Παρέμβαση του Προέδρου του ΕΕΑ για τα ανασφάλιστα

Με τίτλο «“Βαρύς ο λογαριασμός” της κυβέρνησης για τα ανασφάλιστα», ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. . Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα:
Χωρίς λύση στο θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων εκπνέει το 2017 με τις ευθύνες της κυβέρνησης να διογκώνονται επικίνδυνα.

 

Η χρονοτριβή δε μπορεί να συνεχιστεί. Αναδεικνύει ένα τεράστιο έλλειμμα που κάποιος ή κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν. Τα ανασφάλιστα κυκλοφορούν ανεμπόδιστα διογκώνονται, και συνθέτουν ένα κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Ο λογαριασμός που χρεώνεται στην κυβέρνηση για την συντήρηση του προβλήματος είναι βαρύς.

 

Δε αιτιολογείται στους κυβερνώντες, η επίκληση διάφορων προσκομμάτων, και κανένας λόγος, ώστε να μην φέρνουν αποτέλεσμα σε αυτό το χρόνιο, φλέγον και επικίνδυνο φαινόμενο.

Με αποκλειστική ευθύνη τους δεν προχώρησαν οι διασταυρώσεις των βάσεων δεδομένων με στοιχεία κυκλοφορίας οχημάτων διότι εντοπίστηκε –όπως ισχυρίστηκαν- κενό στην μηχανοργάνωση των υπηρεσιών που κρατούν τα στοιχεία αυτά, οπότε και προέκυπταν λάθη.

Είναι όμως υποχρέωση των αρμοδίων να ολοκληρώσουν το μηχανογραφικό έργο για να δοθεί ένα τέλος στα ανασφάλιστα.

Υπάρχει όριο ακόμα και στην δυσκολία διεκπεραίωσης των διαδικαστικών ζητημάτων που απαιτούνται για να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα.

Η καθυστέρηση επίλυσης είναι βλαπτική και για τους πολίτες που απειλούνται από τα ανασφάλιστα οχήματα και για το κράτος που συντηρεί μια δυσφημιστική πρωτοτυπία για την χώρα στην οποία ισχύει νόμος ο οποίος όμως δεν εφαρμόζεται εδώ και χρόνια.

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας σε συνεργασία με τους φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, όλο το προηγούμενο διάστημα συνέβαλλε για την κινητοποίηση της αρμόδιας αρχής ΑΑΔΕ η οποία και πράγματι ενεργοποίησε τον ηλεκτρονικό μηχανισμό διασταύρωσης και εντόπισε ανασφάλιστους.

Ωστόσο μετά και λόγω των κάποιων λαθών που έγιναν ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση που πέταξες στις καλένδες το θέμα.

Όμως, το 2018 δε μπορεί να κυλήσει με τα ανασφάλιστα ξανά στους δρόμους.

Και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από κάθε υπεύθυνο εντός της χώρας προτού πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις δεδομένου ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η επίλυσή του.

 

Πιστεύω ότι οι αρμόδιοι κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος, τις συνέπειές του, καθώς και τον ρόλο που έχουν για την επίλυσή του άμεσα και αποτελεσματικά.

Η στήριξη από τους φορείς της αγοράς έχει εκτιμώ- ξεπεράσει κάθε όριο, έχει εξαντληθεί και πλέον η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους κυβερνητικά και θεσμικά υπευθύνους.

Πρόεδρος Ε.Ε.Α.

 

aagora