Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά ενός συνταξιοδοτικού συμβολαίου
του Νίκου Σακελλαρίου
Το σύνηθες λάθος είναι η ψυχρή σύγκριση με άλλα είδη αποταμίευσης, όπως καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, ακίνητα. Πέρα από τις υψηλότερες και ασφαλέστερες αποδόσεις σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα, το μεγάλο πλεονέκτημα του συνταξιοδοτικού λογαριασμού είναι ότι ξεφεύγει από τα στενά όρια της απλής αποταμίευσης και γίνεται ένας μηχανισμός παραγωγής ισόβιου εισοδήματος.
Πρέπει να χτίζουμε τον λογαριασμό μας βάσει των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε με μια μικρότερη μηνιαία εισφορά και να την αναπροσαρμόσουμε στο μέλλον, παρά να αναγκαστούμε να διακόψουμε. Ναι μεν θα μας επιστραφεί μέρος των ασφαλίστρων ή και όλο το ποσό, που ίσως αλλού να μην το είχαμε συγκεντρώσει, αλλά θα χάσουμε το δικαίωμα της επιπλέον σύνταξης.
Να ενισχύουμε το πρόγραμμα με χρήματα που μας περισσεύουν. Οι λεγόμενες και έκτακτες καταβολές συμβάλλουν στην αύξηση της σύνταξης και παράλληλα προστατεύουν το κεφάλαιό μας από τους όποιους κινδύνους μπορεί να έχει μια τοποθέτηση σε ομόλογα ή καταθέσεις από το πολυσυζητημένο τελευταία «κούρεμα».
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη λέξη «ενδεικτικό-ή» είτε αφορά κεφάλαιο είτε σύνταξη. Τα προγράμματα που επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια δεν παρέχουν εγγυημένες αποδόσεις. Η διάρκεια βέβαια της αποταμίευσης έχει δείξει, διαχρονικά, ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Όποιος όμως δεν επιθυμεί να ρισκάρει οφείλει να επιλέξει την εγγυημένη απόδοση. Κάποιες εταιρείες μάλιστα δεσμεύονται και για το ύψος της σύνταξης πέραν του εφάπαξ. Κάτι που φαντάζει ουτοπία για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.
Η σταθερή συμφωνημένη ετήσια αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου, εφόσον υπάρχει δυνατότητα επιλογής της, προστατεύει την αγοραστική δύναμη των χρημάτων μας. Τα παλαιά ασφαλιστήρια δεν είχαν αυτήν την εναλλακτική.
Ο ρόλος του ασφαλιστικού συνεργάτη είναι μείζονος σημασίας ως προς την ανάλυση των αναγκών, την κατάρτιση του ασφαλιστικού προγράμματος καθώς και την εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφάλισης και δεν μπορεί να υποκατασταθεί μόνο από οποιοδήποτε απρόσωπο ασφαλιστικό ή τραπεζικό ίδρυμα.