Tα «Δεκεμβριανά» 2015 της ασφαλιστικής αγοράς
Ο Δεκέμβριος 2015 περνά με θόρυβο στην ιστορία. Εκτός από το τέλος της χειρότερης ίσως οικονομικά χρονιάς της τελευταίας κρίσης , σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας διαφορετικής εποχής για τις ασφαλιστικές λόγω της εισόδου των μέτρων Solvency II .Όπως έχουμε ξαναγράψει , τα κεφαλαιακά αποθέματα δεν θα είναι μία ποσοτική μεταβλητή αλλά κυρίως μία ποιοτική μεταβλητή με τα νέα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για παράδειγμα μία εταιρεία που έχει υπεραποθέματα της τάξης των 50 εκατ. Ευρώ και τα έχει τοποθετημένα σε ελληνικά ομόλογα , υπολογίζονται ως 35 εκατ. Ευρώ απ’ ότι εάν τα είχε σε γερμανικά ομόλογα. Αφαιρείται δηλαδή ο κίνδυνος πτώχευσης της χώρας και το ρίσκο των ομολόγων. Αυτό αυτομάτως βάζει σε δυσκολότερη κατάσταση τις ελληνικές εταιρείες που έχουν τα αποθεματικά τους κυρίως σε ελληνικά ομόλογα και τους ζητά συμπληρωματικά κεφάλαια.
Ο Δεκέμβριος 2015, όμως σηματοδοτήθηκε αφ’ ενός από την τοποθέτηση Επιτρόπου στην International Life για την μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Ζωής και αφ’ ετέρου την πώληση της Eurolife. Όλα αυτά σε διάστημα 10 ημερών, επιβεβαιώνοντας αυτά που γράφαμε για το sprint των ασφαλιστικών πριν το τέλος της χρονιάς. Δεν γνωρίζουμε εάν θα έχουμε άλλες τοποθετήσεις Επιτρόπων σε ασφαλιστικές εταιρείες λόγω των Solvency II αλλά το θεωρούμε πολύ πιθανό. Σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων και εταιρειών αυτό θεωρείται πλέον δεδομένο για το 2016-2017.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά , ήρθε και το ανοικτό πλέον μέτωπο με το ΤΕΑ –ΕΑΠΑΕ μεταξύ της νυν διοίκησης και της ΕΑΕΕ. Το πιο άσχημο είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν την ίδια απειλή. Να διαλύσουν το ταμείο και να φτιάξουν καινούργια. Εάν δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός και των δύο πλευρών μέχρι το τέλος της εβδομάδας που είναι και τέλος της χρονιάς, τότε οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα που δεν θα είναι τόσο ευχάριστη.
insuranceworld