Τι πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε μια ιδιωτική ασφάλιση Υγείας

Αν έχετε απογοητευθεί με το κρατικό σύστημα Υγείας  η ιδιωτική ασφάλεια Υγείας υπάρχει για να σας δώσει λύσεις και να σας κάνει τη ζωή πιο εύκολη και σίγουρα πιο αξιοπρεπή. Είτε σας ενδιαφέρει η πρωτοβάθμια περίθαλψη (επισκέψεις σε γιατρούς, ιατρικές εξετάσεις κ.λ.π.), είτε η δευτεροβάθμια (νοσοκομειακή),  υπάρχουν προγράμματα για να καλύψουν κάθε σας ανάγκη.

Πριν κάνετε ιδιωτική ασφάλεια υγείας πρέπει να γνωρίζετε:

  • Τι μπορεί να προσφέρει ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας όπως για παράδειγμα το ποσοστό του κόστους νοσηλείας και το πλήρες κόστος σε ιδιωτική ή δημόσια κλινική,   συμπεριλαμβανομένων των ειδικών αμοιβών για ιατρούς, χειρούργους και αναισθησιολόγους. Το πλήρες κόστος συνήθως καλύπτεται αν η ιδιωτική ασφάλεια λειτουργεί επικουρικά με τον ΕΟΠΠΥ, το οποίο συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Μάλιστα, ανάλογα με το συμβόλαιο που θα κάνετε, το κόστος νοσηλείας μπορεί να φτάσει και τα 2.000.000 ευρώ, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
  • Πόσο θα σας κοστίσει μία ασφάλεια υγείας

Το κόστος κάθε προγράμματος ασφάλισης εξαρτάται φυσικά από  τις παροχές που θα ζητήσετε (ποσοστιαία ή πλήρης κάλυψη νοσηλείας, ιατρικές εξετάσεις, επισκέψεις σε ιατρούς κ.λ.π.) και τους κανόνες εκτίμησης κινδύνου της εκάστοτε εταιρείας. Αναφορικά με την τελευταία παράμετρο, ισχύει γενικά ότι όσο νεώτερο και όσο πιο υγιές είναι το άτομο που θα κάνει ιδιωτική ασφάλεια υγείας, τόσο πιο χαμηλά θα είναι τα ασφάλιστρα, ενώ δεν θα υπάρχουν επασφάλιστρα που συνδέονται με χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιά, διαβήτης κ.λ.π.), τα οποία αφορούν τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι αν έχετε κάποιο χρόνιο νόσημα δεν θα ασφαλιστείτε, αλλά το κόστος θα είναι υψηλότερο.

  • Διαβάστε προσεκτικά τους όρους συμβολαίου

Αυτό πρέπει να το κάνετε για να είστε ενήμεροι για όλα τα «ψιλά γράμματα» της ασφαλιστικής που έχετε επιλέξει, όπως τυχόν όρους για πλαφόν στις αμοιβές των ιατρών, τι ακριβώς περιλαμβάνει η νοσηλεία σε νοσοκομείο (π.χ. τύπο δωματίου, κατά πόσο καλύπτεται αποκλειστική νοσηλεύτρια κ.λ.π.).

  • Μην αποκρύπτετε στοιχεία για την υγεία σας

Μην αποκρύψετε στοιχεία που αφορούν παθήσεις που ήδη υπάρχουν στον οργανισμό σας και μην αφήσετε κανέναν άλλον να συμπληρώσει για λογαριασμό σας τα σχετικά ερωτηματολόγια. Με τη δήλωση μιας πάθησης που μπορεί να έχετε μπορεί να σας αναγκάσει μεν να πληρώσετε επασφάλιστρο στο συμβόλαιό σας ή να σας εξαιρέσει από ορισμένες καλύψεις, αλλά σε ώρα ανάγκης θα ξέρετε ακριβώς τι δικαιούστε και δεν θα κινδυνεύσετε να μείνετε ακάλυπτες.

  • Ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος

Επιλέξτε προσεκτικά τον ή την σύμβουλό  σας. Σημασία έχει το άτομο που θα αναλάβει την κάλυψη των αναγκών σας, να είναι έμπειρο, άρα να μπορεί να σας δώσει λύσεις και απαντήσεις σε οτιδήποτε προκύψει, και να είναι διαθέσιμο για εσάς ανά πάσα στιγμή καταστεί αναγκαίο.