Συνταξιούχους τριών ταχυτήτων δημιουργεί το νέο Ασφαλιστικό

Στην «τριχοτόμηση» των συνταξιούχων οδηγεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ενέκρινε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η πρώτη κατηγορία συνταξιούχων είναι εκείνη που έχει λάβει προ της 31ης Δεκεμβρίου 2014 τη σύνταξη της. Οι ήδη καταβαλλόμενες αυτές συντάξεις θα επαναϋπολογιστούν την 1η Ιανουαρίου 2019 με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αν η σύνταξη ενός ασφαλισμένου είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θα προκύψει με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα μειωθεί σταδιακά μέχρι να φτάσει το επίπεδο στο οποίο «δείχνουν» τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αν η σύνταξη ενός ασφαλισμένου είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη που προκύπτει με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα αυξηθεί μέχρι εκείνο το επίπεδο σε πέντε χρόνια.

Στη δεύτερη κατηγορία των συνταξιούχων ανήκουν οι ασφαλισμένοι που θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μετά τη δημοσίευση του ασφαλιστικού νόμου. Οι συντάξεις αυτών των ασφαλισμένων θα υπολογιστούν με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι μειώσεις στις νέες συντάξεις θα φτάσουν ακόμα και το 30%.

Στην τρίτη κατηγορία συνταξιούχων ανήκουν όσοι ασφαλισμένοι έχουν αιτηθεί σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τις παραμονές της δημοσίευσης του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει μόνο την προσωρινή σύνταξη τους. Η κυβέρνηση διατείνεται πως οι συντάξεις αυτών δεν θα υπολογιστούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά με βάση τα ισχύοντα -μέχρι παραμονές της δημοσίευσης του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου – ποσοστά αναπλήρωσης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται ακόμα βέβαιο…

insurancedaily