Πώς αποζημιώνεται ένας ταξιδιώτης εάν η πτήση του καθυστερήσει;

Τεράστια προβλήματα προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες το κύμα κακοκαιρίας και σφοδρών χιονοπτώσεων σε Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία με εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων και πολύωρες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση. Οι ταξιδιώτες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν κατάλυμα διαμονής και σίτισης, μέχρι το δελτίο καιρού να επιτρέψει την απογείωση των αεροπλάνων.

 

Η παροχή «Έξοδα Λόγω Καθυστέρησης Πτήσης» δίδεται μέσα από το συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης και αποζημιώνει τον ταξιδιώτη για τα έκτακτα προσωπικά έξοδα που θα χρειαστεί όπως γεύματα, αναψυκτικά, ποτά, διαμονή σε ξενοδοχείο, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, έως ενός ορισμένου ποσού ανάλογα τις ώρες καθυστέρησης στην περίπτωση που η προγραμματισμένη αναχώρηση του αεροπλάνου καθυστερήσει (για πάνω από 4 ώρες, για πάνω από 24 ώρες κ.α.).

 

Συνήθεις προϋποθέσεις για την ισχύ της παροχής είναι η καθυστέρηση να οφείλεται σε πχ τεχνικούς λόγους, σε ματαίωση πτήσης, μη επιβίβαση λόγω πληρότητας της πτήσης (overbooking), για εισιτήρια με ok status, απώλεια ανταπόκρισης λόγω καθυστέρησης προηγούμενης πτήσης κ.α και συνήθως ο ταξιδιώτης να βρίσκεται εκτός τόπου μονίμου κατοικίας και πάντοτε ανάλογα το συμβόλαιο. Ας σημειωθεί πως όλο και περισσότεροι επιβάτες προτιμούν να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό με ενδιάμεση στάση σε άλλη χώρα, λόγω του χαμηλού κόστους των εισιτηρίων σε σχέση με τις απευθείας πτήσεις και με αυτή την τακτική αλλάζουν συνήθως δυο (ή και τρεις) πτήσεις σε κάθε ταξίδι. Τα απρόβλεπτα γεγονότα κατά την διάρκεια ενός ταξιδίου επιφέρουν έκτακτα έξοδα που σε αρκετές περιπτώσεις ο ταξιδιώτης δεν έχει προβλέψει.

 

Ο ασφαλισμένος ταξιδιώτης για να αποζημιωθεί της παροχής θα πρέπει συνήθως να έχει κάνει έγκαιρα check in σύμφωνα με τους κανονισμούς των αεροπορικών εταιρειών ενώ συνήθως εξαιρούνται της παροχής περιπτώσεις που αρμόδιες αρχές απαγόρευσαν τη χρήση του αεροσκάφους λόγω απεργίας, στάσης εργασίας ή σχολαστικού ελέγχου που είχε αρχίσει πριν ή κατά την ημερομηνία αναχώρησης ή περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έχει εναλλακτική λύση πτήσης για να αναχωρήσει κ.α. Σε κάθε περίπτωση καθυστέρησης πτήσης και προκειμένου την ομαλή εξέλιξη μιας επικείμενης αποζημίωσης ο ασφαλισμένος ταξιδιώτης θα πρέπει αρχικά να ενημερώσει τον διαμεσολαβητή και την εταιρεία του και στην συνέχεια να προσκομίσει όλες τις αποδείξεις των εξόδων, αντίγραφο εισιτηρίου και κάθε επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει την καθυστέρηση της πτήσης ( AirHelp: €23,3 εκατ. οφείλονται στους επιβάτες ως αποζημίωση για καθυστερήσεις πτήσεων).

 

Για παράδειγμα: μια ταξιδιωτική ασφάλιση 7 ημερών για ένα ταξίδι στην Αγγλία με ενδιάμεση στάση σε τρίτη ευρωπαϊκή χώρα κοστίζει ενδεικτικά ακόμα και από 18-20 ευρώ και εκτός της παροχής «Έξοδα λόγω Καθυστέρησης Πτήσης» περιλαμβάνει επιπλέον και έξοδα νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έξοδα μετακίνησης και διαμονής στενού συγγενή του ασφαλισμένου που νοσηλεύεται, αποζημίωση για Μόνιμη Ολική ή Μερική Ανικανότητα από ατύχημα, αποζημίωση για απώλεια ζωής του ασφαλισμένου από ατύχημα, έξοδα λόγω καθυστέρησης άφιξης αποσκευών, έξοδα νομικής προστασίας κ.α. ανάλογα το συμβόλαιο και την εταιρεία.

Πριν από κάθε ταξίδι επικοινωνήστε με τον διαμεσολαβητή σας.

©Μέντωρ Διαμεσολαβητής