Καταλύτης στην αντιμετώπιση της κρίσης το ασφαλιστικό

Σε πυροδότη της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και… της κρατικής κρίσης εξελίσσεται το Ασφαλιστικό. Και αυτό γιατί τα ελλείμματα των Ταμείων αποτελούν «βόμβα» στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να απασφαλιστεί χωρίς περικοπές συντάξεων.

Αυτές όμως δεν μπορεί να τις αναλάβει μόνη της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακόμα επικεφαλής.

Με την έκκληση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για «Εθνικό Διάλογο» για το Ασφαλιστικό φάνηκε ξεκάθαρα η αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει το νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις που προβλέπονται στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 αλλά και στο σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό βάσει των απαιτήσεων των δανειστών.

Με την αναβολή της εκλογής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τα μέσα Δεκεμβρίου χάνεται έως τότε οποιοδήποτε «ειδικό βάρος» ενός τέτοιου Εθνικού Διαλόγου, μιας και θα απουσιάζει ουσιαστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συνολική αδυναμία του πολιτικού συστήματος όπως αυτό εκπροσωπείται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να αντιμετωπίσει το «καυτό» πρόβλημα του Ασφαλιστικού μπορεί να επιδεινωθεί η κρίση των οικονομικών του Κράτους. Το έλλειμμα 2,1 δις. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων που προβλέπεται για το 2016 είναι ο βασικός τροφοδότησης ελλειμμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, δυναμιτίζοντας κάθε πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής και προπαντός αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αν εκτροχιαστεί η χώρα από αυτή την πορεία, τότε θα επιστρέψουν τα φαντάσματα του Ιουνίου – Ιουλίου.

insurancedaily