Καλό …Πάσχα με νέο Ασφαλιστικό

 Από γιορτή σε… γιορτή μεταφέρεται η ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών στο νέο Ασφαλιστικό. Στην αρχή ήταν τα Χριστούγεννα του 2015
 
Έπειτα ήλθε το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου)
Πλέον είναι το Πάσχα των Ορθοδόξων (1 Μάιου) και… βλέπουμε.
Η νέα μετάθεση της ημερομηνίας στην οποία ελπίζεται από την κυβέρνηση να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο Ασφαλιστικό προέκυψε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των ανωτάτων κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα.
 
Παρά το «θετικότερο» κλίμα, δεν υπήρξε καμία αποφασιστική σύγκλιση σε κανένα από τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα:
 
Το κλείσιμο του πακέτου μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2016
Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για κύριες–επικουρικές συντάξεις και οι νέες εισφορές στο εισόδημα των επαγγελματιών και των αγροτών.
Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση στις 4 Απριλίου.
 
Στις 7 Απριλίου έχει προγραμματιστεί Euro Working Group. Αν υπήρξε συμφωνία έως τότε, η δημόσια διαβούλευση, η συζήτηση στη Βουλή και η ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού θα διαρκούσε 2 -3 εβδομάδες, γεγονός που θα μας έφτανε στις παρυφές της Μεγάλης Εβδομάδας.
 
Υπενθυμίζεται πως το νέο Ασφαλιστικό, βάσει της μνημονιακής συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου, έπρεπε να είχε θεσπιστεί ως… 31 Οκτωβρίου 2015. Δεδομένου πως το νέο Ασφαλιστικό δεν φαίνεται να έχει ψηφιστεί πριν τα τέλη Απριλίου, τότε η ελληνική πλευρά θα είναι «εκπρόθεσμη» κατά… 7 μήνες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πακέτο μέτρων 1.8 δισ. ευρώ μέσα σε 8 μήνες (Μάιος – Δεκέμβριος 2016) και όχι σε …15 μήνες (Οκτώβριος 2015- Δεκέμβριος 2016).
 
insurancedaily