Οδήγηση και καύσωνας: Τι να προσέχετε!

Η ΕΜΥ ήδη μας έχει προειδοποιήσει ότι αναμένεται ένα καυτό 4ημερό με την θερμοκρασία να ξεπερνάει ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί από εσάς όμως θα βρεθείτε πίσω από το τιμόνι, είτε γιατί ξεκινάει η θερινή σας άδεια, είτε για να αναζητήσετε μια όαση δροσιάς. Τι θα πρέπει να προσέξετε;
Τους καλοκαιρινούς μήνες και πόσο δε μάλλον τις ημέρες που η θερμοκρασία βαράει 40αρια, (όπως αυτό το 4ημερο), εντός της καμπίνας αναπτύσσονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τη διαύγεια του οδηγού κατά την οδήγηση. Προετοιμαστείτε ανάλογα λοιπόν για να φτάσετε στον προορισμό σας με ασφάλεια. Για να δούμε τι πρέπει να προσέξετε:
Φροντίστε να ταξιδέψετε είτε νωρίς το πρωί, είτε το βράδυ
Οι λόγοι είναι προφανέστατοι! Νωρίς το πρωί, ή το βράδυ η θερμοκρασία είναι ελαφρώς μειωμένη συγκριτικά με το υπόλοιπο της ημέρας, κάτι που θα κάνει το ταξίδι μας πιο ευχάριστο, μιας και δεν θα καίγεστε από τον ήλιο, ενώ και η χρήση του κλιματιστικού θα γίνεται με φειδώ.
Ντυθείτε ελαφριά
Επιλέξετε άνετα ρούχα τα οποία δεν θα σας ταλαιπωρούν κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Βαριά ρούχα θα σας κάνουν να ιδρώσετε, με αποτέλεσμα να σας κάνουν να νιώθετε δυσάρεστα μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας. Θα πρέπει να προσέξετε τη ρύθμιση του κλιματισμού, διότι σε συνδυασμό με την εφίδρωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος κρυολογήματος!
Ενυδατωθείτε
Όσο περισσότερο ιδρώνετε και δεν αναπληρώνετε τα υγρά υπάρχει ο κίνδυνος να αφυδατώσετε τον οργανισμό σας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε πάντοτε διαθέσιμο ένα μπουκάλι δροσερό νερό ή κάποιο αναψυκτικό, για να σας βοηθήσει να ξεδιψάετε. Επίσης, με λίγο νερό μπορούμε να βρέξουμε μία χαρτοπετσέτα, που θα την χρησιμοποιήσουμε για να δροσίσουμε το πρόσωπό μας.
Προστατέψτε την καμπίνα του αυτοκινήτου
Κατά τη διάρκεια που είναι σταθμευμένο το αυτοκίνητό σας, εντός της καμπίνας οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται συγκρίνονται με αυτές ενός… φούρνου! Επομένως η χρήση ηλιοπροστασίας όταν το αυτοκίνητό σας είναι σταθμευμένο, είναι μία αποτελεσματική λύση Αυτή η κίνηση θα εμποδίσει ένα μεγάλο ποσοστό θερμότητας να αναπτυχθεί στην καμπίνα. Επίσης, αν έχουμε χρόνο και διάθεση, καλό είναι να τοποθετήσουμε μία κουκούλα, ώστε να προστατέψουμε και τα μέρη του αυτοκινήτου μας. Τέλος, η χρήση κάποιου αποσμητικού αυτοκινήτου με “βαρύ” άρωμα καλό είναι να αφαιρεθεί τη θερινή περίοδο.
Οδήγηση και καύσωνας: Τι να προσέχετε!
Ανοίξτε τις πόρτες!
Αφού κάνετε τις βουτιές σας και γυρίσετε στο αυτοκίνητο σας για να κατευθυνθείτε προς την οικία σας, καλό είναι πριν εισέλθετε, να ανοίξετε τις πόρτα του οδηγού και του συνοδηγού, ώστε να εξέλθουν οι μεγάλες μάζες καυτού αέρα και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσετε το σύστημα κλιματισμού στην ανώτερη ταχύτητα του ανεμιστήρα και στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Αφού η ατμόσφαιρα στη καμπίνα γίνει ανεκτή, τότε μπαίνετε στο αυτοκίνητο και αυξάνετε τη θερμοκρασία του κλιματισμού, ώστε να έχετε ιδανικές συνθήκες εντός της καμπίνας. Προτείνουμε να έχετε συντηρήσει επαρκώς το σύστημα κλιματισμού, ώστε να σας παρέχει ταυτόχρονα και μία υγιεινή ατμόσφαιρα.
Γενικά ακολουθήστε τα παρακάτω:
– Να είστε ενυδατωμένοι. Πιείτε άφθονη ποσότητα νερού. Υπολογίστε ένα ποτήρι νερό κάθε μια ώρα. Δυο ποτήρια με χυμό πορτοκαλί κατά την διάρκεια της ημέρας, θα σας τονώσουν.
– Επιλέξτε ελαφριά φαγητά. Μειώστε την ποσότητα του φαγητού και αυξήστε τον αριθμό των γευμάτων.
– Μην οδηγείτε μετά το φαγητό.
– Ξεχάστε την παγωμένη μπύρα και όλα τα αλκοολούχα ποτά.
– Ντυθείτε ελαφρά. Μην οδηγείτε με σαγιονάρες.
– Μην αναπτύσσετε υψηλές ταχύτητες.
– Ρυθμίστε τον κλιματισμό στους 25 βαθμούς. Μην ξεχνάτε το σοκ που δέχεται ο οργανισμός σας όταν βγείτε από το αυτοκίνητο. Η διαφορά θερμοκρασίας ίσως να ξεπεράσει τους 20 βαθμούς.
– Αν νοιώσετε αδιαθεσία, σταματήστε αμέσως και καλέστε βοήθεια.
– Ο πιο ύπουλος εχθρός είναι η υπνηλία. Κατεβείτε από το αυτοκίνητο και περπατήστε