Τ. Αλεξιάδης: Έξι μέτρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

Νίκος Σακελλαρίου

Έξι μέτρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και την προστασία καταναλωτών και εργαζομένων σ’ αυτήν προανήγγειλε στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και απευθυνόμενος προς τις εταιρείες τους ζήτησε να αυξήσουν τον επενδυτικό τους ρόλο για να διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Τα έξι μέτρα αφορούν :

Την δημιουργία θεσμού διαβούλευσης μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, υπουργείου και εργαζομένων

Την σύσταση ασφαλιστικών δικαστηρίων για την ταχεία επίλυση ασφαλιστικών διαφορών μεταξύ ασφαλισμένων και εταιρειών αλλά και εταιρειών μεταξύ τους.

Την σύσταση σώματος ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων για την αξιολόγηση ζημιών

Την δημιουργία εθνικών πολιτικών που θα εστιάζουν στην αντιμετώπιση και των διεθνών προβλημάτων.

Πρότεινε να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.

Εξασφάλιση πλήρως των εργαζομένων σε περιπτώσεις ανάκλησης αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών.

Ο κ. Αλεξιάδης επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τα ανασφάλιστα οχήματα και τον έλεγχο που πρέπει να υπάρξει για την αντιμετώπιση του ζητήματος από την πολιτεία. O κ. Αλεξιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας Κράτους και Ασφαλιστικών ενώ τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα για έγκαιρη εποπτεία προάσπισης των υγειών εταιρειών. Αναφερόμενος στο νομοθετικό πλαίσιο δήλωσε ότι πρόσφατα ψηφισμένος Ν. 4364/2016 αποτελεί αφετηρία για την ανάκαμψη της ασφαλιστικής αγοράς. Σε ότι αφορά την παρουσία και την λειτουργία του Κράτους στην Ασφαλιστική αγορά τόνισε χαρακτηριστικά “είναι απαραίτητος ο δημόσιος έλεγχος” και ότι οι ρόλοι κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης είναι σαφείς. “Θα πούμε όχι στις παθογένειες και στις υπερβολές”.

insuranceworld