εταιρείες του κλάδου και, όπως αναφέρουν πηγές του ID, τέλη Νοεμβρίου η αρμόδια υπηρεσία του θα ενημερώσει κάθε εμπλεκόμενο για τα αποτελέσματα των φετινών ελέγχων. Η λίστα των εταιρειών οι οποίες ενδεχομένως και κληθούν από την εποπτική αρχή να συμπληρώσουν κεφάλαια περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερις τίτλους, σημειώνουν πηγές της αγοράς.

 

Κρίσιμες παράμετροι, η κάλυψη των περιθωρίων φερεγγυότητας, κυρίως στις ασφαλίσεις οχημάτων, όπου ο πόλεμος τιμών είναι πιθανό να «χτυπήσει» τους δείκτες ορισμένων εταιρειών, όπως εξάλλου και το δυσβάστακτο κόστος προσαρμογής και, εν συνεχεία, εφαρμογής του νέου εποπτικού πλαισίου, του Solvency II, το οποίο επιβαρύνει τα καθαρά αποτελέσματα των ασφαλιστικών.

 

Στα βάρη της περσινής χρήσης καταγράφεται και το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον μετά την εφαρμογή ήδη από το καλοκαίρι του 2015 των capital controls, όπως και του τρίτου μνημονίου. Η ψήφιση των προαπαιτούμενων, εξάλλου, οδήγησε τα νοικοκυριά σε νέες περικοπές εξόδων. «Το αυστηρό και απαιτητικό πλαίσιο εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει νέες τάσεις συγκέντρωσης του κλάδου, είτε με εξαγορές μετοχών είτε με μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων σε εταιρείες οι οποίες έχουν τη κεφαλαιακή δύναμη να κινηθούν δυναμικά μέσα στα επόμενα χρόνια» αναφέρει γνωστός παράγοντες της αγοράς στο ID.