Κυβερνητική πίεση για άμεση λύση στο θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής

της Βίκυς Γερασίμου

Δεδομένης της έκβασης της υπόθεσης με την αγωγή που κατατέθηκε από τους Calamos και Koudounis κατά της EXIN αλλά και της αντίδρασης των εργαζομένων πλέον αναζητούνται εναλλακτικές από όλους τους εμπλεκόμενους, την Εθνική Τράπεζα, την εποπτική αρχή και σαφώς τις δύο συμβουλευτικές εταιρείες οι οποίες ανέλαβαν να αξιολογήσουν την πρόταση της EXIN.

 

Η κυβερνητική θέση είναι η λύση να βρεθεί πολύ άμεσα μέσα στις επόμενες ημέρες και σε καμία περίπτωση να μην τηρηθεί στάση αναμονής μέχρι τις 28 Μαρτίου. Από την άλλη πλευρά πηγές από την εποπτική αρχή αναφέρουν ότι οι διαδικασίες που πρέπει ήδη δρομολογούνται και το ενδεχόμενο να υπάρξει εσωτερικός επενδυτής δεν υφίσταται.

 

Στα δύο ενδεχόμενα που υπάρχουν α) η περίπτωση της ΕΧΙΝ φαίνεται να έχει ναυαγήσει καθώς παρά και την εξωγενή προσπάθεια που γίνεται -σύμφωνα με πληροφορίες- για να βρεθούν τα κεφάλαια και οι μέτοχοι που λείπουν το να προχωρήσει η εξαγορά θεωρείται δύσκολο εγχείρημα.

 

β) Στην περίπτωση της Fosun αποτελεί τροχοπέδη ο ίδιος ο διαγωνισμός, καθώς δεν έχει ακόμα βρεθεί με ποιο τρόπο μπορεί να προχωρήσει απευθείας η διαδικασία στο δεύτερο πλειοδότη για να αποφευχθεί το να στηθεί ο διαγωνισμός από την αρχή. Στην προκειμένη περίπτωση υφίσταται και άλλο ένα πρόβλημα, το κενό που δημιουργείται από τα 718,5 εκατ. της EXIN στα 650 της Fosun για την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω των θετικών αποτελεσμάτων της Εθνικής Ασφαλιστικής ενδέχεται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με το ύψος της εξαγοράς.

insurancedaily