Νέες ασφαλιστικές δυνάμεις δημιουργούνται

Του Γιάννη Βερμισσώ

Βήμα σημειωτόν προ των εξελίξεων κάνει η ασφαλιστική αγορά καθώς οι εκκρεμότητες στις μεγάλες υποθέσεις συζητημένων συνεργασιών αναμένεται να φθάσουν σε ένα τέλος οπότε και θα ξεκαθαριστεί η προοπτική τους ενώ σε αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις υπάρχει αναβρασμός που επίσης αφορά επιχειρηματικές εξελίξεις.

Σαφώς η ERGO με την ATE και η ΕΘΝΙΚΗ με την INTERNATIONAL LIFE ,είναι δυο «βαριές» περιπτώσεις που η προσδοκώμενη ευόδωσή τους αφενός θα κλείσει μια βλαπτική μακρόχρονη αναμονή. Όμως εξίσου ισχυρό αντίκτυπο θα έχει στην αγορά και η όποια εξέλιξη επέλθει στις συζητήσεις της EUROLIFE όπου δεν αποκλείεται να φέρει εκπλήξεις και να αλλάξει τον γνωστό έως σήμερα δρόμο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Οι συζητήσεις του κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου βρίσκονται σε θετικό δρόμο αλλά σαφώς εξαρτώνται και από την εξέλιξη όλων των υποθέσεων που είναι σε δυναμικές συνθήκες. Νέες ασφαλιστικές δυνάμεις θα δημιουργηθούν στην ελληνική αγορά αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Επίσης και η είσοδος των παλαιών παικτών σε νέες ασφαλιστικές εργασίες καταδεικνύει την κινητικότητα που επικρατεί. Γνωστές εταιρείες με Brand ανοίγονται σε νέους ασφαλιστικούς δρόμους τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Βέβαια θέματα συνεργασιών τρέχουν και σε επίπεδο ασφαλιστικών γραφείων όπου κατά πληροφορίες σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν συμπτύξεις ενώ σε κάποιες άλλες αποκεντρώσεις εργασιών ή εξειδίκευση. Ακόμα, νέες ασφαλιστικές δυνάμεις δημιουργούνται και σε επίπεδο ΕΠΥ που αντίθετα με τις επισημάνσεις της ΕΑΕΕ και την προτροπή της προς την εποπτική αρχή να ελέγξει την κατάσταση, αυτή συνεχίζει να φουσκώνει επικίνδυνα.

Η κινητικότητα αυτή της αγοράς δημιουργεί ελαφρά αδράνεια. Γι΄αυτό και δεν καταγράφονται επιδόσεις στην παραγωγή και την αύξηση εργασιών γεγονός που αποτυπώνεται στους αριθμοδείκτες.

Οι συνθήκες αυτές κρατούν εν πολλοίς σε ομηρία την αγορά, τις εταιρείες και τους συντελεστές της συνολικά δεδομένου ότι θα καθορίσουν εξελίξεις οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την πορεία της. Όσο πιο γρήγορα κλείσουν τα θέματα τόσο καλύτερα για την ενεργοποίηση των μηχανισμών παραγωγής και επίτευξης αποτελέσματος.

insurance-eea