Προσοχή στην ασφάλιση αυτοκινήτου ή μηχανής

Αρκετό καιρό τώρα, οι τιμές στα ασφάλιστρα των οχημάτων κατρακυλούν , έχοντας σαν συνέπεια μεγάλες ζημιές στον κλάδο της ασφάλισης οχημάτων, τόσο στους πολίτες που ασφαλίζουν το όχημά τους, αλλά και στις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Μεγάλη ζημιά επίσης, προξενεί και το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων.

Είναι δύσκολο να πείσει κάποιος τους χιλιάδες πολίτες που αναζητούν να γλιτώσουν χρήματα, ότι το υπερβολικά φθηνό ασφάλιστρο κρύβει άλλους κινδύνους, καθώς είναι διαπιστωμένο ότι σε βάθος χρόνου η επιλογή ασφάλισης αυτοκινήτου με κριτήριο την τιμή είναι σε βάρος όσων το επιλέγουν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι καταναλωτές όταν ασφαλίζουν το όχημά τους συνήθως επιλέγουν την ελάχιστη κάλυψη, δηλαδή αυτή που υποχρεώνει ο νόμος και αμέσως μετά η πρώτη επιλογή τους είναι η οδική βοήθεια ή η θραύση κρυστάλλων. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιλέγουν να ασφαλιστούν αλλά μάλλον περισσότερο να καλυφθούν απέναντι στο νόμο.

Η ερμηνεία που μπορεί να δοθεί γι’ αυτό το φαινόμενο είναι ότι δεν έχει αναπτυχθεί η ασφαλιστική συνείδηση και επίσης ακόμη κάτι πιο σοβαρό, ότι υπάρχει άγνοια των κινδύνων, γι’ αυτό οι πολίτες επιλέγουν να μην ασφαλιστούν.

Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών, είναι ξεκάθαρο ότι στην αγορά διατίθενται πληθώρα προγραμμάτων, με πολλές πρόσθετες καλύψεις κι όμως η πλειονότητα των ασφαλισμένων περιορίζεται στην υποχρεωτική κάλυψη και σε κάποιες βασικές πρόσθετες καλύψεις. Σαφώς ισχυρός λόγος είναι η μείωση των εισοδημάτων στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των πολιτών, καθώς ο παράγοντας κόστος για τον καταναλωτή είναι πολύ σημαντικός.

Πρέπει να πούμε, και είναι κατανοητό, ότι η ασφάλιση είναι μια διαδικασία σταθερή, με κύρος και κυρίως μακροχρόνια αντίληψη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εταιρειών, σήμερα τα ανασφάλιστα οχήματα ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, αριθμός που σίγουρα προκαλεί ανησυχία για τις πιθανότητες που υπάρχουν να εμπλακεί κάποιος σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα.

Aσφάλειες Σαριδάκης με στοιχεία από το asfalizomai

1508003_1017544254944294_2649229902916699913_n