Το ασφαλιστικό, πρώτα και… πάντα

Ξεκινά σήμερα το πιο κρίσιμο, ίσως, 8ήμερο για το Ασφαλιστικό, με τη συνάντηση Κατρούγκαλου – Μοσχοβισί να δεσπόζει, ενώ από αύριο η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στην πρώτη γενική απεργία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά:

· Το πρωί συναντάται ο Κοινοτικός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσχοβισί με τον Υπ. Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

· Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να αποφασίσει την κυβερνητική γραμμή σε σχέση με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

· Στις 12 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη γενική απεργία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στα νέα μέτρα στο συνταξιοδοτικό.

Όπως και πέρσι τέτοιον καιρό, το Ασφαλιστικό αναδεικνύεται στο πιο δύσκολο πεδίο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των ελληνικών αρχών και των δανειστών, στο οποίο μάλιστα «πατάνε» και πολιτικές εξελίξεις.

Ήταν μέσα Δεκεμβρίου του 2014, όταν ήλθε τελευταία φορά ο κ. Μοσχοβισί στην Ελλάδα για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, και το Ασφαλιστικό χωρίς όμως να βρεθεί τότε μία κοινά αποδεχτή λύση μεταξύ της τότε κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και της τρόικας για τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.

Η συνέχεια είναι γνωστή: Πρόωρες κάλπες για την ανάδειξη του Προέδρου Δημοκρατίας στα τέλη Δεκεμβρίου, αποτυχία εκλογής του κ. Δήμα, προσφυγή στις πρώρες εθνικές εκλογές και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα χρόνο σχεδόν μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγεί για δεύτερη φορά στην κυβέρνηση, τα ελλείμματα του ασφαλιστικού έχουν σαφέστατα επιδεινωθεί και, έτσι, ο λογαριασμός των μέτρων έχει μεγαλώσει. Χρειάζονται 2,2 δις. ευρώ μέχρι τέλος του 2016 και 3,5 δις. ευρώ μέχρι τέλος του 2018.

Το ερώτημα που πιθανόν να απαντηθεί σήμερα είναι το αν οι δανειστές επιλέξουν και πάλι τη σκληρή στάση απέναντι στις ελληνικές αρχές, απαιτώντας άγριες περικοπές στις συντάξεις, μη αποδεχόμενοι τις προτάσεις Κατρούγκαλου, πχ για αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές και ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κάποιες άλλες πολιτικές εξελίξεις …

insurancedaily