Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ…

του Αιμίλιου Νεγκή

Το ισχύον καθεστώς αποζημίωσης είναι για να παίρνει κανείς ψυχοφάρμακα. Τυπικά, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ εφαρμόζουν από τα τέλη του 2011, τα λεγόμενα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια). Πρόκειται για ένα σύστημα αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά και των ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ.

Προσέξτε τώρα: Στο δημόσιο τομέα, τα ΚΕΝ αφορούν στο δημόσιο τομέα μόνο το λειτουργικό κόστος, δηλαδή, εξαιρείται η μισθοδοσία του προσωπικού. Από την άλλη, τα ίδια ΚΕΝ και μάλιστα με έκπτωση 10% ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα και συμπεριλαμβάνει τα πάντα…

Όλα αυτά στα χαρτιά. Στην πράξη, τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν πάψει να εφαρμόζουν τα ΚΕΝ, αφού έτσι και αλλιώς δεν αποστέλλουν νοσήλια στον ΕΟΠΥΥ, αφού έτσι αλλιώς ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του! Και αφού δεν πληρώνει, δεν ελέγχει τι και γιατί χρεώνουν τα νοσοκομεία.

Ανοίγω εδώ μία παρένθεση: Μία εύλογη απορία της τρόικας για τον ΕΟΠΥΥ τόσα χρόνια είναι το εξής: Αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει χρήματα για να αποζημιώνει το δημόσιο τομέα, γιατί ξοδεύει χρήματα για τον ιδιωτικό τομέα; Αφελείς απορίες των τροϊκανών…

Κλείνω την παρένθεση. Κάτι πήγε να γίνει τα έτη 2012 και 2013. Όλα σχεδόν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ υποχρεώθηκαν από το μνημόνιο να δημοσιεύσουν ισολογισμούς. Προσέλαβαν ιδιωτικές λογιστικές εταιρείες και κουτσά στραβά, κύλισε το νερό στο αυλάκι.

Όμως, είναι κοινό μυστικό ότι σε πολλά νοσοκομεία έγινε καταστρατήγηση των ΚΕΝ. Δηλαδή, τα νοσοκομεία χρέωναν ακριβά ΚΕΝ σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ισοσκελίσουν δαπάνες με απαιτήσεις! Αν ποτέ γίνει αναδρομικός έλεγχος στα ΚΕΝ που έχουν χρεωθεί, θα πέσει κλάμα…

Λίγο έλειψε μάλιστα να γίνει. Το 2013, επί Άδωνι, όταν ξεκίνησε ο έλεγχος των ιδιωτικών κλινικών από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, μπήκε στο μνημόνιο ρύθμιση, η οποία προέβλεπε πως από την 1-1-2015 θα ξεκινούσε και αναδρομικός έλεγχος για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το έργο ουδέποτε ξεκίνησε, ενώ το μέτρο δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στο νέο μνημόνιο…

Ερχόμαστε στο σήμερα. Χθες λοιπόν ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε το ποσό των 250 εκατ. για όλα τα νοσοκομεία. Το ποσό αυτό προέρχεται από τα χρήματα, που είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων – εκτός της μισθοδοσίας, την οποία επίσης πληρώνει το κράτος…

Φέτος, λόγω της δημιουργικής ασάφειας και της σκληρής διαπραγμάτευσης των πρώτων 7 μηνών, τα νοσοκομεία είχαν στερέψει από ρευστό. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι το Σεπτέμβριο είχε δοθεί μόλις το 38% της προϋπολογισθείσας χρηματοδότησης – την οποία ειρήσθω εν παρόδω οι του ΣΥΡΙΖΑ κατέκριναν ως ανεπαρκή όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Παρά τα όσα νομίζουν, το μείζον πρόβλημα του ΕΣΥ, δεν είναι ότι λαμβάνει λίγους πόρους. Το θέμα είναι ότι, ουδείς σήμερα, ούτε στο υπουργείο Υγείας ούτε στο Οικονομικών, είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο είναι το κόστος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Και αν για τα χρήματα, που ξοδεύονται, παράγονται ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα υπηρεσιών…

Π.χ. δεν ξέρουμε πόσο μας στοιχίζει μία επέμβαση χολοκυστεκτομής στον Ευαγγελισμό και αν είναι πιο ακριβή, σε σχέση με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Και βέβαια, εφόσον δεν γνωρίζουμε πόσο είναι το κόστος, δεν μπορούμε να πάρουμε και μέτρα για να το περιορίσουμε… Για την ποιότητα ούτε λόγος να γίνεται…

Όλες οι χώρες διεθνώς, αργά ή γρήγορα, υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν νέα συστήματα αποζημίωσης των νοσοκομείων, που ονομάζονται DRG’S. Το νέο μνημόνιο –όπως και τα προηγούμενα – υποχρεώνουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τέτοιο σύστημα το αργότερο μέχρι το 2017. Μάλιστα, το σύστημα πρέπει να συμπεριλάβει και τη μισθοδοσία του προσωπικού…

Το έργο είχε ανατεθεί στην εταιρεία ΕΣΑΝ Α.Ε., που ίδρυσε ο Μάκης Βορίδης, παραμονές των εκλογών του 2014. Εταιρεία που είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Όμως, η εταιρεία δεν καταργήθηκε.

Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει στη δημιουργία νέου συστήματος ΚΕΝ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει με τη μαύρη τρύπα των νοσοκομείων ο Ανδρέας Ξανθός…

insuranceworld