Ραβασάκια στους οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων: Πρόστιμα – φωτιά

Περιθώριο λίγες ακόμη ημέρες έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί ανασφάλιστων οχημάτων να τα ασφαλίσουν, προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα – φωτιά και τις ποινικές κυρώσεις, που προβλέπονται από την νομοθεσία.

Οι διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχουν ολοκληρωθεί και έως το τέλος του μήνα θα αποσταλούν τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια. Την ίδια ώρα η Τροχαία εντατικοποιεί τους ελέγχους ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων.

Το ρίσκο για τον οδηγό ανασφάλιστου οχήματος είναι τεράστιο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με χρηματικά πρόστιμα αλλά και με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

– Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται ο οδηγός ανασφάλιστου οχήματος χάνει την άδεια οδήγησης για έξι μήνες ενώ αφαιρούνται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας επίσης για έξι μήνες .

– Σε περίπτωση ατυχήματος, προβλέπεται η αφαίρεση πινακίδων άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία σε περίπτωση υποτροπής.

– Επιβάλλεται έδοση παραβόλου 250 ευρώ και ανάλογα με το τύπο του οχήματος : 1000 ευρώ για φορτηγά και λεωφορεία, 500 ευρώ για ΙΧ, και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

– Φυλάκιση από δύο μήνες μέχρι ένα χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Η άδεια ικανότητας οδηγού μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Σημείωνεται σύμφωνα με το νόμο 4261/2014 (άρθρο 169), η σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου είναι σύμβαση ορισμένης διάρκειας με συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.

Η Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης γίνεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου.

Το ασφαλιστήριο, είναι το έγγραφο που αποδεικνύει η σύναψη της ασφάλισης. Το γνωστό αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης έχει καταργηθεί και δεν αποτελεί αποδεικτικό της ασφάλισής σας.

Σε περίπτωση που έχει καταβάλει ο κάτοχος του οχήματος το ασφάλιστρο, αλλά δεν παρέλαβε το ασφαλιστήριο, ο Νόμος προβλέπει ότι, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις 5 ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμή.

Sofokleousin