Πώς θα εφαρμοστούν τα ιατρικά πρωτόκολλα

Τη στρατηγική της και τις βασικές στοχεύσεις της στο ζήτημα των ιατρικών πρωτοκόλλων θα καθορίσει έως το τέλος του έτους η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, προκειμένου αμέσως μετά να κινήσει τις διαδικασίες κατάρτισης των σχετικών κωδίκων.

Του Πλάτωνα Τσούλου

Πρόκειται, όπως σημειώνουν κύκλοι της Ένωσης, για μια εξαιρετικά απαιτητική και επίπονη διαδικασία η οποία θα απαιτήσει χρόνο και, βεβαίως, έναν ειλικρινή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως τους εκπροσώπους των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, καθώς και της ιατρικής κοινότητας.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν, δε, ότι τα ιατρικά πρωτόκολλα στο βαθμό που τελικά συμφωνηθούν, θα είναι διαθέσιμα προς χρήση περί τα τέλη του 2020. Η Ένωση θα επιδιώξει την εφαρμογή νέων συστημάτων που θα έχουν την ίδια κωδικοποίηση και για τις δύο αγορές,ώστε άπαντες να μπορούν να τη «διαβάσουν».

Απώτερος σκοπός της ΕΑΕΕ είναι να επιτύχει τη σχετική κωδικοποίηση του κόστους θεραπείας και νοσηλείας, την εκλογίκευση των αποζημιώσεων που καταβάλλονται για τα νοσοκομειακά προγράμματα και την άμεση καταγραφή κάθε νέας ιατρικές εφαρμογής.