Σε 11 δόσεις τα αναδρομικά των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ

Γράφει: Μαίρη Λαμπαδίτη

Σε 11 δόσεις θα καταβληθούν τα αναδρομικά ποσά των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ για να μην πνιγούν στις οφειλές οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που θα κληθούν να πληρώσουν τον ερχόμενο μήνα το έξτρα χαράτσι.

Ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος «κατεβάζει» τον αριθμό των ασφαλισμένων που θα υποστούν την επιβάρυνση σε 70.000 και όχι 250.000 όπως έγραφε ο Τύπος.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο εργασίας υποστηρίζει ότι οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ δεν είναι νέο «χαράτσι» καθώς έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με το Ν. 4387/2016.

Και ισχύουν, όπως είναι γνωστό, από την 1/1/2017 για όλους όσοι είχαν και έχουν σχετικές “καλύψεις”. Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ή αλλαγή δεν επέρχεται με εξαίρεση κλάδους στους οποίους ίσχυαν κοινωνικοί πόροι που, στο πλαίσιο του νόμου, υποκαθίστανται πλέον από εισφορές.

Σε ό,τι αφορά τις …προκαταβολικές επικρίσεις για “αναδρομικά χαράτσια”, πρέπει να σημειωθεί ότι:

– Στο παρελθόν, επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, η αναδρομικότητα ήταν…καθεστώς. Μία φορά το χρόνο πλήρωναν οι δικηγόροι, δυο φορές το χρόνο οι μηχανικοί κοκ ενώ οι βενζινοπώλες, με απόφαση του 2014 (Β 1270/2014), κλήθηκαν να καταβάλουν στο επικουρικό (ΤΕΑΠΥΚ) αναδρομικά από την 1/12/2012 μηνιαία εισφορά 6% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία κατατάσσονταν σε αντικατάσταση του πόρου 4,95 τις χιλίοις που απέδιδαν ανά λίτρο υγρών καυσίμων που πωλούσαν.

– Αντίθετα, οι εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ θα βεβαιωθούν με καθυστέρηση εξ´ αιτίας της έλλειψης “καθαρών” μητρώων (κάθε κλάδος εμφάνιζε ακόμη και 5 διαφορετικά αρχεία) που από φέτος για πρώτη φορά δημιουργούνται.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής – σε πολλές δόσεις – των μηνιαίων εισφορών που αντιστοιχούν.