Τεχνολογία VS Aνασφάλιστων οχημάτων! – Μεγαλεπήβολα σχέδια που θα μείνουν (ξανά) στα χαρτιά;

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα “Διαύγεια” η εγκύκλιος του Υπουργείου οικονομικών σύμφωνα με την οποία η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) ορίζεται ως η αρμόδια υπηρεσία για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.

H εγκύκλιος ήρθε με καθυστέρηση περίπου τρία ετών ενώ οι φήμες για τα περίφημα ραβασάκια της ΓΓΔΕ έδιναν και έπαιρναν και το κρυφτό μεταξύ ανασφάλιστων οδηγών και κράτους κρατούσε μια χαρά!

Ο κ. Μελαχρινός μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο αποκάλυψε πως υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για ηλεκτρονικό έλεγχο των εκκρεμοτήτων των οδηγών αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα τόνισε πως θα τοποθετείται μία ηλεκτρονική συσκευή σε όλα τα Ι.Χ. και με αυτό τον τρόπο “θα μπορεί ηλεκτρονικά το κράτος να βλέπει αν είναι πληρωμένα τα τέλη κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα και οποιαδήποτε εκκρεμότητα του οδηγού προς το κράτος”.

Θα πρόκειται για ένα τσιπάκι στο οποίο θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία του Ι.Χ. ώστε αυτό να είναι διασυνδεδεμένο με τις υπηρεσίες του υπουργείο και να γνωρίζουν οι αρχές τι χρωστάει ο ιδιοκτήτης. Όταν πληρώνει κανείς τα τέλη στην τράπεζα, θα ενημερώνεται απευθείας η κάρτα και κατ’ επέκταση το ελληνικό κράτος.

Ο κ. Μελαχρινός ανέφερε ακόμη πως με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει η κυβέρνηση να επιταχύνει τους ελέγχους και να κάνει πιο ολοκληρωμένες διασταυρώσεις.

“Η κάρτα θα βρίσκεται σε εμφανές μέρος, θα εκπέμπεται σήμα και θα φαίνεται πολύ εύκολα το κατά πόσο ο οδηγός είναι συνεπής”, συμπλήρωσε ακόμη ο Παν. Μελαχρινός για να συνεχίσει: “Θα το προμηθεύονται οι ιδιοκτήτες χωρίς κόστος. Θα υποδηλώνει και θα είναι ένα σημείο ελέγχου. Τα περασμένα χρόνια είχαμε μεγάλο πρόβλημα από τους οδηγούς που δεν πλήρωναν τέλη αλλά και από τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα“.

Σημείωσε, ωστόσο, πως όλο αυτό το σχέδιο είναι ακόμη υπό σκέψη στο ΥΠΟΙΚ.

Υ.Γ. Πάντως η ιδέα για τοποθέτηση τσιπ στα αυτοκίνητα ώστε να ανακαλύπτουν τους ιδιοκτήτες που τα κινούν χωρίς να έχουν καταβάλει Τέλη Κυκλοφορίας ή δεν έχουν ασφάλεια και ΚΤΕΟ αποτελεί παλιά πρόταση που είχε γίνει σε προηγούμενη κυβέρνηση η οποία είχε απορριφθεί καθώς όλα τα παραπάνω υπάρχουν online και ανά πάσα στιγμή μπορούν οι Αρχές να βεβαιώσουν αν ένα όχημα κινείται χωρίς να έχουν καταβληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας, η ασφάλεια ή κινείται χωρίς ΚΤΕΟ.

insurancedaily