Βιασύνη και δισταγμοί για τα ανασφάλιστα

Του Γιάννη Βερμισσώ

Συμπληγάδες περνούν τα ανασφάλιστα οχήματα. Οι συνθήκες πιέζουν για τον εντοπισμό τους ενώ οι αναστολές διογκώνονται με το επίφοβο λαθών μηχανογραφικό σύστημα σύνδεσης των απανταχού σε κράτος και αυτοδιοίκηση, αρμοδίων υπηρεσιών.

 

Ο εντοπισμός των ανασφάλιστων πιέζει ασφυκτικά τους αρμοδίους οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν εφαρμόζεται ένας νόμος με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό. Η πολιτεία από πέρυσι τον Ιούλιο έως και σήμερα ξεκίνησε να συνδέει ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες που έχουν αρχεία αδειών κυκλοφορίας και εμπλέκονται στην αδειοδότηση ώστε να μπορέσει να βάλει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό «τσεκάρισμα».

 

Η προσπάθεια δείχνει να ολοκληρώνεται που σημαίνει ότι θα μπορούσε το σύστημα στο προσεχές διάστημα να ενεργοποιηθεί. Όμως, για να μην υπάρξουν μεγάλα προβλήματα και νέες αστοχίες –λάθη- όπως αυτές που σημειώθηκαν ακόμα επικρατεί προβληματισμός για το πώς και τα τυχόν λάθη που εκ νέου θα ανακύψουν να αντιμετωπιστούν. Αυτό που επιδιώκει η ΑΑΔΕ είναι να διασφαλίσει την ενημέρωση όσων εντοπιστούν ώστε να μη χρεωθεί βιασύνη και επιπολαιότητες που θα της αποδώσουν ευθύνες προχειρότητας.

 

Ωστόσο, πρέπει να γίνει γνωστό ότι η ευθύνη του καθενός που κυκλοφορεί ανασφάλιστο όχημα είναι μεγάλη. Η παρέμβαση της πολιτείας μπορεί να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς τους ανασφάλιστους και να τους προσεγγίζει ήπια, αυτό όμως δεν αναιρεί ούτε την ευθύνη των αρμοδίων ούτε των κατόχων των ανασφάλιστων οχημάτων. Το γεγονός είναι ότι όσο καθυστερεί ο εντοπισμός των ανασφάλιστων τόσο μεγαλώνει το διάστημα μη τήρησης και εφαρμογής της νομοθεσίας.

 

Πότε θα γίνει η διασταύρωση

 

Η διασταύρωση στοιχείων που θα αποκαλύψουν τους ανασφάλιστους , κατά πληροφορίες, βρίσκεται κοντά. Το καθοριστικό είναι πώς θα γίνει σε ανύποπτο χρόνο. Και αυτό αποτελεί καθήκον της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων να διαφυλάξουν την εκκίνηση της διαδικασίας. Διαφορετικά εφόσον υπάρξει ενημέρωση θα είναι σαν να επιβραβεύονται όσοι έως σήμερα δεν πειθάρχησαν και να προειδοποιούνται να σπεύσουν να ασφαλιστούν