Η χρηματοοικονομική τεχνολογία «κινητοποιεί» τον ασφαλιστικό κλάδο

Τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει για τον ασφαλιστικό κλάδο η χρήση της τεχνολογίας ερευνά σεμινάριο που διεξήγαγε η αγορά των Lloyd’s του Λονδίνου, με τα συμπεράσματα να είναι άκρως ενδιαφέροντα για τις προοπτικές που ανοίγονται.

Ο πρόεδρος John Nelson δήλωσε ότι η ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου είναι «πρωτοπόρος» στο να «αγκαλιάσει» τις ευκαιρίες που μπορεί να φέρει η τεχνολογία, ενώ ξεκινώντας την ομιλία του είπε ότι για να διατηρηθεί η ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά εξειδικευμένων ασφαλίσεων τα επόμενα χρόνια, οι ασφαλιστικές πρέπει να προσαρμοστούν στην αλλαγή.

«Διαθέτουμε έναν μοναδικό συνδυασμό παγκοσμίως κυρίαρχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ασφαλιστικής αγοράς, δίπλα σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τεχνολογικό κλάδο που συναγωνίζεται την Silicon Valley. Για να διατηρηθούν σε ανάπτυξη οι Lloyd’s και άλλες ασφαλιστικές του Λονδίνου στην παγκόσμια αγορά εξειδικευμένων ασφαλίσεων τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να εξελιχτούμε και να προσαρμοστούμε. Αν μείνουμε στάσιμοι, θα μείνουμε όλοι πίσω», τόνισε ο Nelson.

Οι επενδύσεις στη «Χρηματοοικονομική Τεχνολογία» έχουν διπλασιαστεί από το 2014 και έρευνες δείχνουν ότι ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία που έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της καινοτομίας, γεγονός που τον καθιστά μεγάλο στόχο για νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να εισβάλλουν. Ωστόσο, ο κλάδος έχει αυστηρότερο πλαίσιο εισόδου από άλλους κλάδους ενώ διαθέτει αυστηρούς κανόνες που το επερχόμενο Solvency II.

Παρά τις προκλήσεις, οι start-up αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες στον ασφαλιστικό κλάδο, με εισερχόμενες εταιρείες όπως η The Flow που εξειδικεύεται στην ασφάλιση αυτοκινήτου και η BoughtByMany, μία έξυπνη υπηρεσία που χρησιμοποιεί το crowdsourcing μέσω διαδικτύου για να μειώνει τα ασφάλιστρα.

«Έχουμε ήδη δει πως η τεχνολογία είχε τεράστιο αντίκτυπο στον τραπεζικό και άλλους χρηματοοικονομικούς κλάδους και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα επηρεαστεί και ο ασφαλιστικός κλάδος. Είμαι ενθουσιασμένος που η ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου ηγείται σε αυτό το πεδίο και συνεργάζεται έτσι ώστε η τεχνολογία να μην ενισχύσει μόνο τον τρόπο που λειτουργούμε, αλλά και τις λύσεις που προσφέρουμε στους πελάτες μας με αποτέλεσμα να διασφαλίσει ότι παραμένουμε οι καλύτεροι στον κόσμο», δήλωσε ο Justin Emrich, CIO της Altrium.

insurancedaily