Ιδιωτική Υγεία. Το οικοσύστημα που λειτουργεί ρολόι παρά την κρίση

του Νίκου Μωράκη

Η μοναδική value for money υπηρεσία που μπορεί να σου εγγυηθεί πώς ό,τι και να συμβεί στην υγεία σου… θα καλύψει τα έξοδα και θα αναλάβει την περίθαλψή σου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα και καλύτερα νοσηλευτήρια της χώρας.

Μια υπηρεσία που λειτουργεί αντιφατικά με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της χώρας καθώς όσο αυτές βυθίζονται στο αδιέξοδο, αυτή ανθίζει και θέτει τις βάσεις που ίσως την καθιερώσουν ως το βασικό μελλοντικό μοχλό περίθαλψης στη χώρα.

Οι συνεχόμενες μειώσεις στα έσοδα τον ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (-6,5% το 2015) σε συνδυασμό με τις βασικές ελλείψεις σε αναλώσιμα και προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία (29 Δήμοι χωρίς κανένα ειδικευόμενο γιατρό, 62 Δήμοι χωρίς παιδίατρο, 107 Δήμοι χωρίς γυναικολόγο και 136 δήμοι χωρίς καρδιολόγο) έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στις οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να ευδοκιμούν τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας (+22% το 2015).

Συμβόλαια τα οποία λειτουργούν προς όφελος του ασφαλισμένου καθώς Ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα έχουν συνάψει δυνατές συνεργασίες δημιουργώντας ένα «οικοσύστημα» μέσα στο οποίο ο ένας εξαρτάται από τον άλλο.

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα με τίτλο «Ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας» μια από τις ευκαιρίες του κλάδου των νοσοκομείων για να ανακάμψουν από την κρίση είναι οι σταθερές συνεργασίες με τις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Την ίδια στιγμή, οι Ασφαλιστικές εταιρείες μην μπορώντας να βασιστούν στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία έχουν στραφεί στις υπηρεσίες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Παράλληλα ο πολίτης αυτής της χώρας αναζητώντας μια αξιοπρεπή περίθαλψη που πλέον δεν μπορεί να του παρέχει το δημόσιο ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών για ενημέρωση σχετικά με τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας.

Έτσι ο ενδιαφερόμενος βρίσκει αντίκρισμα στις ανάγκες του μέσα από την ενημέρωση που του κάνει ο ασφαλιστής, ικανοποιείται από τις υψηλές υπηρεσίες που του προσφέρει ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ή ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο και απολαμβάνει την αξία του συμβολαίου του στέλνοντας το λογαριασμό στην ασφαλιστική εταιρεία.

Μια αμφίδρομη σχέση καθώς όλοι εξαρτώνται από όλους

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια προκειμένου να ευχαριστήσουν τις Ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μειώσει το κόστος των υπηρεσιών τους που στο παρελθόν ήταν στα ύψη ενώ έχουν αυξήσει την ποιότητα των υπηρεσιών τους λόγω του εσωτερικού ανταγωνισμού που υπάρχει.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανανεώσει στην πλειονότητά τους τα συμβόλαια υγείας που παρέχουν κάνοντάς τα πιο προσιτά στον κόσμο με περισσότερες παροχές και χαμηλότερο κόστος.

Και τέλος οι ασφαλισμένοι δείχνουν να ικανοποιούνται με τις υπηρεσίες που λαμβάνουν καθώς και ο αριθμός των ασφαλισμένων σε τέτοιου είδους προγράμματα φαίνεται να αυξάνεται αλλά και οι ίδιοι πληρώνουν στην ώρα τους τα ασφάλιστρα παρόλο το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι περισσότεροι.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο Έλληνας να έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του, παρακάμπτοντας τον κρατικό μηχανισμό πληρώνοντας όμως παράλληλα τις εισφορές του για υπηρεσίες που δεν του παρέχονται ποτέ.

Το ερώτημα είναι λοιπόν αφού υπάρχει ένας μηχανισμός που λειτουργεί και ο κόσμος τον εμπιστεύεται γιατί το κράτος δεν τον υιοθετεί υπό προϋποθέσεις για να αρχίσει να κλείνει υποθέσεις; Γιατί επιμένει να ζητά από τον κόσμο εισφορές που δεν ανταποκρίνονται σε υπηρεσίες επιβαρύνοντάς τον; Γιατί πρέπει ο Έλληνας να πληρώνει διπλά και τριπλά την ανάγκη που έχει για αξιοπρεπή περίθαλψη;

insurancedaily