Κινηθείτε με ασφάλεια και αυτό το καλοκαίρι!

Γιώργος Μούζος

Οι καλοκαιρινές άδειες έχουν ξεκινήσει ήδη για αρκετούς εργαζόμενους, με το αποκορύφωμα τους να αναμένεται για τον μήνα Αύγουστο. Όλοι θα πάρουμε τους δρόμους για έναν αγαπημένο προορισμό για να απολαύσουμε τη θάλασσα και τον ήλιο, αλλά και να αποσυμπιεστούμε από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Ας δούμε μερικές συμβουλές για να πάμε και να γυρίσουμε με ασφάλεια!

Είτε πραγματοποιήσουμε τις διακοπές μας σε κάποιο από τα πολλά και όμορφα νησιά της χώρας μας, είτε οδεύσουμε σε κάποιον από τους ηπειρωτικούς προορισμούς, πρέπει να έχουμε σε προτεραιότητα την ασφαλή μας μετακίνηση, αλλά και σεβασμό και τους άλλους που κινούνται στο δρόμο. Για να δούμε τι πρέπει να προσέξουμε τόσο για την κατάσταση του αυτοκινήτου μας, όσο και για το πώς θα κινηθούμε στο οδικό δίκτυο της χώρας μας.

1. Προετοιμαστείτε κατάλληλα: Οδηγός και αυτοκίνητο

Ο οδηγός πρέπει πριν το ταξίδι να έχει ξεκουραστεί αρκετά και σαφέστατα να μην κάνει την παραμικρή κατανάλωση αλκοολ! Σε ότι αφορά το όχημα μετακίνησης, αυτό θα πρέπει να είναι σε άρτια κατάσταση και σωστά φορτωμένο. Εννοείται ότι όλοι οι επιβάτες φορούν ζώνη ασφαλείας (ναι και οι πίσω) και αποφεύγουμε να τρώμε και να καπνίζουμε εντός της καμπίνας του αυτοκίνητου. Καλύτερα θα ήταν να κάνετε μια ολιγόλεπτη στάση να ξεμουδιάσετε κιόλας! Σε ότι αφορά το όχημά σας, ελέγξτε την πίεση των ελαστικών όταν είναι κρύα και βάλτε αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής. Τσεκάρετε όλα τα φώτα, ώστε να είστε ορατοί στο δρόμο. Γενικότερα καλύτερα θα ήταν πριν την αναχώρηση σας να έχετε προβεί σε έναν προληπτικό έλεγχο με τον μηχανικό σας.

2. Βάλτε τα σωστά καύσιμα

Τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα, όσο και την ποσότητα. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να βάλετε νοθευμένο καύσιμο και να έχετε βλάβες στον κινητήρα. Σαφώς θα πρέπει να φουλάρετε, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνετε στη μέση του αυτοκινητοδρόμου στη μέση του πουθενά!

3. Τηρείτε ευλαβικά τον Κ.Ο.Κ.

Πάντοτε φροντίζουμε να εναρμονιζόμαστε με τα όρια ταχύτητας, όπως αυτά ορίζονται σε κάθε σημείο της διαδρομής μας, ενώ παράλληλά προσαρμόζουμε την ταχύτητα μας στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι, βροχή, ομίχλη κ.α.). Κινούμαστε στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου για σύντομα χρονικά διαστήματα και μόνο κατά τη διάρκεια διαδικασίας προσπέρασης, ενώ μόλις αυτή ολοκληρωθεί επανερχόμαστε στην δεξιότερη λωρίδα. Επίσης φροντίζουμε να διατηρούμε την κατάλληλη απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα η οποία σαφώς και καθορίζεται από την ταχύτητα κίνησης. Για το λόγο αυτό ακολουθούμε τον κανόνα των δυο δευτερολέπτων απόστασης για στεγνό οδόστρωμα ενώ σε περίπτωση βροχής ή χιονιού/παγετού ο χρόνος αυξάνεται στα τέσσερα και δέκα δευτερόλεπτα αντίστοιχα.

4. Δεν κινούμαστε στη Λ.Ε.Α.

Όσο κίνηση κι αν έχει ο αυτοκινητόδρομος, η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης είναι αυτό ακριβώς που ορίζει το όνομά της. Για έκτακτη ανάγκη, όπως μια αναπάντεχη μηχανική βλάβη ή σε περίπτωση αδιαθεσίας του οδηγού. Αν χρειαστεί να σταθμεύσετε στη Λ.Ε.Α. για κάποιο από τους παραπάνω λόγους

ενεργοποιείτε τα αλάρμ, βγαίνετε από τη δεξιά πόρτα του οχήματος και φροντίζετε να φορέσετε το ανακλαστικό γιλέκο, καθώς και να τοποθετήσετε το προειδοποιητικό τρίγωνο! Επίσης να έχετε υπόψη σας, πως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης είναι το 112!

5. Αυξημένη προσοχή στο επαρχιακό δίκτυο

Στους επαρχιακούς δρόμους προσοχή στις διασταυρώσεις, ειδικά σε αγροκτηνοτροφικές περιοχές. Ο τοπικός πληθυσμός δεν είναι εξοικειωμένος σε πυκνή κυκλοφορία, τα αγροτικά οχήματα/μηχανήματα κινούνται αργά και η νοοτροπία των τοπικών είναι πως … εδώ είναι το σπίτι μου! Να έχετε υπόψη σας πως τα σοβαρά δυστυχήματα γίνονται σε ποσοστό 5-7% στους αυτοκινητόδρομους, 18-20% στις επαρχιακές οδούς και περίπου 75% στις πόλεις. Κυρίως τις άδειες (από αυτοκίνητα) πόλεις, όπου οι μέσες ταχύτητες αυξάνουν δραματικά σε σχέση με την καθημερινότητα, ενώ η οδηγική νοοτροπία παραμένει χαλαρή.

6. Ανανεωμένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Τσεκάρετε ότι έχετε ανανεωμένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και καλό θα ήταν να έχετε εντάξει σε αυτό και την παροχή της οδικής βοήθειας. Αχρείαστη να είναι, καθώς να έχετε και εύκαιρο το τηλέφωνο του ασφαλιστικού σας συμβούλου. Είναι αυτός που θα σας συμβουλέψει με ακρίβεια και συνέπεια τι να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος, βλάβης ή οτιδήποτε άλλο προκύψει!

Καλές διακοπές σε όλους!