Οι τρεις άγνωστοι Χ για τις ελληνικές ασφαλιστικές

Επικίνδυνο κοκτέϊλ για τις ελληνικές ασφαλιστικές συνιστούν το Solvency II, τα capital controls και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Σήμερα οι ασφαλιστικές μετρούν απώλειες, ενώ “αύριο” πρέπει να εναρμονιστούν με τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Οι ελληνικές ασφαλιστικές πριν την επιβολή του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων έδειχναν να καλύπτουν τις κεφαλαιακές απαιτήσει του νέου καθεστώτος φερεγγυότητα σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σήμερα τέσσερεις μήνες μετά τα capital controls, η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε ύφεση με τις ασφαλίσεις ζωής τον Αύγουστο να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά (-40%) ως προς το ύψος της μηνιαίας παραγωγής και τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών – 8,5%.

Τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών είναι μείον, τα έσοδα στο ναδίρ, και το γραφειοκρατικό τουλάχιστον κόστος για την προσαρμογή των ασφαλιστικών στο Solvency II, ασήκωτο για ορισμένες.

Πονοκέφαλος στις ασφαλιστικές δημιουργεί και η ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. καθώς υπάρχει ο φόβος του κουρέματος των senior bonds που είχαν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση τους. Τα συγκεκριμένα ομόλογα ήταν δέλεαρ για τις ασφαλιστικές καθώς προσέφεραν πολύ καλές αποδόσεις.

Σήμερα οι ασφαλιστικές μετρούν απώλειες, έχουν στραμμένο το μάτι στις αποφάσεις της κυβέρνησης και των δανειστών σε ό,τι αφορά την χαλάρωση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων, και στις αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα γίνουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις.

Σε καλή θέση βρίσκονται κυρίως οι ξένες ασφαλιστικές καθώς οι μητρικές τους βρίσκονται εκτός, παρά τα χαμηλά μερίδια που κατέχουν στην ελληνική αγορά.

Πάντως αν και οι ξένοι όμιλοι φαίνεται να πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν έχουν σταματήσει να τάσσονται εναντίον του Solvency II με την Prudential να απειλεί να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ευρώπης.

Εναντίον της λίστας με τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς συστημικους κινδύνου G-SIFI τάσσονται και οι μεγάλες ασφαλιστικές με την MetLife να επιδίδεται σε διαμάχες με τις Αρχές.

sofokleousin