Έρχονται πάνω από 50 νέα άρθρα για την Υγεία 

Μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων επιδιώκει να περάσει άμεσα το Υπουργείο Υγείας ώστε να κλείσει εκκρεμότητες πολλών μηνών. Στην τελική ευθείας βρίσκονται μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου υγείας που στόχο έχουν την βελτίωση της πρόσβασης των Ελλήνων Πολιτών σε δομές υγείας και σε θεραπείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ το οποίο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, θα υπάρξει και ένα νομοσχέδιο με επείγουσες ρυθμίσεις, το οποίο επιδιώκεται να κατατεθεί πριν τις καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής.
Συνολικά πρόκειται για 50 άρθρα για την υγεία, που αφορούν σε εκκρεμότητες που πρέπει άμεσα να επιλυθούν και είναι κυρίως τροπολογίες που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη νομοθεσία για την Ψυχική Υγεία. Παράλληλα άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα στο προαναφερθέν νομοσχέδιο και η ρύθμιση για τη δημιουργία της επιτροπής αξιολόγησης, την οποία πριν από ένα περίπου μήνα είχε εξαγγείλει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη καταρτιστεί ένα προσχέδιο το οποίο το έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τον οποίο συνεργάζεται το Υπουργείο Υγείας.
Το Υπουργείο αναμένει άμεσα την τοποθέτηση του οργανισμού και εν συνεχεία θα πρέπει να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση. Το προσχέδιο προβλέπει ένα μεταβατικό στάδιο, μία επιτροπή, όχι οργανισμό που θα απαρτίζεται από επιστήμονες και η οποία θα αντικαταστήσει κατά κάποιο τρόπο της επιτροπή θετικού καταλόγου και θα αφορά μόνο σε φάρμακα. Επίσης στις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και το θέμα της διόρθωσης του πολυώνυμου Μπερίσμη για το rebate. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όπως αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για την παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, τόσο το νέο ενοποιημένο rebate όσο και το νέο clawback με την παράμετρο της ανάπτυξης, το γνωστό 90%-10%, θα αφορά και στα νοσοκομειακά φάρμακα.
Η επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα και η συζήτηση αναμένεται να στραφεί επίσης γύρω από διάφορά τυπικά ζητήματα, όπως τις εξαιρέσεις συνταγογράφησης τις οποίες περιλαμβάνει ο νέος νόμος για το φάρμακο που είχε περάσει από τη Βουλή το Μάιο με το σύνολο τον προαπαιτούμενων. Βασικά σημεία είναι επίσης τα πλαφόν που τίθενται στη συνταγογραφηση αλλά και η διάταξη για τη συνταγογράφηση γενοσήμων. Από κει και πέρα το ζήτημα της τιμολόγησης, ενώ αναφέρεται στις συσκέψεις τακτικά, την ίδια στιγμή δεν σημειώνει κάποια πρόοδο. Το υπουργείο έχοντας αποδεχτεί το γεγονός ότι το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων περιέχει στρεβλώσεις πολλών ετών, αναμένει τις προτάσεις της βιομηχανίας ώστε η επικείμενη μεταρρύθμιση στην τιμολόγηση και αποζημίωση να μην «πέσει» στους ίδιους σκοπέλους.
Πηγή: Healthmag.gr