Νέο Ασφαλιστικό: Συντάξεις – φιλοδωρήματα με περισσότερα χρόνια δουλειάς

Συντάξεις-φιλοδωρήματα, και μάλιστα με περισσότερα χρόνια δουλειάς, φέρνει για όλους το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και απεργίες. Οι συντάξεις που θα καταβληθούν από φέτος (από 1/1/2016) θα είναι μειωμένες έως 30%, ενώ βαθιά μπαίνει το μαχαίρι στις αναπηρικές συντάξεις και στο ΕΚΑΣ. Μάλιστα, ήδη έχει ψηφιστεί η αύξηση έως 17 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Από το 2022 και μετά, όλοι οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται για χορήγηση πλήρους σύνταξης είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας είτε στα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλιση.

Οι μειώσεις στις νέες συντάξεις επέρχονται γιατί το αναλογικό – ανταποδοτικό τμήμα της κύριας σύνταξης θα υπολογίζεται με τέτοιο, νέο τρόπο, με βάση την πρόταση του υπουργείου Εργασίας. Ο συντάξιμος μισθός θα καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου.

Παράλληλα οι συντελεστές αναπλήρωσης που υπολογίζονται επί του συντάξιμου μισθού μειώνονται, με αποτέλεσμα η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 από 15% έως 30%.

Δηλαδή με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στους παλιούς συνταξιούχους και σε όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1ης Ιανουαρίου του 2016 και μετά.

ΤΙΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ. Για το νέο Ασφαλιστικό και τις προτάσεις της κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς. Μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του Αnt1, σε δραματικό τόνο, υποστήριξε ότι μετά την ψήφιση του νέου νόμου οι συντάξεις θα πέσουν από τα 1.000 ευρώ στα 500.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οποιος κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση αυτού του νόμου, είτε είναι δικηγόρος, όποιας κατηγορίας μισθωτός, αγρότης, όλοι, με βάση αυτό το προσχέδιο που έχει δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα θα δει τη σύνταξή του να κατεδαφίζεται». Και συνέχισε λέγοντας ένα παράδειγμα: «Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Ενας που έχει 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 42 χρόνια δουλειάς θα πάρει σύνταξη ανταποδοτική 507 ευρώ. Με τα τωρινά δεδομένα θα έπαιρνε 700-750».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης τονίζει την ανάγκη επανεξέτασης των ποσοστών αναπλήρωσης. Ο ίδιος προσδιόρισε ότι με βάση τον υπολογισμό του ο μέσος όρος αναπλήρωσης για όλο τον εργασιακό βίο θα φθάνει στο 1,15. Προειδοποίησε μάλιστα για κίνδυνο έκρηξης φαινομένων μαύρης εργασίας εφόσον κάποιος αντιληφθεί πως ό,τι δώσει από το 25ο μέχρι το 35ο έτος της εργασίας του δεν θα του επιστραφεί.

ΕΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ. Με το σχέδιο Κατρούγκαλου από 1/1/2016 και μέχρι το 2019 καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ, που σήμερα χορηγείται σε 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.

Δραματικές είναι οι περικοπές και στις αναπηρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα:

* Το ΕΚΑΣ, που αφορά τους πιο φτωχούς αναπήρους και χρονίως πάσχοντες, σταδιακά από 1/1/2016 μέχρι το 2019 καταργείται.

* Το ελάχιστο ποσό της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ μειώνεται 50% σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 50% ώς 66,99% και 25% σε αναπήρους με βαριά αναπηρία 67% ώς 79,99%.

* Καταργείται η σύνταξη αναπηρίας ή θανάτου λόγω ατυχήματος εκτός εργασίας, εάν δεν υπάρχουν τουλάχιστον επτάμισι έτη ασφάλισης.

* Δεν χορηγείται η σύνταξη του θανόντος γονέα στο ανάπηρο τέκνο, εάν η αναπηρία ή η χρόνια πάθηση δεν προϋπήρχε του 25ου έτους της ηλικίας του.

* Καταργείται το επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας, εάν το ακρωτηριασμένο μέλος επιδέχεται τεχνητό μέλος.

* Δεν υπάρχει καμία ευνοϊκή ρύθμιση για τον χρόνο σύνταξης σε γονείς, κηδεμόνες και συζύγους που φροντίζουν παιδιά, αδέλφια ή συζύγους με βαριά αναπηρία.

Η ΡΗΤΡΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. Παράλληλα, στις επικουρικές συντάξεις εφαρμόζεται για όλους η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που μετονομάζεται σε κανόνα βιωσιμότητας και προβλέπει άμεσες και συνεχείς μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016, αλλά και στις ήδη καταβαλλόμενες μετά τον Ιούλιο του 2018, που έχουν ήδη μειωθεί από την παρούσα κυβέρνηση κατά 6% λόγω θέσπισης αντίστοιχου ποσοστού κράτησης για υγειονομική περίθαλψη.

Τέλος, οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν με βάση τα όσα ισχύουν για τους νέους συνταξιούχους. Οταν προκύπτει μείωση, αυτή θα δίνεται ως προσωπική διαφορά, που όμως θα βαίνει μειούμενη μετά τον Ιούλιο 2018, με συνέπεια τη μείωση και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Επισημαίνεται ότι μειώσεις έχουν ήδη γίνει από την παρούσα κυβέρνηση στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015 και λόγω αύξησης από 19/8/2015 της ποινής κατά 10% επιπλέον ετησίως για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.

Νέοι τρόποι υπολογισμού

Για τα εφάπαξ καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο οι νέες μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%, ενώ για τα μερίσματα του Mετοχικού ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα φτάσουν στο 30%

ΕΡΕΥΝΑ

Το 80% θεωρεί ότι θα αυξηθεί η μαύρη εργασία

Την έντονη διαφωνία της ελληνικής κοινωνίας για την προωθούμενη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό καταγράφει έρευνα της Alco για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η έρευνα, η οποία έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων το διάστημα 25 έως 29 Ιανουαρίου, φανερώνει μεταξύ άλλων την εκτίμηση της πλειονότητας των πολιτών ότι η κυβερνητική πρόταση δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος (55% απαντά «καθόλου») και ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και θα υποθηκεύσει το μέλλον των νέων γενεών (80% απαντά «ναι» στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας;»).

Ηλίας Γεωργάκης

tanea