Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ για να μην πέσετε θύμα απάτης σε αγοραπωλησία Ι.Χ

Η ΕΛ.ΑΣ ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με μεθόδους που ακολουθούν επιτήδειοι για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες κατά την αγοραπωλησία οχημάτων και συγκεκριμένα αναφέρει τις παρακάτω συνήθεις μεθόδους των δραστών :
Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων. Τότε:

*Μέσω του Διαδικτύου, αναζητούν και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους.
*Αφού έρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των οχημάτων, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής.
*Στη συνέχεια, επιδεικνύουν στον πωλητή του οχήματος είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στον λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον λογαριασμό αυτόν.
*Οι πωλητές των οχημάτων παραπλανούνται-πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά των χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για τη μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά τους.
*Οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους το όχημα, εξαφανίζονται, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώληση του οχήματος.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές των οχημάτων. Τότε:

*Καταχωρούν μέσω Διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές.
*Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του.
*Στη συνέχεια, καταβάλλουν σε τραπεζικό λογαριασμό που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται και καταβάλλουν αντίτιμο και για τη μεταφορά του.
*Οι δράστες, εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στην τράπεζα.
Οι εν λόγω επιτήδειοι αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη συνάντηση με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εντοπισμού και σύλληψής τους.

Για την πρόληψη και αποτροπή τέτοιων περιστατικών, η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά:

*Σε περιπτώσεις που κατά την πώληση οχήματος επιδεικνύεται από τον υποψήφιο αγοραστή απόδειξη ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων ή βεβαίωση πληρωμής μέσω τράπεζας, να γίνεται διασταύρωση μέσω της τράπεζας, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι όντως έχουν μεταφερθεί τα χρήματα.
*Για την ευχερέστερη και άμεση επαλήθευση της πληρωμής και πριν την παροχή στον ενδιαφερόμενο αγοραστή του αριθμού λογαριασμού για την κατάθεση των χρημάτων, ενδείκνυται η έκδοση κωδικών e-banking του εν λόγω λογαριασμού, που θα πρέπει να γνωστοποιούνται στον υποψήφιο αγοραστή, με σκοπό την αποθάρρυνσή του από ενδεχόμενη εξαπάτηση.
*Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνονται τα στοιχεία του ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ).
*Να αποφεύγεται η προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.
*Οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».
*Να αποφεύγουν τις συναλλαγές με πρόσωπα που παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.
*Σε κάθε περίπτωση, να επιδιώκουν να διασταυρώνουν την εγκυρότητα της πώλησης του οχήματος, την τεχνική εξέτασή του (κατά προτίμηση σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο) πριν τη συναλλαγή, καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας του.
*Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός ραντεβού για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφαλείας.
*Σε περίπτωση επιθυμίας δοκιμής του οχήματος από τον υποψήφιο αγοραστή (test drive), να επιδιώκουν την παρουσία τους σε θέση συνοδηγού ή συνεπιβάτη, για την αποφυγή ενδεχόμενης κλοπής του.
*Ενδείκνυται η αποθήκευση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της αγγελίας (URL) σε περίπτωση αγοράς οχήματος, με σκοπό την κατοχή ηλεκτρονικών πειστηρίων, καθώς υφίσταται πιθανότητα άμεσης διαγραφής της σχετικής αγγελίας.
*Σε περίπτωση καταβολής μετρητών, να επιδιώκεται η επιτόπια κατάθεσή τους στην τράπεζα όπου τηρείται ο λογαριασμός του πωλητή, προκειμένου να ελέγχεται η γνησιότητα του συνόλου των τραπεζογραμματίων.
*Η καταβολή του ποσού (με οποιονδήποτε τρόπο) να πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο, πριν τη διαδικασία μεταβίβασης του οχήματος.
*Πριν την ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών να εξασφαλίζεται η φυσική παρουσία του οχήματος και να αποφεύγεται η παράδοση των κλειδιών του στον υποψήφιο αγοραστή.

Η Αστυνομία ζητά από τους πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε περίπτωση που διαπιστώνουν τέτοιες συμπεριφορές. Μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής τους, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση μπορούν να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100 ή/και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (sms) στον ίδιο αριθμό.

Και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (http://www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», δίνονται γενικές και ειδικότερες συμβουλές ασφαλείας για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών.

Asfalisinet