Πόλεμος προμηθειών με έπαθλο μεταφορές χαρτοφυλακίων στον κλάδο αυτοκινήτου

Πόλεμος προμηθειών βρίσκεται σε εξέλιξη στην ασφαλιστική αγορά με έπαθλο την προσέλκυση χαρτοφυλακίου του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτου, ενώ οι πρώτες με σωφροσύνη απόψεις που κάνουν λόγο για ζημιογόνο πλέον ασφάλιστρο, δεν λαμβάνονται ακόμη υπόψη…

Η ασφάλιση αυτοκινήτου υποχρεωτική από το νόμο (η αστική ευθύνη) είναι η μόνη ίσως σήμερα που δίνει σήμερα ρευστότητα άμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες πολλές ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν σε πρόσθετες πράξεις στις συμβάσεις τους με ασφαλιστικούς πράκτορες και μεσίτες με στόχο την αύξηση των προμηθειών στην περίπτωση που μεταφέρουν παραγωγή του κλάδου αυτοκινήτου από άλλη εταιρεία.

Σύμφωνα με μεσιτικούς κύκλους η προμήθεια για την μεταφορά ενός χαρτοφυλακίου αξίας 50.000-100.000 ευρώ έχει φτάσει στο 30%!

Την ίδια στιγμή βέβαια συνεχίζεται και ο πόλεμος του ασφαλίστρου! Η συνεχής πτώση του εμπορικού ασφαλίστρου που καταβάλει ο καταναλωτής, οδηγείς ε μείωση και του τεχνικού ασφαλίστρου και βέβαια αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης μεγάλων ζημιών από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι όπως έχει γράψει το nextdeal.gr (δείτε εδώ) μόνο τα ασφάλιστρα του κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, μειώθηκαν σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κατά 43% σχεδόν συγκρίνοντας το επτάμηνο του 2011 με το επτάμηνο του 2015. Από τα 870 εκατ. ευρώ στα 496 εκατ. ευρώ το φετινό επτάμηνο και το ερώτημα είναι μέχρι που θα πάει αυτή η πτώση. Μάλιστα φέτος το επτάμηνο σε σύγκριση με πέρυσι το ίδιο διάστημα η μείωση των ασφαλίστρων ήταν της τάξης του 13,2%.

Η πτώση της παραγωγής ασφαλίστρων οφείλεται πρωτίστως στη μείωση του μέσου εμπορικού ασφαλίστρου καθώς οι εταιρείες προχωρούν συνεχώς σε μειώσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ενώ ένα άλλο τμήμα της πτώσης της παραγωγής οφείλεται στη μείωση του ασφαλισμένου στόλου (αύξηση ανασφάλιστων, μείωση του αριθμού των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων) ενώ ένα τρίτο τμήμα μάλλον δεν καταγράφεται από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, γιατί πρόκειται για ασφαλιστικές εργασίες, το ύψος των οποίων έχει διευρυνθεί ελαφρώς τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιείται από τις λεγόμενες εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) οι οποίες δεν είναι μέλη στην ΕΑΕΕ.

Υπολογίζεται ότι τα μέλη της ΕΑΕΕ ελέγχουν σήμερα περίπου το 85% της αγοράς και το υπόλοιπο ανήκει στις εταιρείες μη μέλη της ΕΑΕΕ, τις ΕΠΥ, το μερίδιο των οποίων έχει φθάσει περίπου στο 8% και ένα ελάχιστο ποσοστό τους Συνεταιρισμούς.

Την ίδια στιγμή βέβαια αρχίζουν να ακούγονται στην ασφαλιστική αγορά οι πρώτες ψύχραιμες και νουνεχείς φωνές που καλούν τις εταιρείες να επανεξετάσουν την στάση τους καθώς το ασφάλιστρο όπως δείχνουν τα στοιχεία αρχίζει να γίνεται πλέον σοβαρά ζημιογόνο. Ωστόσο οι «εκκλήσεις» αυτές είναι μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα…

Λάμπρος Καραγεώργος

logo.png

Το Πρακτορείο Σαριδάκης* είναι δίπλα σας με αξιοπρέπεια για ο,τι χρειαστείτε